Haberler

Hdp 'Farklı Bir Partiye Oy Çıkarsa Köyünüzü Başınıza Yıkarım' Diye Tehdit Ediyor"

SEMA KAPLAN - AK Parti Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat, bölgede seçmene baskı yapıldığını belirterek, "HDP, telefonla, köyleri gezerek ve esnafı dolaşarak baskı yapmaya çalışıyor. Köylere gidilerek, 'farklı bir partiye oy çıkarsa köyünüzü başınıza yıkarım' deniliyor. Hiç kimse korkak değil. Ama insanlar çocuklarıyla, aileleriyle tehdit edildiği için korkabilir" dedi.

Eronat, merkez Yenişehir ilçesindeki seçim bürosunda AA muhabirine, AK Parti'nin çizgisi olan bir parti olduğunu, Türkiye'nin bütün bölgelerinde seçim çalışmalarının ve söylemlerinin aynı olduğunu belirtti.

Halkın kendilerine büyük bir teveccüh gösterdiğini ifade eden Eronat, "Fakat bir suskunluk da var. Adı konulmamış bir baskıyı hissedebiliyoruz. HDP'nin baskısı var. Fakat bunu aleni yapmıyorlar. Aleni yaparlarsa batıdaki 'cici çocuk' imajları bozulacak, oradaki karizmaları çizilecek" diye konuştu.

Eronat, 2011 seçimlerinde, seçim bürolarının 36 kez molotofkokteyli, taş ve bombalı saldırıya uğradığını anımsattı.

"Sözde anket yaparak insanları fişliyorlar"

Bu seçimde seçim bürolarına açıkça bir saldırı yapılmadığını dile getiren Eronat, şöyle konuştu:

"Seçim bürolarına saldırı yapılırsa HDP'nin saldırgan imajı ortaya çıkacak ve batıda oy kaybedecekler. Bunun yerine HDP, telefonla, köyleri gezerek ve esnafı dolaşarak baskı yapmaya çalışıyor. Saat 22.00'den sonra iki erkek bir kadın evlere giderek sözde anket yaparak insanları fişliyorlar. 'Filan anket merkezinden, A derneğinden geldik' diyerek, 'kaç seçmeniniz var?', 'kime oy vereceksiniz?' soruları yöneltiyorlar. 'Söylemek istemiyorum' diyenleri fişliyorlar. Böyle bir fişleme ve gözdağı var. Kürt halkı hiçbir zaman baskılara boyun eğmemiştir. Nasıl daha önce derin güçlerin yaptığı baskılar konusunda bir isyan geliştirdiyse bugün de HDP'nin, PKK'nın yaptığı baskılara isyan edecektir, gücünü sandıkta gösterecektir."

"Esnaf bize, 'lütfen sahada daha çok görünün' diyor"

Eronat, vatandaşların kendilerini arayarak, 'telefon geldi, tehdit edildik ama yolumuzdan dönmeyeceğiz' dediğini anlattı.

İnsanların gözlerinden baskı görüp, görmediklerini anladıklarını dile getiren Eronat, "Sevecen bakışlarla iş yerlerine girdiğimiz esnaf bize, 'lütfen sahada daha çok görünün' diyor. Çünkü sahada daha çok göründüğümüz zaman güvenleri artıyor" şeklinde konuştu.

"O yumurta kırış sahnesi beni çok üzüyor"

Şırnak'ta 2 Hüda Par üyesinin silahla öldürülmesine de değinen Eronat, yaşamını yitirenlere Allah'tan rahmet diledi.

"Malum partinin eş başkanı 'bu bir provokasyon' demiş. Doğru, zaten provokasyonu yapan sizsiniz. Her zaman öldürme ile anıldınız" ifadelerini kullanan Eronat, şunları kaydetti:

"Şu anda saz çalarak, yumurta kırarak, çocuklarla sevimli görüntüler vererek gerçek kimliğinizi saklayamazsınız. O yumurta kırış sahnesi beni çok üzüyor. Onun her yumurta kırış sahnesini gördüğümde nasıl yumurta kabuğundan ayrılıyor, canı bedeninden ayrılan çocuklarımız geliyor aklıma. Lütfen yaptığı hareketlere dikkat etsin, bizi incitiyor. Öyle sevimli pozlara girdiği zaman inciniyoruz."

"HDP'nin Çözüm Süreci'ni istediğine inanmıyoruz"

Eronat, HDP'lileri, her insanın içinde hem iyi hem de kötü dürtülerin güçlü ama sindirilmiş bir şekilde mevcut olduğu görüşüne içtenlikle inanan insancıl hekim Dr. Jekyll'in, bu uğurda geliştirdiği bir ilacı kendinde denemesiyle bir canavara dönüşerek, içinde gizli kalan kötülükleri açığa çıkararak Bay Hyde'a dönüştüğü, "Dr. Jekyll ve Bay Hyde" filmine benzettiğini ifade etti.

