Haberler

Hamdi Ulukaya'dan Girişimcilere Altın Tavsiyeler

Chobani’nin kurucusu ve CEO’su Hamdi Ulukaya, ABD’de düzenlenen Girişimcilik ve İnovasyon Zirvesi’nde Türkiye’deki meslektaşlarına ya da girişimci olmak isteyenlere önemli tavsiyeler verdi.

Chobani'nin kurucusu ve CEO'su Hamdi Ulukaya, ABD'de düzenlenen Girişimcilik ve İnovasyon Zirvesi'nde Türkiye'deki meslektaşlarına ya da girişimci olmak isteyenlere önemli tavsiyeler verdi.

Merkezi New York'ta bulunan Türk Hayırseverler Vakfı (Turkish Philantrophy Funds), girişimcilik ve inovasyonun toplumun ekonomik ve sosyal kalkınmasında oynadığı rolü bu yıl ilk kez düzenlenen Girişimcilik ve İnovasyon Zirvesi ile mercek altına aldı. 30 Mayıs'ta NASDAQ'in New York'daki genel merkezinde gerçekleşen zirvenin açılış konuşmasını ABD merkezli yoğurt devi Chobani'nin kurucusu ve CEO'su Hamdi Ulukaya yaptı.

Ulukaya, konuşmasında ABD'ye yanında küçücük bir bavul ve 2 bin dolarla geldiğini hatırlatarak, "Bizi biz yapan şey, beraberimizde getirdiklerimiz. O kültür, o çevre, ailemizin ve etrafımızdakilerin kurduğu sosyal ilişki biçimleri" dedi.

Türkiye'de insani karakter anlamında büyük bir zenginlik olduğunu ve bunun dışarıdan bakıldığında içeridekinden çok daha net görüldüğünü söyleyen Ulukaya, Türkiye'de insanların tarih boyunca zorluklarla karşı karşılaşıp hayatta kalmayı öğrendiğini, daima "Bir yolunu buluruz" anlayışını koruduğunu, bunun da bir girişimcinin temel özelliği olduğunu vurguladı.

Hamdi Ulukaya konuşmasında şunları söyledi: "Buradaki dostlara, Türkiye'deki meslektaşlarıma ya da girişimci olmak isteyenlere bir mesaj vermek isterim: Önce kendi içgüdülerinize ve kendinize güvenin. Bu bir numaralı kural.

İkinci kural, 'sebep'. Bu yaptığınızı neden yapıyorsunuz? Para mı? Peki. Kendinizi keşfetmek mi istiyorsunuz? Başkalarına yardım etmek mi istiyorsunuz? Anneniz, babanız sizinle gurur duysun mu istiyorsunuz? Yoksa sebebin ne olduğunu bilmiyor ve o sebebi mi bulmak istiyorsunuz? Bu da bir gerekçe.

Üçüncü kural ise, oraya ulaştığınızda bununla ne yapacaksınız? Ben ilk ürettiğim yoğurt kutusuna bakıp 'Bunun yüzde 10'u dünyaya geri gidecek' diye bir söz verdim. Hiçbir şeyiniz yokken vermek kolaydır. Sıfırın yüzde 10'u yine sıfır. Zamanla o yüzde 10 bir şey haline geldiğinde onunla ne yapacağınız önem kazanır. Ben girişimciliğin, ticaretin dünyadaki pek çok soruna çözüm olabileceğine inanıyorum. Girişimcilere şunu söylemek isterim, eğer arkasına sebeplerinizi, kendinize güveninizi koyar ve o yolu yürümeye başlarsanız, bir sihir gerçekleşecek: Paradan da, başarıdan da, rakamlardan da daha önemli olan o en basit, en muhteşem şeyi bulacaksınız, insanların hayatlarını değiştirebildiğinizi. Reklamcıların dediği gibi, işte buna paha biçilemez".

Zirvenin geliri Türkiye'ye

Gazeteci Cüneyt Özdemir'in moderatörlüğünde gerçekleştirilen zirvede Ulukaya'ın yanı sıra Coca Cola Yönetim Kurulu Başkanı Muhtar Kent ile iş ve akademi dünyasının önde gelen Türkiyeli temsilcileri konuşmalar yaptı. 200'e yakın uluslararası katılımcının takip ettiği zirvenin tüm geliri, Türk Hayırseverler Vakfı'nın birlikte çalıştığı sekiz sivil toplum kuruluşuna aktarılacak. Anatolian Artisans, KEDV (Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı), Girişimcilik Vakfı, HADD (Hisar Anadolu Destek Derneği), KAMER Vakfı, KAGİDER (Turkiye Kadın Girişimciler Derneği), TOG (Toplum Gönüllüleri Vakfı), TTGV (Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı), zirveden elde edilen geliri girişimcilik projelerine fon sağlamak üzere kullanacak. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

New York Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title