Haberler
BBC

İsrail Savunma Bakanı Gantz, Filistin lideri Abbas'ı evinde ağırladı

Güncelleme:

Filistin lideri Mahmud Abbas, 10 yıldan uzun süre sonra ilk kez İsrail- Filistin Sorunu'nun ele alındığı bir görüşme için İsrail'e gitti. Abbas dün akşam İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz ile görüştü. Görüşme Gantz'ın evinde yapıldı.

İkili ilişkilerde kritik sayılabilecek şekilde ilk kez bir İsrailli savunma bakanının evinde gerçekleşen görüşmenin ardından, üst düzey Filistinli yetkili Hüseyin el Şeyh, Gantz ve Abbas'ın "İsrail-Filistin çatışmasına siyasi çözüm bulmak için gerekli ortamın yaratılması üzerine konuştuklarını" söyledi.

Gantz ise ekonomi ve güvenlik konularında işbirliğini artırmanın yollarını el aldıklarını açıkladı.

İsrail ve Filistin yönetimleri arasındaki müzakereler 2014'te kesilmişti.

İsrail'de Haziran ayında kurulan, merkez sağ ve liberallerin oluşturduğu yeni hükümetin savunma bakanı olan Gantz, Gazze'ye yönelik sert operasyonlar yürütmüş olan eski bir genelkurmay başkanı olsa da, bugün Kabine içinde Filistinlilere daha ılımlı tavrıyla öne çıkıyor.

Gantz, sosyal medyada yaptığı paylaşımda "Hem İsraillilerin hem de Filistinlilerin iyiliği için terör ve şiddeti önlemek üzere güvenlik konusunda işbirliğini artırmanın önemini hatırlattığını" açıkladı.

Ağustos ayında, Mahmud Abbas ve Benny Gantz bu kez Batı Şeria'da Filistin yönetiminin kontrolünde olan Ramallah'ta bir araya gelmişti.

Abbas, İsrail'e son olarak Eylül 2016'da, eski cumhurbaşkanı Şimon Peres'in cenazesi için gitmişti.

İsrail'de son birkaç yıl içinde dört kez tekrarlanan seçimlerde en yüksek oyu alsa da diğer partilerle anlaşamadığı ve ittifak kuramadığı için yönetimden çekilen Binyamin Netanyahu'nun sağcı partisi Likud, görüşmeleri sert bir dille eleştirdi.

Filistin'in devlet olmasına şiddetle karşı çıkan Başbakan Naftali Bennett'in yönetiminde, bu buluşmaların barış görüşmelerine dönüşmesi ise zor bir ihtimal olarak değerlendiriliyor.

Filistinliler, 1967'den bu yana İsrail'in işgali altındaki Batı Şeria toprakları ve Doğu Kudüs'ü de içine alacak şekilde bağımsız bir devlet kurmak istiyor. Batı Şeria'nın bir kısmında Filistinlilerin kısmen egemenliği olsa da İsrail, uluslararası hukuka aykırı şekilde Doğu Kudüs'ü ilhak etti. İsrail'in 2005'te çekildiği Gazze'de ise Hamas yönetimi var.

İsrail ordusunun şiddetli saldırılar düzenlediği Hamas da, Abbas-Gantz görüşmesini eleştirdi ve Abbas'ı kınadı.

BBC

Filistin Sorunu Mahmud Abbas Filistin İsrail Haberler

Bakmadan Geçme

Fatih Sultan Mehmet kardeşlerini öldürdü mü? Erdoğan'dan öğretmen ataması son dakika açıklaması! Öğretmen ataması ne zaman, kaç tane, hangi branşlarda yapılacak? Barcelona PSG maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Barcelona PSG maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Borussia Dortmund Atletico Madrid maçı CANLI izle! 16 Nisan Dortmund A.Madrid Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? NO Pelicans LA Lakers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! NO Pelicans LA Lakers maçı Sacramento Kings GS Warriors NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Barcelona PSG maçı CANLI izle! 16 Nisan Barcelona PSG Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? EXXEN canlı maç izle! (ŞAMPİYONLAR LİGİ) EXXEN kesintisiz donmadan canlı yayın! 16 Nisan EXXEN spor canlı izle! Sancaktepe jakuzi olayı ne? Belediyede jakuzi mi var? Tilâvet nedir? Kuran'da Tilâvet ne demektir? Tilâvet kelimesinin tanımı ve anlamı! Tertil nedir? Kuran'da Tertil ne demektir? Tertil kelimesinin tanımı ve anlamı! Akaryakıt Fiyatları (GÜNCEL): 16-17 Nisan benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Güncel akaryakıt fiyatları! 16-17 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı? Yabani 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Nisan Yabani yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title