Haberler

Hillary Clinton, Cumhuriyetçi Rakibi Trump'ı Eleştirdi

WASHINGTON (AA) – Demokrat partinin başkan adayı Hillary Clinton, Cumhuriyetçi rakibi Donald Trump'ın ekonomiyi resesyona sürükleyeceğini belirterek, "Trump'ın zenginlerin vergilerini azaltmaktan, Çin'le ticaret savaşı başlatmaya ve çalışkan göçmenleri sınır dışı etmeye kadar uzanan fikirleri, 3,4 milyon iş imkanının yok olmasıyla sonuçlanır" dedi.

WASHINGTON (AA) – Demokrat partinin başkan adayı Hillary Clinton, Cumhuriyetçi rakibi Donald Trump'ın ekonomiyi resesyona sürükleyeceğini belirterek, "Trump'ın zenginlerin vergilerini azaltmaktan, Çin'le ticaret savaşı başlatmaya ve çalışkan göçmenleri sınır dışı etmeye kadar uzanan fikirleri, 3,4 milyon iş imkanının yok olmasıyla sonuçlanır" dedi.

Eski Dışişleri Bakanı Clinton, Michigan eyaletinin Detroit kentinde yaptığı seçim konuşmasında, ekonomi politikalarını anlattı.

Ülkenin eskiyen altyapı tesislerini modernleştirmenin iyi iş imkanları yaratacağını vurgulayan Clinton, bu amaçla 5 yıllık bir yatırım planı hazırladığını açıkladı.

Clinton, finansmanı vergi reformundan sağlanacak bu yatırım planıyla, kamusal altyapı projelerine 250 milyar kaynak oluşturulmasının yanı sıra ABD'nin ilk altyapı bankasının açılacağını bildirdi.

ABD Altyapı Bankası'nın 25 milyar dolar sermayeyle işe başlayacağını ifade eden Clinton, özel sektörün de bankanın destekleriyle 200 milyar doların üzerinde yatırım yapabileceğini dile getirdi.

Clinton, ayrıca binlerce Amerikalının hala hızlı internet erişimine sahip olmadığına dikkati çekerek, başkan seçilmesi halinde ülkede 2020'ye kadar her evde genişbant internet bağlantısı olacağını vadetti.

"Temiz enerjinin süper gücü ABD olmalı"

ABD'nin temiz ve yenilenebilir enerji üretimi için devasa bir kapasitesi bulunduğuna işaret eden Clinton, 21'inci yüzyılda bir ülkenin dünyanın yenilenebilir enerji süper gücü haline geleceğini belirtti.

Clinton, ABD, Çin veya Almanya'nın bu büyük avantaj için birbiriyle yarıştığını dile getirirken, "Bu ülkenin ABD olmasını istiyorum" dedi.

ABD'nin bulacağı yenilebilir enerji teknolojilerinin ekonomiyi de büyüteceğini vurgulayan Clinton, ülkede her eve yenilenebilir enerjiden üretilmiş elektrik dağıtılması için gerekli altyapının oluşturulabileceğini söyledi.

"Fabrika işçisinin torunuyum"

Cumhuriyetçi rakibi Donald Trump'ın hafta başında aynı şehirde, "ABD'nin üçüncü dünya ülkesi olma yolunda ilerlediği" söylemlerinde bulunmasını eleştiren Clinton, "Olumsuz ve kötümser bakış açısı doğru değil. Eğer istersek ve çabalarsak, Amerika'nın en iyi günlerini gelecekte göreceğiz" diye konuştu.

Beyaz Saray'daki en önemli misyonunun herkes için işleyen bir ekonomi yaratmak olacağını söyleyen Clinton, bunu kişisel bir hedef gördüğünü belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ben Amerikan orta sınıfının bir ürünüyüm. Chicago'da doğdum ve bir banliyöde büyüdüm. Dedem 50 yıl boyunca Pensilvanya'nın Scranton şehrinde bir fabrikada çalıştı. Babam, dedem çok çalıştığı için üniversiteye gidebildi ve sonunda kendi küçük işini kurdu ve ben de böylece kendi hayallerimin peşinden gidebildim. Hayallerim beni nereye götürürse götürsün şunu asla unutmadım; ben fabrika işçisinin torunu ve küçük bir esnafın kızıyım ve ikisiyle de gurur duyuyorum."

