Haberler

Hüyük'te Organik Çilek Çalıştayı Başladı

Güncelleme:

Konya'nın Hüyük ilçesinde düzenlenen, Organik Hüyük Çileği Üretiminin Geliştirilmesinde İhracat Kanalları ve Lojistik Çalıştayı başladı.

Konya'nın Hüyük ilçesinde düzenlenen "Organik Hüyük Çileği Üretiminin Geliştirilmesinde İhracat Kanalları ve Lojistik Çalıştayı" başladı.

Hüyük Belediyesi Kültür Etkinlikleri Salonu'nda gerçekleştirilen ve 3 gün boyunca devam edecek olan çalıştayda bölgede son yıllarda hamle yapan ve marka haline gelen Hüyük ilçesinin organik çileği masaya yatırıldı. Hüyük çileğinin dünü ve bugünü konulu barkovizyon gösteriminin ardından başlayan çalıştayın protokol konuşmaları bölümünde konuşan Hüyük İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Yücel Doğan, kurumunun proje sahipliğini yaptığı çalıştayın Hüyük Kaymakamlığı'nın proje ortaklığı ve Mevlana Kalkınma Ajansı'nın verdiği maddi destek ile gerçekleştirildiğini söyledi. Hüyük ilçesinde son dönemde büyük bir ivme kazanan organik çilek üretiminin geçen yıl 3 bin dekarlık alanda 12 bin ton rekolte ile tamamlandığını belirten Doğan, 2014 yılında ise yeni ekiliş alanlarının devreye girmesi ile üretim sahasının 5 bin dekara kadar yükselmesini beklediklerini söyledi. Hüyük Ziraat Odası Başkanı Hürriyet Şahin ise, organik çilek üretiminin yörede her geçen yıl artış gösterdiğini, önümüzdeki yıllarda 20 bin tonlara ulaşacağına inandığını belirtti. Hüyük Belediye Başkanı Nusret Akgümüş ise, organik çilek üretiminin bölgede marka haline geldiğini anlatarak, bu üretime destek veren isim, kurum ve kuruluşlara teşekkür etti.

Hüyük Kaymakamı Bayram Türker de, Hüyük ilçesinin Konya'da organik çilek üretiminde öncü bir ilçe olduğunu, organik çilek markasının ise 1990'lı yıllardan itibaren ilçe adına tescillenerek yöre ile özdeşleştiğini ifade etti. Son 7 yılda organik çilek üretiminin ilçenin ciddi anlamda gündeminde olduğunu dile getiren Türker, bunun ilçe ekonomisine yıllık ortalama 20-25 milyon liralık bir ekonomik getiri sağladığını tahmin ettiklerini, bu durumun ise Hüyük ölçekli bir ilçe için küçümsenmemesi gerektiğini belirtti. KOP İdaresi Başkanı Prof.Dr. Mehmet Babaoğlu ise, konuşmasında, Hüyük'teki organik çilek üretiminin tarihçesinden söz etti. Hüyük modelinin gerçek kırsal bir kalkınmanın en güzel hikayesini oluşturduğunu ifade eden Babaoğlu, Hüyük'ün garip ve fakir bir ilçe konumundan artık ayağa kalkmak üzere olan bir ilçe konumuna geldiğini söyledi. Konya İl Özel İdaresi Kırsal Kalkınma Dairesi Başkanı Raşit Turan ise, sunumunda Konya'da organik tarıma verilen desteklerle ilgili rakamsal değerler verdi. Çalıştayın ilk gününde organik tarım lojistik ve ihracat firmaları sunumlarını yaptı. Selçuk ve Çukurova Üniversitelerinden konusunun uzmanı olan akademisyenlerin de katıldığı çalıştay Cuma gününe kadar devam edecek. - KONYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Mehmet Babaoğlu Konya Hüyük Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title