Haberler

İstanbul Boğazı'ndan Sintine Atıklar Çıktı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yapılan çalışmalarda, İstanbul Boğazı'ndan geçen gemi ve teknelerin sintine atıklarını pet şişeler içinde deniz dibine bıraktıkları tespit edildi Denizi kirle...

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yapılan çalışmalarda, İstanbul Boğazı'ndan geçen gemi ve teknelerin sintine atıklarını pet şişeler içinde deniz dibine bıraktıkları tespit edildi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın Üsküdar'dan başlattığı deniz yüzeyi ve dibini temizleme çalışmaları devam ediyor.

İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü denetiminde çalışmalarını sürdüren deniz yüzeyi temizleme tekneleri ve balıkadamların en çok karşılaştıkları atıklar arasında metal ve demir parçaları, araba lastikleri, plastik bidonlar ve şişeler yer alıyor.

İstanbul Boğazı'nın birçok noktasında yapılan çalışmalar sonucunda, deniz dibi kirliliğinin en yoğun gözlendiği yerler arasında Eminönü, Kadıköy, Üsküdar ve Beşiktaş iskeleleri, Harem, Tarabya, İstinye, Bebek koyları ve Kadıköy bulunuyor.

-"Deniz canlıları ve insan sağlığı için büyük tehlike"

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ahmet Ayyıldız, kontrollerin devam ettiğini, çalışmalarda balıkadamların pet şişe içinde deniz dibine atılmış sintine atıklar bulduklarını bildirdi.

Geminin kazan dairesinde oluşan petrol türevi atık olarak bilinen ve geri dönüşüme gönderilmesi gereken sintine atıkların hem deniz canlıları hem de insan sağlığı için büyük tehlike oluşturduğuna işaret eden Ayyıldız, şunları belirtti:

"2872 sayılı Çevre Kanunu ile ilgili yönetmelikte belirtilen yasaklara, standartlara ve yükümlülüklere uymayan gemilere Çevre Kanunu'nun 'İdari Nitelikteki Cezalar' başlıklı maddesi uyarınca idari yaptırımlar uygulanacak. Yapılan gemi denetimlerinde de 10 ayda 1,5 milyon lira para cezası kesildi."

-Cam şişeler 4 bin yılda yok oluyor

Balıkadamlar tarafından temizlenen deniz dibindeki katı atıkların yok olma süreleri ise farklılık gösteriyor. Alüminyum bir kutu deniz dibinde 200-250 yılda yok olurken, bu süre cam şişelerde 4 bin yıla kadar uzuyor. Plastik şişe 450 yıl, teneke 100 yıl, boyalı tahta ise 13 yılda yok oluyor. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

İstanbul Kadıköy Üsküdar Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title