Haberler

Halisdemir'in Şehit Edilmesi Davasında Karar (2)

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında Özel Kuvvetler Komutanlığını (ÖKK) ele geçirmek isteyen darbeci general Semih Terzi'yi vurarak darbe teşebbüsünün seyrini değiştiren Astsubay Ömer Halisdemir'in şehit edilmesine ilişkin davada 18 sanığın tamamı Halisdemir'e...

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında Özel Kuvvetler Komutanlığını (ÖKK) ele geçirmek isteyen darbeci general Semih Terzi'yi vurarak darbe teşebbüsünün seyrini değiştiren Astsubay Ömer Halisdemir'in şehit edilmesine ilişkin davada 18 sanığın tamamı Halisdemir'e yönelik "nitelikli kasten adam öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Yine bütün sanıklar "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum edilirken, 13'ünün cezası "fiilden sonraki davranışları" dikkate alınarak müebbet hapse çevrildi.

Ankara 14. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza ve İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya sanıklar ve avukatları, müdahiller şehit Halisdemir'in kardeşleri ve eşi, olayda yaralanan Başçavuş İsmail Oğuz, karargahta öldürülen astsubay Nedim Şahin'in eşi, müşteki tüzel kişilikler TBMM ve Milli Savunma Bakanlığı avukatları katıldı.

Bazı AK Parti milletvekillerinin de izlediği duruşmada hazır bulunanların tutanağa geçirilmesinin ardından sanıklara son sözleri soruldu.

Sanıklardan Ahmet Kara, Ali Solmaz, Furkan Aslanbay ve Mehmet Bilge, "Söyleyecek bir şeyim yok." dedi.

Sanıklardan Ahmet Muhammed Demirci, "Vicdani muhasebemi yaptım. Karar ne olursa olsun ben buradan başı dik çıkacağım." ifadesini kullanırken, Ali Güreli, "Bunca tanık beyanına rağmen 21 aydır tutukluyum. Bundan sonraki hayatım sizlerin bir cümlesiyle olacağını vurgulamak istiyorum. Takdir yüce mahkemenin." diye konuştu.

Cemal Güleç, "Dosyada aleyhime hiçbir delil olmamasına rağmen 21 aydır tutukluyuz. Takdir yüce mahkemenin ve vicdanınızın.", Erhan Almaz "Suçsuz olduğum sabittir. Laik, demokratik, çağdaş, Atatürkçü kimliğimle 21 aydır tutukluyum. Beraatımı istiyorum.", Hüseyin Oğuz "Bu zamana kadar söyleyeceklerimi söyledim. Bundan sonra top sizde. Beraatımı talep ediyorum." dedi.

Sanıklardan Halit Çelik "Hukuka dayalı bir karar çıkacağını temenni ediyorum.", Fatih Şahin ise "Savunmamda her şeyi söylediğimi düşünüyorum. Hakkımızda hayırlısı olsun, vatan sağ olsun." ifadelerini kullandı.

Diğer sanıklar ise takdiri mahkemeye bıraktıklarını kaydetti.

Bütün sanıklara ağırlaştırılmış müebbet

Ardından mahkeme Başkanı Bayram Kantık, oy birliğiyle aldıkları hükmü açıkladı.

Buna göre, 18 sanığın tamamı Ömer Halisdemir'e yönelik "nitelikli kasten adam öldürme" suçu yönünden ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, sanıklar hakkında takdiri indirim uygulamadı.

İddianamede, 18 sanığa da "anayasayı ihlal", "TBMM'yi ortadan kaldırmaya teşebbüs", "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet ve "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan da 15 yıla kadar hapis cezası talep edildiğini bildiren Başkan Kantık, sanıkların eyleminin amaç suç olan "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" kapsamında değerlendirildiğini ifade ederek, sanıkların birer kez de bu suçtan ağırlaştırılmış müebbet hapse çarptırıldığını açıkladı.

Ancak mahkeme, fiilden sonraki davranışlarını dikkate alarak hükmünü, sanıklardan Ahmet Muhammed Demirci, Ali Güreli, Ali Solmaz, Cemal Güleç, Cihat İbrahim Yörük, Erhan Almaz, Erkan Kütükçü, Furkan Aslanbay, Gökay Engin, Halit Çelik, Harun Topbaş, İsmail Çınar ve Mihrali Atmaca'nın fiilden sonraki davranışlarını dikkate alarak, takdiri indirimle müebbet hapis cezasına çevirdi.

Mahkeme, sanıklar Fatih Şahin, Ahmet Kara, Hasan Aksoy, Hüseyin Oğuz ve Mehmet Bilge hakkında ise fiilden sonraki ve yargılama sürecindeki davranışları dikkate alınarak, takdiri indirim uygulamadı.

Beraat ettikleri suçlamalar

İddianamede bütün sanıkların, müdahil gazi astsubay İsmail Oğuz'a yönelik "nitelikli kasten adam öldürmeye teşebbüs" suçundan cezalandırılması isteniyordu. Ancak mahkeme, "toplanan delillerden, bu suçu işlediklerinin sabit olmaması" nedeniyle sanıkların beraatlarına karar verdi.

Maktul Nedim Şahin'in öldürülmesine ilişkin cezalandırılmaları istenen sanıklar İsmail Çınar ve Mihrali Atmaca'nın, kendilerine yönelen haksız bir saldırıyı defetmek amacıyla eylemlerini gerçekleştirdikleri, dolayısıyla atılı suçu işlemelerine rağmen, olayda hukuka uygunluk bulunduğuna hükmeden mahkeme, Çınar ve Atmaca'nın bu suçtan da beraatlarını kararlaştırdı.

Sanıkların tutukluluk durumlarının devamına da karar verildi.

8 kişi hakkında başsavcılığa ihbar

Mahkemece, dosya kapsamını dikkate alarak darbeci general Semih Terzi ile hareket ettikleri gerekçesiyle Ahmet Kemal Yılmaz, Barış Batmaz, Sedat Güneş, Özer Demirtaş, Fatih Kaftancı, Yavuz Özdemir, Can Berhan ve Volkan Yaman'ın hukuki durumlarının değerlendirilmesi için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına yazı gönderilmesi de kararlaştırıldı.

Savcının esas hakkındaki görüşü

Cumhuriyet Savcısı Mustafa Manga, 19 Mart 2018'de açıkladığı esas hakkındaki görüşünde, bütün sanıkların "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapse çarptırılmalarını talep etmişti.

Sanıklar Fatih Şahin ve Mihrali Atmaca'nın, şehit Astsubay Halisdemir'e yönelik "nitelikli kasten öldürme" suçundan ayrıca birer kez daha ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum edilmelerini isteyen Manga, Halisdemir'e ateş ettiği belirlenen sanık Hasan Aksoy'un ise "kasten öldürmeye teşebbüs" suçundan 13 yıldan 20 yıla kadar hapsi talebinde bulunmuştu.

Olay günü eski albay Ümit Bak'ı teslim almaya giden Atmaca ve Çınar'ın, tam teçhizatlı ve silahlı halde kendilerine engel olan maktul Nedim Şahin'e karşı "kasten öldürme" suçundan cezalandırılmalarının istendiğine dikkati çeken Manga, sanıkların eylemi meşru müdafaa sınırlarında kaldığından beraatlerini talep etmişti.

Manga, İsmail Oğuz'a yönelik "kasten öldürmeye teşebbüs" suçundan cezalandırılmaları istenen sanıkların, bu suçtan mahkumiyetleri için yeterli delil bulunmadığından beraatlerini istemişti.

(Son)

Kaynak: AA / Güncel

İsmail Oğuz Ahmet Kara Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
title