Haberler

İzmit şehir içi trafiğinde yeni dönem başlıyor

Güncelleme:

Hürriyet, Alemdar, İnönü, Leyla Atakan Caddelerinin trafik akışında büyük değişimler yapıldığını açıklayan Genel Sekreter Büyükakın, yeni trafik düzeninin 12 Haziran Pazartesi günü, tramvay sürüşlerinin ise 16 Haziran Cuma günü başlayacağının altını çizdi.

YENİ TRAFİK DÜZENİ VE TRAMVAYIN STARTI VERİLİYOR

Antikkapı Toplantı Salonunda gerçekleşen Basın Toplantısı'na Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Tahir Büyükakın, Genel Sekreter Yardımcıları Dr. Ali Yeşildal, Gökmen Mengüç, Doğan Erol, Başkan Danışmanı Ömer Polat, Ulaşım Park Genel Müdürü Yasin Özlü, Daire Başkanları ve Büyükşehir yöneticileri katıldı. Yeni kent merkezi trafik dolaşım sistemini açıklayan Genel Sekreteri Doç. Dr. Tahir Büyükakın Mannesman fabrikası alanının 87 milyona satın aldıklarını ve buraya terminal yapacaklarını ifade etti. Büyükakın, Pazartesi günü yeni trafik düzeninin başlayacağını, Cuma günü de tramvay seferlerinin sabah saat 07.00 ile 22.00 arasında çalışacağını da sözlerini ekledi

BATI TERMİNALİNİN YENİ YERİ

Genel Sekreter Doç. Dr. Tahir Büyükakın, "Kentin tarihi açısından önemli bir gün. Mannesman'ın üst kısmını 87 milyon liraya satın aldık ve parasını da peşin veriyoruz. Batı terminalini buraya alıyoruz. Böylece SEKA tünelinin üzerinde başlayan sıkışan trafiği rahatlatacağız. Mannesman'da yeni aktarım merkezi olacak. Burada metro istasyonunu ve tramvay istasyonunun da istasyonu burada var. 6 ay sonra lastik tekerlekliklerin buluşma alanı burası olacak. Araçların bura dönüşün orada firkete köprü olacak ve buradan dönüş olacak. Batı Terminali de ücretsiz otopark olacak. Bunlar 6 aylık planlama ve inşaat çalışması gerektiriyor. Sene sonuna doğru bitecektir." dedi

TRAFİK SIKIŞIKLIĞI AZALACAK

Çok radikal kararlar aldıklarını kaydeden Genel Sekreter Büyükakın" Leyla Atakan çift yönlü bir caddeyken şimdi sadece güneyden kuzeye hareket eden bir cadde olacak. İnönü Caddesi Baç Kavşağından Cumhuriyet Parkına kadar tek yönlü olacak. İnönü caddesindeki değişimi yaparken yeni Devlet hastanesinin acil girişi ve yoğunluğunu düşünerek yaptık. İnönü Caddesi Baç Kavşağından hastaneye doğru çift yön olacak tekrar. İnönü caddesinde trafik sıkışıklığı beklemiyoruz artık. Alemdar Caddesinde ise trafik aşağıya akacak. Hürriyet Caddesi doğu batı istikametinde akacak. Hürriyet tüneli ile gara kadar gidecek."şeklinde konuştu.

ÖNEMLİ KARARLAR ALINDI

Genel Sekreter Büyükakın alınan önemli kararları açıkladığı sözlerine söyle devam etti" Sanat okulunun olduğu yerde bir U dönüşü verdik. Aynı zamanda Dünya Göz Hastanesinin yanında da U dönüşü var. Hürriyet ve Cumhuriyet Caddesinin üzerinde ilk çançanın yanında bir U dönüşü verdik. Hürriyet Caddesinden gelen bir araç bu dönüşten Cumhuriyet Caddesine geçebilecek. Gazenfer Bilge Bulvarından aşağı inen bir araç Yahya Kaptan'a doğru gitmek için Sanat Okulu'nun önünde yapılan U dönüşünü kullanacak. Gölcük bölgesinden gelen bir araç ise kent merkezine girmek için Dünya Göz hastanesinin önündeki U dönüşünü kullanacak."

