Haberler

    İnsanı Yapay Zekadan Ayıran Kelimeler Neler Olabilir?

    İnsan ile robotu birbirinden ayıran farklar dil boyutunda da günümüzde bilim insanlarının ilgi konusu olmuş durumda.

    İnsan ile robotu birbirinden ayıran farklar dil boyutunda da günümüzde bilim insanlarının ilgi konusu olmuş durumda. Yapay zeka artık dil üretimi ve canlı sohbet gibi günlük hayatımızda temel olan konularda bile karşımıza çıkıyor. Örneğin, bir yemek siparişi verirken sohbet ettiğiniz temsilcinin gerçek bir insan mı ya da bir yapay zeka algoritmasının ürünü mü olduğunu anlamamız eskisi kadar kolay görünmüyor.

    Amerikadaki Massachusetts Institute of Technology (MIT)'de gerçekleştirilen bir araştırmada 1950'de Alan Turing tarafından ortaya konulan bir testin, makine zekası ve insan zekasını ayırt etmede kullanılabilirliğini inceleme altına aldı. Bu inceleme kapsamında çalışmaya katılanlar hakem olarak seçiliyor ve her birinin karşısına bir sohbet arayüzü sunuluyor. Hakemlerden, bu yazılı sohbet ekranlarında karşılarında gerçek bir insan mı yoksa sanal bir makine mi olduğunu tahmin etmeleri isteniyor.

    Bunu tahmin ederken araştırma ekibi, hangi kelimelerin insana özgü olduğu sorusunun akla geldiğini vurguluyor. Bunun için 1000 kişiden yalnızca insana özgü olabilecek kelimeleri önermeleri isteniyor ve bu sayede belirlenen kelimelerin ortak noktaları olup olmayacağına bakılıyor. Buna göre, listede ilk 10'a giren kelimeler tercih sayılarına göre şöyle sıralanıyor:

    Sevgi (134)

    Şefkat (33)

    İnsan (30)

    Hoşnut etmek (25)

    Merhamet (18)

    Empati (17)

    Duygu (14)

    Robot (13)

    İnsanlık (11)

    Canlı (9)

    Deneysel Sosyal Psikoloji Dergisi'nde (Journal of Experimental Social Psychology) yayımlanan bu araştırmada, katılımcıların sözlüklerde yer alan onlarca kelime içinden bu kelimeler üzerinde uzlaşmasının, beklenti dışında olduğu vurgulanmış.

    Günümüz koşullarında insanı robottan ayırt etmekte zorluk yaşanmazken, zamanla, daha akıllı hale gelen robotların ürettiği içerikleri ayırt etmenin yollarını bulmamız gerekebilir. Eğer bir gün kendinizi robotlar tarafından yönetilen bir dünyada insan olarak kanıtlamanız gerekirse, sade davranın ve eğlendirici olun.

    Kaynak: DonanimHaber.com / Teknoloji

    Teknoloji Haberler

    Bakmadan Geçme

    ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title