Haberler

HDP'nin Ezidi Vekili Türkçe Öğreniyor

Güncelleme:

Diyarbakır'da HDP listesinden milletvekili seçilen Avrupa Parlamentosu eski milletvekili Feleknas Uca, Meclis'te edeceği yemin için Türkçesini geliştirmeye çalışıyor.

Aslen Batmanlı bir Ezidi olan Feleknas Uca, çocukken ailesi ile Avrupa'ya göç etti. Avrupa'da eğitim gören ve Avrupa Parlamentosu milletvekilliği yapan Uca, Kürtçenin yanı sıra Almanca ve İngilizce biliyor.

PRATİK YAPMAYA BAŞLADI

Uca Türkiye'ye gidip geldiği sırada öğrenmeye çalıştığı Türkçeyi ise çok az konuşabiliyor. Uca, milletvekili adaylığı sırasında ve seçildikten sonra kürsüde konuşma yapabilmesi için Türkçe öğrenme ihtiyacı ortaya çıkınca pratik yapmaya başladı.

"İSTEYEN KÜRTÇE DE YEMİN ETSİN"

Uca, Kürtçe yaptığı konuşmada Milliyet'e şunları söyledi: "Ben Türkçeyi tam konuşamıyorum. Öğrenmeye çalışıyorum. Fakat bu ülkede birçok dil var, çeşitli kültürler ve kimlikler var. Bu ülkenin demokrasisi için, eşit bir toplum için, Meclis'te herkes kendi rengini ve inancını yaşayabilmeli. Bu konuda bir önerim var. Biri istediğinde ana dili Kürtçe ise Türkçenin yanında Kürtçe de yemin etsin. Ana dili Lazca olan, Süryanice, Arapça, Ermenice olan milletvekilleri Türkçenin yanı sıra kendi dillinde yemin etsin. Bu olduğu zaman o Meclis çeşitli kültür, dil ve inançların bahçesi haline gelir."

"TÜRKÇENİN YANI SIRA KÜRTÇE OKUMAK İSTERİM"

Türkçe yemin metnini ezberlemediğini dile getiren Uca, "Hayır, ezberlemedim ama önüme bırakıp okurum. Kabul edilir edilmez; önereceğim bir projedir. Parlamento kabul ederse Türkçenin yanı sıra yemini Kürtçe de okumak isterim." diye konuştu.

Uca, inançlara saygı amacıyla TBMM'de ibadetlerini yerine getirmeleri için de, "inanç odaları" yapılmasının demokrasiye katkı sunacağını söyledi.

Röportaj sırasında telefonu çalan Uca'yı arayıp tebrik eden kadınların sesi telefon ahizesinden yankılandı. Uca, arayan kadınların IŞİD tarafından kaçırılıp tecavüze maruz kalan kadınlar olduğunu söyledi. (Kaynak: Milliyet)

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Feleknas Uca Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 25 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Ziraat Türkiye Kupası ikinci maçlar ne zaman? ZTK rövanş maçları ne zaman oynanacak? Muhtarlıklar kalkıyor mu? Türkiye'de kaç muhtar var, maliyeti ne kadar? Son seçim anketi! Bu pazar seçim olsa hangi parti yüzde kaç oy alır? Manchester United Sheffield United maçı CANLI izle! 24 Nisan MANU Sheffield United maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Toz taşınımı nedir, ne zaman olacak? Toz taşınımı hangi illerde olacak? Muharrem ayı ne zaman 2024? Aziz Yıldırım aday mı 2024? Taraftarlar Aziz Yıldırım'ın aday olması için binlerce paylaşım yaptı Everton Liverpool maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Everton Liverpool maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Everton Liverpool maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Everton Liverpool maçı kaç kaç, canlı maç skoru!
500

Yorumlar (43)

TUĞRUL:

Türkçe bilmeyen Türk Vekili! Peki sen dilini bilmediğin insanların nasıl vekili olacaksın?

17
6
yanıtYanıtla
hamza demurMobil-ANDROID:

fasist kafatasci zihniyete soyleyeceklerim var ALLAH in yarattigi ile dalga gecmek gunahtir dinsizler dalga gecebilir tabiki turkce yemin edecek bir kurd bir hdpli olarak ben kabul etmem insana insan oldugu icin sevelim goruslerinix farkli olabilir bulusacagimiz yer insan olma gayesidir

4
10
yanıtYanıtla
ahmet35:

yav bu kadin nerde yasamis turk vatadasimi ne dir arkadas dagdanmi geldi nasil turkce bilmez ya okul okumadimi okul okumadisa millet vekili nasil oldu var bu is de bir is pkk yine bir seyler ceviryor oy verenler dusunsun ne diyem artik

10
3
yanıtYanıtla
Adınızı Yazın:

ulan turkce bilmiyorsa ne diye vekil olmus gitsin bildigi dilin vekilligini yapsin. . .

6
6
yanıtYanıtla
klink:

tipe bak almanca , ingilizce , kürtçe, cart curt her dili biliyormuş türkçe neyaptı size öğrenmedin avrupada kürtçemi yapmış yemini bunları seçenler kendierini kimin temsil ettiğini görsün

7
4
yanıtYanıtla
Metincik:

YA''SABIR YA''SABIR . HANGi AVRUPA ULKESiNDE KUSDiLiYLE YEMiN ETMiS ACABA. ANLATSINDA BiZDE BiLELiM.

7
3
yanıtYanıtla
ad soyadMobil-ANDROID:

şaka gibi. dünyada örnegi yok. bunlardan insana benziyen yokmu yav. tipe bak cay demle..

5
5
yanıtYanıtla
diyarbakır:

bizi bunlarmı savunacak vah benim ahmak kürt kardeşlerim nerele kaldık bee

5
4
yanıtYanıtla
HİLAFETmobilWeb@haberler.commobilWeb@haberler.com:

İslam Düşmanlarına düşman olmak Farzdır.

8
1
yanıtYanıtla
A-Z.:

İNGİLİZCE YADA ALMANCA YEMİN ETSE SORUN YOK KÜRDÇE OLUNCA SORUN DEĞİLMİ KORKMAYIN ALLAH KÜRDÇE YİDE BİLİYOR

6
3
yanıtYanıtla
Tüm 43 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title