Haberler

Psikoloji bölümünün açıköğretim ile okunmasına psikologlardan tepki geldi

Güncelleme:

İstanbul Üniversitesi Açık Eğitim Fakültesi'nin yeni akademik yılda Psikoloji Lisans Programı açma kararının ardından, psikoloji öğrencileri ve psikologlardan konuya ilişkin itiraz geldi. Psikoloji öğrencileri ve psikologların açıklamasında, niteliksiz psikologlar yetişecek vurgusu yapılarak programa karşı oldukları belirtildi.

İstanbul Üniversitesi'nde Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi bünyesinde Psikoloji Lisans Programının listelenmesi psikologların ve psikolog adaylarının tepkisini çekti. Psikolog ve psikoloji öğrencileri, "Açıköğretim psikoloji programı ile birlikte okul içi ve gelişim araçlarından tamamen uzak, örgün öğretimin sahip olduğu çeşitli fırsatlardan mahrum, bu durumu fırsat eşitliği olduğu algısı ile bölümümüzü istismar eden sözde psikologlar yetişmeye başlayacak" görüşünü savundu.

Yapılan yazılı açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Psikoloji, davranışı ve zihni inceleyen bir bilim dalıdır. Bilinçli ve bilinçsiz durumlarla beraber insanın var olduğu her alanda işlevsellik göstermektedir. APA'nın kabul ettiği 59 alan bulunması ile birlikte, bir bilim dalı olarak her geçen gün gelişmekte ve her geçen gün daha geniş bir yelpaze olma yolunda ilerlemektedir.

"OLUMSUZ BİR GİDİŞAT GÖZLEMLENMEKTEDİR"

Ülkemizde psikoloji dalını incelediğimiz zaman; Türkiye psikoloji alanında bakir, gerekli değerini görmeyen ve bir bilim dalı olması yolunda çekimser davranıldığı durumdadır. Psikologlar ve psikoloji öğrencileri olarak günümüzdeki Türkiye psikoloji bilim dalını incelediğimiz zaman; üniversitelerde yetersiz eğitim, yetersiz akademisyen, laboratuvar eksikliği, eğitim ve uygulama eksikliği mevcuttur. Sorunları daha geniş bir alana yayarsak; eğitimlerin fahiş fiyatları, geçersiz eğitimlerin çokluğu, sahte diploma veya sertifikalar ile psikolog unvanı kullanımı ve bu kişilerin denetlenmemesi gibi birçok sorunlarla mücadele etmekteyiz. Bizi en çok üzen durum bu sorunlar karşısında herhangi bir düzenleme yapılmaması, meslek yasası olmaması ve bu meslekten maddi kazancını elde eden kişilerin denetlenmemesidir. Bu duruma ek olarak psikoloji biliminin ilerlemesinin aksine açıköğretim açılması, çeşitli oluşumlarda yer verilmemesi ve mesleki yasa düzenlemelerinin eksik olup daha da genişletilmesi yönünde olumsuz bir gidişat gözlemlenmektedir.

NİTELİKSİZ PSİKOLOGLAR YETİŞECEK VURGUSU

Biz Psikologlar ve psikoloji öğrencileri olarak okul eğitiminin bile yetersiz kaldığı durumlarda kendimizi geliştirmek adına her türlü olanağı arayan, okul dışı etkinliklerde aktif olmaya çalışan ve okulla beraber gündelik hayatımızı eğitimimiz dahilinde maddi ve manevi olarak fedakarlık yaparak mesleğimize layık olabilmek umuduyla hareket eden kişiler olmaya çalışmaktayız. Açıköğretim psikoloji programı ile birlikte okul içi ve gelişim araçlarından tamamen uzak, örgün öğretimin sahip olduğu çeşitli fırsatlardan mahrum, bu durumu fırsat eşitliği olduğu algısı ile bölümümüzü istismar eden sözde psikologlar yetişmeye başlayacaktır. Psikoloji alanında ilerlemek için çabalayan, psikoloji dalını bir bilim olarak gören bu mesleğe değer veren, etik ilkelere bağlı kalmayı birincil hedef olarak belirlemiş biz psikologlar; onlarca meslektaşımızın aksine psikolog olmayı sadece unvan ve dert dinlemekten ibaret gören, bilimsellikten tamamen uzak ve durumun sadece maddi boyutuna önem verip insanların ruh sağlığı ile oynayarak nasıl paralar kazanabileceğini hesaplayan kişiler tarafından gasp edilmesine, niteliksiz psikologlar yetişmesine karşıyız.

"AÇIKÖĞRETİM BÖLÜMÜNÜN AÇILMASINA KARŞIYIZ"

Zihin ve davranış sağlığı, en az fizyolojik sağlık kadar önemlidir. Psikolojik olarak sağlıklı olmamakla beraber bu durumun fizyolojik sorunlara yol açtığı daha önce kanıtlanmıştır. Titizlikle çalışan ve sürekli gelişen Psikoloji bilimine uyumlu olacak şekilde hatta sadece öğrencilik değil hayatımız boyunca öğretim gördüğümüz bu yolda mesleğimizi içsel olarak kabullenmiş Psikolog ve Psikoloji öğrencileri olarak; mesleki gasp, niteliksiz eğitim, sadece maddi boyutlara yönelik çalışmalar, denetimsizlik ve gündemimizde var olan açıköğretim psikoloji bölümüne karşı olduğumuzu kamuoyuna duyurmaktayız."