Filmde aynı kişinin bu iki ruh halini aynı gün içinde yaşadığını anlatan Eronat, "Bu eserin sonunda Bay Hyde kimliği daha baskın oluyor. Zaten bunlarda da Bay Hyde kimliği baskın. Bunu da gösteriyorlar" şeklinde konuştu.

Çözüm Süreci'ni başlatan ve devam ettirenin AK Parti olduğunu, satın alanın da halk olduğunu vurgulayan Eronat, şöyle dedi:

"HDP'nin Çözüm Süreci'ni istediğine inanmıyoruz. Halk istediği için istiyormuş gibi yapıyor. AK Parti hükümeti Çözüm Süreci konusunda yapabileceği her şeyi yapmıştır. 'Hükümet adım atsın' diyorlar. Hükümet koştu ve durdu. Bundan sonra yapılabilecek çalışmalar anayasa değişikliğine bağlı. Halkımız Çözüm Süreci'nin devamını istiyorsa bizi tekrar güçlü bir şekilde iktidar yapmalıdır. 'Çözüm Süreci'ni biz devam ettireceğiz' diyorlar. Siz bugüne kadar Çözüm Süreci'ne bir katkı sunmadınız ki, devam ettirebilesiniz. AK Parti olmadan Çözüm Süreci yürümez. Allah muhafaza üzücü durumlar yaşayabiliriz. Çözüm Süreci ilerleme kaydetmez düşüncesindeyiz."

"Öcalan'ı bitirme planları var"

"Öcalan'ı by-pass etmek istiyorlar. Öcalan'ı devre dışı bırakmak istiyorlar. Öcalan'ın kongrenin toplanması konusundaki açıklamalarını 2-3 hafta geciktirdiler ve Öcalan'ın açıklamalarının yapacaklarını engellemeyeceğine ilişkin açıklama yaptılar. Daha Öcalan'ın açıklamaları gelmeden Öcalan'ın sözlerini bitirmeye çalıştılar" ifadelerini kullanan Eronat, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Öcalan'ın sözlerini dinlemiş olsalardı kongre toplanmış olacaktı ve silahlar bırakılmış olacaktı. Hatta 2013'ün Nevruz'undan sonra silahların ülkenin dışına çıkmış olması gerekiyordu. Öcalan'ı bitirme planları var. Öcalan'a karşı Kandil ve HDP'nin birlikte hareket ettiği kanaatindeyim. Öcalan'ı görüntüde bitirmek istemiyorlar. Çünkü halkın duygularıyla oynamak istemiyorlar. Ama bir by-pass etme, onu adaya hapsetme ve oradan hiç çıkarmama, sözleriyle onu yok sayma gibi bir tutum içerisindeler."

"Farklı partiye oy çıkarsa köyünüzü başınıza yıkarım"

Vatandaşların tehdit ve baskıya maruz kaldıklarını kendilerine ilettiğini anlatan Eronat, "Köylere gidilerek, 'farklı bir partiye oy çıkarsa köyünüzü başınıza yıkarım' deniliyor. Hiç kimse korkak değil. Ama insanlar çocuklarıyla, aileleriyle tehdit edildiği için korkabilir. Bu nedenle seçmen sayısı belli olduğu için bazı köylerde toplu halde bu baskılara boyun eğmek zorunda kalınabilir" diye konuştu.

Eronat, devletin güçlü olduğuna, bu konuda gereken tedbirlerin alındığına işaret ederek, ilçelerde ve şehir merkezlerinde bu baskının ters tepeceğini ve HDP dışındaki partilerin oy alacağını düşündüğünü anlattı.

Seçim güvenliği konusunda hiçbir endişelerinin bulunmadığını aktaran Eronat, "Yeter ki insanlar özgür iradeleriyle oylarını kullansınlar" dedi.

Eronat, milletvekilliği boyunca makam odasındaki telefona yurtdışından genellikle de Almanya'dan, konuşmaması konusunda tehdit telefonları geldiğine dikkati çekerek, tehditlere boyun eğecek bir yapısının olmadığını, aksine tehdit aldığında, "bunu söylemeyeyim" dediği sözleri dahi dile getirdiğini vurguladı.

