Haberler

İhh'dan "Uyuşturucu ile Mücadele" Konferansı

İHH İnsani Yardım Vakfı Genel Başkan Yardımcısı Osman Atalay, "2015 ve 2016 yıllarında hastanelere giderek 'ben tedavi olmak istiyorum' deyip tedavi olma imkanını bulan bağımlı sayısı 700 bin.

İHH İnsani Yardım Vakfı Genel Başkan Yardımcısı Osman Atalay, "2015 ve 2016 yıllarında hastanelere giderek 'ben tedavi olmak istiyorum' deyip tedavi olma imkanını bulan bağımlı sayısı 700 bin." dedi.

İHH İnsani Yardım Vakfının "Mahallene ve Okuluna Sahip Çık! Uyuşturucuya Hayır!" sloganıyla 31 şehirde gerçekleştireceği uyuşturucu ile mücadele konferanslarının ilki, Trabzon'da düzenlendi.

Atalay, Ortahisar Belediyesi Çok Amaçlı Salonu'ndaki konferansta, çevrelerinden gelen tepkiler, tavsiyeler ve istekler doğrultusunda uyuşturucu ile mücadele konusunda çalışma başlattıklarını söyledi.

Uyuşturucu ile mücadele kapsamında 2016 yılında Bosna Hersek, Karadağ, Arnavutluk ve Kosova'da bir dizi faaliyet yürüttüklerini anlatan Atalay, bu ülkelerdeki okullarda dağıtılmak üzere uyuşturucuyla ilgili Arnavutça ve Boşnakça kitaplar bastırıldığını belirtti.

Türkiye'de 2010 yılından itibaren uyuşturucu konusunun dikkat çekici şekilde gündeme geldiğine işaret eden Atalay, "Arkadaşlarımızın çocuklarının dahi uyuşturucunun esiri olduğuna şahit olduk. Bağımlı olduktan sonra bir kişinin tedavi edilerek sağlığının yerine getirilmesi çok zor. Bağımlılık bir hastalık, bunu kabul edelim. Avrupa'da bağımlılarla ilgili yapılan birçok çalışmayı incelediğimizde, yüzde 90'ı tedavi olduktan sonra tekrar eski haline dönüyor. Yani bağımlılık çok ciddi hastalık. Önemli olan bağımlı olmadan önce önleyici neler yaparız." diye konuştu.

Uyuşturucu kullanan insan sayısının Türkiye'de 1 milyon 700 bine ulaştığını vurgulayan Atalay, şöyle devam etti:

"2010 yılında Türkiye, sentetik olarak bilinen 'bonzai' dediğimiz zehirle tanıştı. Bunun çok ciddi boyutlarda olduğunu artık kabul etmemiz gerekiyor. Türkiye gençliği uyuşturucu tehdidi altında. Bundan 15 sene önce Türkiye'nin 21 ilinde uyuşturucu vakaları görülürken, bugün 47 şehirde rastlıyoruz. Cezaevlerindeki hükümlü ve tutukluların yüzde 22'si uyuşturucu satıcısı ya da uyuşturucu suçundan içeride bulunuyor. 2015 ve 2016 yıllarında hastanelere giderek 'ben tedavi olmak istiyorum' deyip tedavi olma imkanını bulan bağımlı sayısı ise 700 bin."

"Yüzde 48'i arkadaş çevresinden"

Atalay, uyuşturucu ile mücadelede sivil toplum kuruluşları, vakıflar ve kamu kurumlarının önemli potansiyeli bulunduğunu dile getirerek, kullanıcıların yüzde 48'inin arkadaş çevresinden, yüzde 23'ünün ise meraktan başladığını kaydetti.

Uyuşturucu ile mücadelenin iki ayağı bulunduğunu anlatan Atalay, şunları kaydetti:

"Birincisi sivil toplum örgütleri, vakıflar ve dernekler. Türkiye'de 80 bin civarında aktif faaliyet gösteren dernek, vakıf var. Bunun yanında kamu ve yerel yönetimler. Bugün Türkiye'de 32 bin mahalle, 18 bin köy olmak üzere 50 bin muhtarımız var. Ortaöğretimde 62 bin okul, 1 milyona yakın öğretmenimiz bulunuyor. Ayrıca 86 bin camimiz, 117 bin din görevlimiz var. Bunların hepsi mahallelere hitap ediyor. Mahallelere hizmet veren en önemli iki kurumdan birincisi okul, diğeri cami. Diyanet ve Milli Eğitim bu işin üzerine düşerse biz bunun altından kalkarız."

Kaynak: AA / Güncel

Osman Atalay Trabzon Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title