Kaynak: Haberler.com / Güncel

İstanbul Üniversitesi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Adana Demirspor Galatasaray maçı CANLI izle! 26 Nisan Adana Demirspor GS maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Mesut Komiser döndü mü? Şevket Çoruh Arka Sokaklar'a geri döndü mü? Indiana Pacers vs Milwaukee Bucks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 27 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Gaddar 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Kızılcık Şerbeti 61. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 26 Nisan Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 26 Nisan Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı?
500

Yorumlar (18)

Para kavgasi:

Bu tepkilerin asil sebebi para bavalarinin para kaybna ugrayacak olmasi. Ozellerde ekmek peynir gibi niteliksiz ogrencilere acilan bolum aof olunca mi sorun oldu

14
3
yanıtYanıtla
Antips:

Sağlık bölümleri bile açık öğretimde varken psikoloji niye olmasın darısı doktorluk ve hukuğa ????

11
5
yanıtYanıtla
X:

TOPLUM BU HALDE OLDUĞUNA GÖRE NİTELİKLİ PSİKOLOGLARDA BİŞEY BAŞARAMIYOR DEMEKTİR.

13
2
yanıtYanıtla
Hilal:

Örgün öğretimde bu bölümü okuyan herkes muhteşem mi? çok iyi psikolog mu? Tabiki de hayır. Bu kişinin kendini yetiştirmesiyle alakalı bir şey. Bunu bile daha anlamamış olmaları ve bu şekilde bir açıklama yapmaları ne acı! Kaldı ki uygulama olması gerekiyor diyorsanız uzaktan eğitimle bu diplomayı alanlara formasyon, staj vb zorunluluklar koyabilirsiniz. Bu kadar panik niye? Sanki her şeyimiz çok düzgünmüş gibi.

11
1
yanıtYanıtla
Zytin:

Açılmasina sevindim ilgisi olanlar okuyabilsin, AÖF de olan bölümler mesela iktisat bir bilim değil mi? Açık ta örgün de olsa kendini yetiştirmek geliştirmek isteyen bunu basarir

10
1
yanıtYanıtla
Yasemin Taş:

Niteliksiz psikologlar sözüne karşıyım .Ünv. İkinci ünv. Bazında öğrenci alacaktır. Buraya donanımlı bir kaç ünv. Bitirmiş kişiler tercih edecektir. Ünv. Uygulama ve supervizyon derslerini online vererek, staj çalışmasıyla altını besleyebilir. Zira Sosyoloji de açıktan okunuyor ve sahada çalışılmasi gereken bolum kaldı ki ! Diğer bölümlerde öyle, bu oandemi ile dünya eski halinde kalmayacak dijital ortamda eğitimler verilecek aslında Türkiye çok geç kaldı bile bu oandemi bize çok şeyler öğretti

8
1
yanıtYanıtla
Görürsem soylerim:

Sanki örgün Eğitimde klinik çalışmalar bilimsel araştırmalar yapılıyor çoğu derse girilmiyor dinlemiyor evde ders çalışıp sınava giriliyor acikogretimden ne farkı var hodri meydan acikogretimden mezunlar orgun eğitimden mezun olanlardan daha başarılı olacak dertleri eğitim kalitesi değil iş sahalarının daralacak olması önemli olan kişilerin kendisini egitmesi geliştirmesi

6
3
yanıtYanıtla
Üniversite hocası:

Uygulaması, deneyi, stajı, araştırma becerisi vs gibi yüzyüze etkileşim gerektiren programların uzaktan eğitimle verilmesi yanlış olur. Halihazırda örgün programlardaki eksikliklerin olması uzaktan eğitim için gerekçe olamaz. Bunun para ile pulla ilişkisi de yok. Karşı çıkan öğrencilerin böyle bir kaygısı olabilir ama ülkedeki hemen her psikoloji bölümü bunun yanlış olduğuna dair görüş yayınladı. Siz uzaktan eğitim almış bir psikoloğa çocuğunuzu emanet eder misiniz?

5
3
yanıtYanıtla
Şifanur:

Okullarda beden öğretmenine fen matematik türkçe desleri anlattrılmasını önleyin sonra sıra buna gelsin. Zira böyle bi uygulama var diye kimse çocuğunu okula göndermekten vax geçmiyor. Okul ve öğretmen seçiyor. Emin oşun insanlar psikologlarını seçebilecek kadar zekiler

yanıt0
yanıt0
Selin:

Yıllardır okumak istediğim bir bölümdü. Hayat şartları nedeniyle hayalimde kalmıştı. Şimdi örgün eğitimde farklı bir alan okuyup aynı zamanda açıktan da psikoloji okuyarak projelerimi daha bilimsel nitelikte gerceklestirebilecegim. Ve bu ülkenin psikolojiyi öğrenmeye ihtiyacı var. Hiç kimse psikolog olmasa bile en azından psikolojiyi öğrenerek belki insan insani anlar da belki cinayetler azalır... hele ki bu zamanda... bırakın da insanlar okusun... kendilerini geliştirsin...

7
1
yanıtYanıtla
Tüm 18 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title