"HDP barajı aşarsa Çözüm Süreci'nin sıkıntıya gireceği kanaatindeyim"

"HDP Meclis'te olmazsa demokrasi olmaz" diyen HDP'lilerin demokrasi anlayışlarıyla demokrasiye ters düştüğünü ifade eden Eronat, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak'ın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı karşılayacağını beyan etmesine rağmen, havalimanında karşılamadığını hatırlattı.

Eronat, "Kandil'den mi emir geldi? Bir belediye başkanı bir cumhurbaşkanını havalimanında karşılamak gibi bir protokolde dahi özgürce hareket edemiyorsa Meclis'te nasıl özgürce hareket edecek? İradeleri kendi ellerinde olmayan insanlar" şeklinde konuştu.

Açıklamasında, "HDP barajı aşarsa Çözüm Süreci'nin sıkıntıya gireceği kanaatindeyim. Aşamazsa bir sıkıntı olmaz, dünya bozulmaz. Çünkü HDP'nin Çözüm Süreci'ne yaptığı bir katkı yok" ifadelerine yer veren Eronat, şöyle devam etti:

"İmralı'ya gidiyorlar ve görüşmelere arabulucu olarak katılıyorlar. Gerekirse arabuluculuğu ben bile yaparım. Yeter ki Çözüm Süreci başarıya ulaşsın. Mitinglerinde bir gün, 'silahlar bırakılsın' cümlesini duydunuz mu? Böyle bir dertleri yok. Evet onlar da İmralı'ya gitmişlerdir, gelmişlerdir, müzakerelerde, bulunmuşlardır ama bunu yapacak çok akil adam var."

HDP binalarına yapılan saldırılar

Eronat, saldırıları yapanların DHKP/C'li olduğunun belirlendiğini ancak HDP'lilerin saldırıyı AK Parti'nin yaptığını iddia ettiğini belirtti.

AK Parti'nin şiddetin karşısında bir parti olduğunu dile getiren Eronat, "Bunu kendileri de biliyor. Bunu yaptıran da yapan da alçaktır. Saldırının failinin DHKP/C'li olması ve bu konuyu fazla uzatmamaları kafalarda soru işareti bırakıyor" diye konuştu.

Eronat, 4 yıl boyunca Çözüm Süreci için en çok mücadele verenlerden biri olduğunu, İnsan Hakları Komisyonu'nda yaşam hakkı ihlalleri ile ilgili kurulan alt komisyonda gece gündüz çalıştığını, komisyon üyeleriyle acıyı yaşamış tüm kesimlerle görüştüklerini söyledi.

Eronat, şöyle dedi:

"Komisyon olarak 322 sayfa rapor hazırladık. Batıdaki şehit annesi de dağda evladını kaybeden anne de 'bu işi bitirin' diyor. Bu işin bitirilmesini istemeyenler tabiri caizse tuzu kuru olanlar. Canı yananlar başkasının canı yansın istemiyor. Dağda 22 bin genç hayatını kaybetmiş. 8 bin güvenlik görevlimiz şehit olmuş. 5 bin 557 sivil vatandaşımızı kaybettik ki bunlardan biri benim oğlum. Ben 40 bin değil 100 bin trajedinin yaşandığını düşünüyorum ülkemizde. Bu trajedilerin son bulması için elimizden geleni yapacağız. Dağdaki gençlerin inmesi için sonuna kadar mücadele vereceğim. Onlar artık annelerinin kucağına dönsün istiyorum. Evladımı kaybettim ama hiçbir zaman, 'bir benden bir ondan' zihniyetiyle yola çıkmadım. Her zaman benim canım yandı kimsenin canı yanmasın dedim. Oğlumun katiline beddua etmedim."

Paralel Devlet Yapılanması

Paralel Devlet Yapılanması'nın HDP'ye destek verdiğini düşündüğünü aktaran Eronat, şunları aktardı:

"Kesinlikle bunlar birlikteler. Ekrem Dumanlı ile Belediye Başkanı Kışanak'ın görüşmesi aleni ortaya döküldü. Paralel Yapılanma Çözüm Süreci ile ilgili aleyhte propaganda yapıyordu. Ama en önemli yazarlarını belediye başkanına gönderip gizli görüşme yaptırdılar. Bizi ihanetle suçluyorlardı, ihaneti kimin yaptığı daha net ortaya çıkıyorlar. Onlar hala devlete ihanet etmek için mücadele içindeler. Bütün güçler AK Parti'ye karşı birleşmiş. Bunun altında çok büyük projeleri var."

Seçimin demokratik bir ortamda geçmesini dilediklerini anlatan Eronat, halkın üzerindeki sinsi baskılara da son verilmesini istediklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Yerel

Halkların Demokratik Partisi Oya Eronat Ak Parti Yerel Haberler

title