Haberler
BBC

İran'da 6 Zumbacıya Gözaltı: Ahlaksızlık ve Günahkarlığa Teşvik Ediyorlar

Güncelleme:

Ritmik dansların yasa dışı olduğu İran'da, zumba dansı yapan altı kişi, "insanların yaşam tarzlarını değiştirmeye çalıştıkları" gerekçesiyle gözaltına alındı.

İran'da zumba dansı yapan altı kişi, "İnsanların yaşam tarzlarını değiştirmeye çalıştıkları" gerekçesiyle gözaltına alındı.

DANS ETMEK VE KIYAFET KISITLAMASINA UYMAMAKLA SUÇLANDILAR

Sosyal medyada zumba öğrettikleri videoyu paylaşan dört erkek ve iki kadın, dans etmek ve kıyafet kısıtlamalarına uymamakla suçlanıyor. İran yasaları dans etmeyi yasaklıyor. Zumba gibi danslı egzersizlere de kısıtlama getiriliyor. Aerobik ve dansın karışımı olarak bilinen Latin Amerika kökenli Zumba, fitness salonlarında giderek yayılan bir egzersiz türü. İran Devrim Muhafızları Ordusu (IRGC), şahısların "Genç kadın ve erkeklere Batılı danslar öğreterek onları cezbetmeye çalışmakla" suçlandığını açıkladı.

"İÇKİLİ VE YARI ÇIPLAK YAKALANDILAR"

Salı günü de İran'ın İsfahan kentindeki banliyö bölgesinde bir havuz partisi veren 64 genç adam ve kadın gözaltına alınmıştı. Devrim Muhafızları, gözaltına alınanların "içkili ve yarı çıplak" bir şekilde yakalandığını söyledi. IRGC, havuz partisindeki grubun video çekerek "ahlaksızlık ve günahkarlığa" insanları teşvik ettiklerini belirtti.

2014 YILINDA DA DANSÇILARA HAPİS VE KIRBAÇ CEZASI VERİLMİŞTİ

İran'da kamuya açık yerlerde kadınlara belli kıyafet kısıtlamaları uygulanıyor. Aile üyeleri önünde olmadıkları sürece, karşı cinsle dans etmek de yasak. 2014'te de İran'da benzer bir olay yaşanmış, Pharell Wiliam'ın dünyaca ünlü şarkısı "Happy" ile dans eden 6 İranlı'ya bir yıla kadar hapis ve 91 kırbaç cezası verilmişti.

RİTMİK HAREKETLER VE DANSLAR YASADIŞI KABUL EDİLİYOR

Haziran ayında da, ülkedeki spor federasyonunun yetkilileri, Zumba gibi "ritmik hareketler ve dansların, isimleri ya da şekilleri ne olursa olsun yasadışı olduğunu açıklamıştı. Sosyal medyada bu uygulama, büyük tepki çekti. Bazıları spor salonlarında Zumba'nın yasaklanmasını Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) sert uygulamalarına benzetti. İranlı Aftab-e Yazd gazetesine konuşan bir spor salonunun yöneticisi, Zumba'yı başka bir isim kullanarak da olsa öğretme konusunda kararlı olduğunu,"12-13 yıldır Zumba öğretiyorum ve gerekirse başka bir isim altında ders vermeyi sürdürürüm" sözleriyle dile getirdi.

BBC

Devrim Muhafızları Latin Amerika İran Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title