Donald Trump'ın ise sadece kendisi ve zengin arkadaşları için çalışan bir ekonomi planladığını iddia eden Clinton'ın orta sınıf vurgusu Demokrat seçmenlerden büyük alkış aldı.

"Trump'ın fikirleri 3,4 milyon iş imkanına mal olacak"

Trump'ın ekonomi politikalarının küçük ölçekli işletmelere ve orta sınıfa zarar vereceğini öne süren Clinton, 2008'de Cumhuriyetçi Partinin başkan adayı olan Senatör John McCain'in eski ekonomi danışmanı Mark Zandi'nin araştırmasına atıfta bulunarak, şunları kaydetti:

"Muhafazakar uzmanlar bile Trump'ın politikalarının ekonomiyi yeniden resesyona sokacağını söylüyor. Senatör John McCain'in eski danışmanı tarafından hazırlanan bağımsız araştırmaya göre, Trump'ın zenginlerin vergilerini azaltmaktan, Çin'le ticaret savaşı başlatmaya ve çalışkan göçmenleri sınır dışı etmeye uzanan fikirleri, 3,4 milyon iş imkanının yok olmasıyla sonuçlanır"

Şu an Moody's Analytics'in Başekonomisti olan Mark Zandi, Clinton'ın ekonomi politikalarının ise 10 milyonun üzerinde istihdam yaratacağını öngörüyor.

"TPP'ye karşıyım"

Hillary Clinton, konuşmasında ticaret anlaşmalarına da değinirken, Obama yönetiminin gerçekleşmesi için büyük çaba sarfettiği Trans-Pasifik Ortaklığı'na (TPP) karşı çıkacağını yineledi.

Ticaret anlaşmalarını ancak Amerikalılar için istihdam ve ücret artışı sağlaması halinde destekleyeceğinin altını çizen Clinton, "İstihdamı öldüren ve ücretleri aşağı çeken her ticaret anlaşmasını durduracağım" dedi.

Clinton, ayrıca bir işletmenin tüm çalışanlarının ödüllendirilmesi gerektiğini belirterek, şirketlerin karlarını çalışanlarıyla paylaşmalarına ön ayak olacak yeni bir vergi reformu taahhüdünde bulundu.

Yeni vergi reformunun, Amerikalı şirketlerin merkezlerini ülke dışına çıkararak vergi ödemekten kaçmasını engelleyeceğini iddia eden Clinton, ilgili firmalardan "çıkış vergisi" almayı planladığını duyurdu.

"Trump'ın vergi planı ailesine 4 milyar dolar kazandırır"

Vergi konusunda Cumhuriyetçi başkan adayı Donald Trump'ı da eleştiren Clinton, Trump'ın hala vergi beyannamesini açıklamadığını hatırlatarak sözlerine şöyle devam etti:

"Trump, finans sektörüne yönelik sıkı kuralları kaldırmak istiyor. Ben ise tam tersini yapacağım. Söz konusu kuralları daha da güçlendirmeliyiz ki Wall Street bir daha topluma zarar vermesin. Trump, büyük şirketlere, milyonerlere ve Wall Street'e trilyonlarca dolar vermek istiyor. Bu bizim kamu borcumuzu artırır. Eğitim, sağlık, çevre gibi önemli alanlarda kesintiler yapmamıza neden olur."

Clinton, Cumhuriyetçi adayın teklif ettiği vergi reformunun ise Trump ailesine 4 milyar dolar kazandıracağını ileri sürerek, "Düşünün, bu 4 milyar dolarla 47 bin kişiye dört yıllık üniversite eğitimi veya 3 milyon çocuğa bir yıllık sağlık hizmeti imkanı sağlayabiliriz." ifadelerini kullandı.

Hillary Clinton, çocuklu ailelerin vergi oranlarında indirime giderek on milyonlarca çalışan ailenin vergi yükünün hafifletilebileceğini dile getirerek, bu ailelere yapılacak olan yardımların ABD ekonomisine de katkıda bulunacağını savundu.

Kadınların erkeklerle eşit ücretlendirilmesinin hanehalkının bütçesini yükselteceğini kaydeden Clinton, federal asgari ücret oranının artırılmasının da harcamalar yoluyla büyümeyi destekleyeceğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Ekonomi

Hillary Clinton Donald Trump Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title