Haberler

İstanbul Barajlarından Sevindirici Haber

Yaz aylarında alarm veren Alibeyköy barajı yüzde 67.84 doluluk seviyesine ulaşırken, birkaç ay önce ineklerin otladığı tarihi Mağlova kemeri de sular altında kaldı. İstanbul genelindeki barajların doluluk oranı yılın ek yüksek seviyesi olan 45.97'ye ulaştı.

İstanbul'da yaz aylarında etkili olan kuraklık, barajlardaki doluluk oranını da dip seviyelere düşürmüştü. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi'nin (İSKİ) verilerine göre, şehrin barajlarındaki su seviyesi Ağustos ayında yüzde 17.23'lere kadar gerilemişti. Kuraklık tehdidi ile karşı karşıya kalan İstanbul'da birbiri ardına açıklama yapan yetkililer, mevsim yağışlarının başlamasıyla birlikte su sıkıntısının yaşanmayacağını söylemişti. Yaz aylarında yaşanan kuraklık İstanbul'un en önemli su kaynaklarından biri olan Alibeyköy Barajı'nı da etkilemiş, barajdaki doluluk oranı 20.37 seviyesine gerilemişti.

Ancak kış aylarının gelmesiyle başlayan mevsim yağmurları, hem vatandaşların hem de yetkililerin yüzünü güldürdü. Son günlerden artan sağanak yağışlarla birlikte İstanbul barajlarının doluluk oranı da yüzde 17.23 seviyesinden yüzde 45.97'ye çıktı ve yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Yaz aylarında Yüzde 20.37’lik doluluk oranı ile tarihinin en düşük seviyesini yaşayan Alibeyköy Barajı da yağışlar ile birlikte 67.84'e yükseldi. Barajın içerisinde bulunan yaz aylarında ineklerin otlak yeri olan Mağlova kemeri de tekrar sular altına gömüldü.

Sultangazi’de oturan ve sıkça Kent ormanına pikniğe gelen Suat Aslan, yaz aylarında barajdaki kuraklığın gözle görülebildiğini belirterek, yağışlarla birlikte su seviyesinde ciddi bir artış olduğunu söyledi. Alibeyköy barajına yağan yağmurların etkisi olduğunu ifade eden bölgede yaşayan İbrahim Yılmaz ise, "Kemerden biz devamlı geçiyorduk bundan yaklaşıl bir ay önce. Tahminim 1,2 metre kadar su seviyesinde yükselme oldu. Bu su seviyesini oran olarak açıklamak gerekirse yüzde yüzde 50'ye doğru gidiyor benim gözlemlediğim" dedi.

Son yağışların Alibeyköy Barajına çok büyük faydası olduğunu belirten Mehmet Kılıç ise yazın su seviyesinin yüzde 17’ye kadar indiğini şuan barajın doluluk oranının yüzde 45 civarına kadar çıktığını kaydetti.

İSTANBUL BARAJLARINDAKİ DOLULUK ORANLARI

Ömerli:37.76

Pabuçdere: 93

Sazlıdere: 23.32

Büyükçekmece: 20.43

Alibeyköy: 67.84

Terkos: 80.43

Kazandere: 92.70

Elmalı: 57.14

Darlık: 21.75

Istırancalar: 99.98 

AHMET FARUK SARIKOÇ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

İstanbul Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title