Haberler

Halk Oylamasına Doğru

Sivil Dayanışma Platformu Başkanı Ayhan Oğan, "Bölünme ile ilgili bizim Anayasamızda, değişmeyen ilk 4 madde arasında, devletin üniter yapısı tarif ediliyor. Bu konuda Meclis dahi bir düzenleme yapsa, Anasaya'ya aykırıdır." dedi.

Sivil Dayanışma Platformu Başkanı Ayhan Oğan, Eski Emniyet Genel Müdürü Kemal Çelik, Küresel Sorunlar Platformu Genel Koordinatörü İdris Kardaş, Sabah Gazetesi Köşe Yazarı Meryem Gayberi, Sakarya Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Aykut Anayasa Değişikliği Paketi'nin nedenlerini ve muhtemel sonuçlarını anlattı.

Bir otelde düzenlenen istişare toplantısında Oğan, anayasa değişikliği ile üniter yapının değişmeyeceğini belirtti.

Cumhurbaşkanı kararnamelerinin anayasaya aykırı olamayacağını savunan Oğan, "O konuda bir yasa varsa yasa geçerlidir. Yasa olmayan konuda çıkarmışsa, Meclis yasa çıkararak kararnameyi geçersiz kılabilir. Muhalefet partileri, isterlerse kararnameleri anayasaya aykırılık gerekçesiyle Anayasa Mahkemesine götürebilir." diye konuştu.

"Bakın ne kadar denetim var" diyen Oğan, şunları kaydetti:

"Ayrıca bölünme ile ilgili bizim anayasamızda, değişmeyen ilk 4 madde arasında, devletin üniter yapısı tarif ediliyor. Bu konuda Meclis dahi bir düzenleme yapsa, Anasaya'ya aykırıdır. Anayasa Mahkemesi bunu engeller. Üniter bir yapı, anayasal güvence altındadır, ayrıca bu milletin güvencesi altındadır. Bu kadar geniş denetim ve yetkilendirme imkanı varken 'Bu paket Türkiye'yi bölecek, tek adamlık gelecek' demek yalanın daniskasıdır."

Anayasa Mahkemesinin yapısı üzerinde tartışmalar yapıldığını belirten Oğan, şöyle devam etti:

"Şu anki yapı içinde Ahmet Necdet Sezer'in, Abdullah Gül'ün, Recep Tayyip Erdoğan'ın atadığı adam var. İlk görevi bitecek olan kişi 2018'de. 2019'da bir Cumhurbaşkanı seçeceğiz, sadece 2 tane Anayasa Mahkemesi üyesini değiştirebilir. 5 yıllığına seçilse, yine mahkemenin yarısını değiştirme imkanı yok. Çünkü zaman yetmiyor. Birisi 10 yıllığına seçiliyor, Anayasa Mahkemesi üyeleri 12 yıllığına seçiliyor. Seçilen bir Cumhurbaşkanı, iki dönem de üst üste seçilse Anayasa Mahkemesinin yapısını değiştirmesine imkan yok. Bunu söyleyen yalan söylüyor."

Kaynak: AA / Güncel

Anayasa Mahkemesi Sabah Gazetesi İdris Kardaş Kemal Çelik Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Kabine toplantısında alınan kararlar! 16 Nisan Kabine Toplantısı sonucu nedir, hangi karar alındı? Kabine Toplantısı bitti mi? SON DAKİKA! Kabine Toplantısı ne oldu, devam ediyor mu? Bahar 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Bahar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Ben Bu Cihana Sığmazam 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Ben Bu Cihana Sığmazam yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Mehmed: Fetihler Sultanı 8. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Mehmed: Fetihler Sultanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Survivor dokunulmazlık oyununu kim kazandı? 16 Nisan Salı 2024? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor kim kazandı? 16 Nisan Salı Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Alita: Savaş Meleği filmi oyuncuları kim? Alita: Savaş Meleği filmi konusu, oyuncuları ve Alita: Savaş Meleği özeti! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! KDV'ye zam mı geliyor? Kafelerde KDV'ye zam mı gelecek? Bahar CANLI izle! SHOW TV Bahar 8.bölüm CANLI izleme linki!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title