Haberler

İtalyan Basınında Türkiye Yerel Seçimleri

AK Parti’nin zaferiyle sonuçlanan 30 Mart yerel seçimlerinin yansımaları İtalya basının da gündeminde yer aldı.

AK Parti'nin zaferiyle sonuçlanan 30 Mart yerel seçimlerinin yansımaları İtalya basının da gündeminde yer aldı.

Türkiye'deki yerel seçimlere iki sayfa ayıran İtalya'nın en çok satan gazetelerinden La Repubblica, "Erdoğan sürpriz bir şekilde kazandı ancak muhalefet itiraz ediyor" başlığını attı. Son oyların sayımına kadar tartışmaların sürdüğü ve Türk basın organlarında sonuçlar üzerine anlaşmazlıkların çıktığını yazan gazete, yerel seçim sonuçlarını hükümetin "zaferi" olarak yorumladı. Gazete, muhtarlık kavgası sonucu kana bulanan seçimlerin bilançosunu '8 ölü ve 20 yaralı' olarak duyurdu.

La Repubblica internet sitesindeki yerel seçim haberini ise, "Erdoğan yerel seçimleri kazandı. Seçimler nedeniyle çıkan çatışmalarda 8 kişi öldü" başlığı ile verdi. Alt başlıkta, "AK Parti yüzde 47'ye yakın oy aldı. Başbakan sonuçların ardından "Devlete ihanet edenler bunu ödeyecekler' diye çıkıştı. Ulusalcı-laik CHP ülke bazında yüzde 28 ile bariz bir şekilde geride kalıp sadece üçüncü büyük şehir İzmir'i alabildi" ifadelerini kullandı. Devamında, "'Sultan' skandallara rağmen batmadı. AK Parti'nin tarihi 2011 seçimlerine oranla sadece yüzde 3 oy kaybetti" diye yazdı. Başbakan Erdoğan'ın sonuçlardan sonra yaptığı balkon konuşmasındaki "Ülkeye ihanet edenler bunu ödeyecekler. Kaset siyaseti bugün kaybetmiştir, ahlaksız siyaset kaybetmiştir. Bugün yeni bir Türkiye doğmuştur. Türkiye'nin yeni bir muhalefete ihtiyacı vardır" sözlerine yer verdi. La Repubblica, Türk halkının Gezi Parkı protestoları sırasında polisin gösterdiği kanlı müdahalelere ve yolsuzluk skandallarına teveccüh etmediğini yazdı.

Corriere Della Sera ise, Türkiye'deki yerel seçim haberini ilk sayfasında "Erdoğan için zafer. Laik muhalefet küreği ıskaladı" şeklinde verdi. Gazete, "AK Parti, İstanbul'da ve muhalefetin kazanması beklenen Ankara'da birinci oldu. Dünkü seçimler Başbakan'ın görevde kalması konusunda referandum olarak sayılsaydı, Başbakan'ı yerinden bile oynatamazdı. Twitter ve Youtube'un kapatılması Başbakan'ın popülaritesini çok etkilemedi" diye yazdı. Gazete saatlerin ileri alınmasının bir gün ertelenmesinin ise karışıklığa sebep olduğunu yazdı.

İtalya'nın bir diğer büyük basılı medya organı Il Sole 24 Ore, mahalli seçim haberini internet sayfasında "Türkiye Erdoğan'a sırtını dönmedi, AK Parti yerel seçimde zafer kazandı" başlığı ile verdi. Seçim sonuçları üzerine konuşan Başbakan Erdoğan'ın "İhanet edenlere bir Osmanlı tokadı atacağız, hikayenin sonuna geldiler" sözlerini sütunlarına taşıdı.

AK Parti'nin seçimleri üst üste 7. kez ve net bir şekilde kazandığını ifade eden gazete, bu seçimlerde modern Türkiye'de ilk defa 3 büyük şehirde kadın belediye başkanlarının göreve geldiğine dikkat çekti. - MİLANO

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

La Repubblica Ak Parti Türkiye İtalya Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title