MERKZ BANKASINDAN D-100'E GEÇİŞ

"Merkez Bankası'nın yanında bulunan alt geçitte de düzenleme yaptık ve oradan da D-100 güney tarafına geçiş olacak. Yeni yapılan imalat ile kuzey yan yoldan gelen bir araç direk D-100'ün güneyine bağlanabilir. Kuz ey yan yoldan gelen bir araç Efe Petrol'ün yanından yukarı çıkabilecek. Cumhuriyet Caddesinden gelen ve Perşembe Pazarı tarafına doğru ilerleyen bir araç, Fevziye Camiinin yanından aşağı inerek Kuzey Yan yola girebilir."

BELSA OTOPARK'ININ GİRİŞİ DEĞİŞTİ

"Ters saat yönünden hareket oluşturduk ve böylece trafiğin aksamasının önüne geçmeyi hedefledik. Cumhuriyet ve Hürriyet Caddesine otobüs girmeyecek. Mannesman alanını aktarmalar için yaptık. Abdurrahman Yüksel Caddesinde ise yukarı çıkış olacak. Belsa Otopark'ın da şu anda çıkış olan yer giriş olacak. Alemdar tarafındaki giriş için de yukardan inişten giriş olacak. Konuştuğumuz alan 1 kilometrelik bir alan.

TRAMVAYIN FARKI

Tramvay 30 dakikada hattını tamamlıyor. Diğer araçlarla 45 dakika da tamamlıyor. 15 dakika avantaj var. Ama biz tramvayı 2035 yılını düşünerek yaptık. 32 metre boyunda bir tramvay. 4 yeşil otobüs ediyor. Saatte 10 tane gidecek. Bu saatte 40 otobüs demek. 2035 yılında tramvay 2 dakika da bir kalkacak. 2035 yılında nüfus 4 milyon olacak. Bu 120 otobüs demek. Her 30 saniyede bir otobüs geçmesi demektir. Biz bu olmasın diye yapıyoruz.

TRAMVAY BAYRAM DAHİL BEDAVA

2035 yılına geldiğimizde ne Cumhuriyet ne de Hürriyet Caddesinde trafik olmayacak. Bundan sonra hava yolunu kullanmadığımız sürece trafik bu kadar rahat olmayacak. Nüfus artıyor, araç sayısı artıyor ama yollarımızın artma şansı yok. Doğalgazlı araçlarla karbon emisyonu ile ilgili önlemleri almaya başladık. Tramvayla emisyon değerlerini daha da iyileştireceğiz. Tramvay bayrama dahil bedava olacak.

CUMA GÜNÜ BAŞLIYOR

Olası aksları çalışıyoruz. Cezaevi bölgesine tramvayın uzatılması sürecini de tramvay tam anlamı ile çalışmaya başladığında başlatacağız. Yolculuk değerlerine göre tramvay yapacağımız anları belirliyoruz. Pazartesi günü trafik düzenlemesi başlayacak. Önce bunun oturmasını bekleyeceğiz. 20 dakika da bir seferlerini Cuma günü başlatacağız. Tramvay Cuma gününden itibaren saat 07.00 ile 22.00 arasında çalışacak. İlerleyen süreçte tramvay 10 dakikada bir ve daha sonra 6 dakika da bir kalkacak.

BİZE YARDIM EDİN

Tramvaya şehrimiz alışık değil. Özellikle dikkat etmemiz gerekiyor. Araçlar kafasına göre tramvay yoluna girmemesi gerekiyor. Bu konuda sürücülerden ve vatandaşlarımızdan bize yardımcı olmalarını istiyoruz. 113 milyon muhammen bedel ile ihale ettik. Ama 90 milyon civarına mal oldu. İş yetişsin diye alana girmemizden kaynaklı onları firmanın dosyasından düşürdük.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Gökmen Mengüç Leyla Atakan Doğan Erol Hürriyet Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title