Haberler

"Yunanistan 240 İmam Yasası ile Lozan'ı Çiğnemiştir"

Enes Kaplan - Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Yunanistan Parlamentosu'nun "240 İmam Yasası" kararıyla ilgili, "Yunanistan Parlamentosu attığı bu adımla Lozan'ı çiğnediği gibi insan haklarını da çiğnemiştir, oradaki en temel hakları ayaklar"...

Enes Kaplan - Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Yunanistan Parlamentosu'nun "240 İmam Yasası" kararıyla ilgili, "Yunanistan Parlamentosu attığı bu adımla Lozan'ı çiğnediği gibi insan haklarını da çiğnemiştir, oradaki en temel hakları ayaklar altına almıştır" dedi.

Bozdağ, AA muhabirine Yunanistan'da 2007'de kabul edilen ancak Türk azınlığın tepkisi nedeniyle uygulanmayan "240 İmam Yasası"nın, ek düzenlemeler yapılarak Parlamento'da kabul edilmesini değerlendirdi.

Yasanın hem Lozan Antlaşması'na hem de Avrupa Birliği'nin (AB) kabul ettiği siyasi ve hukuki kriterlere aykırı olduğunu söyleyen Bozdağ, "Yunanistan Parlamentosu attığı bu adımla Lozan'ı çiğnediği gibi insan haklarını da çiğnemiştir, oradaki en temel hakları ayaklar altına almıştır. Maalesef Yunanistan bunu yapıyor" dedi.

Konuyla ilgili AB ülkelerinin tutumunu da eleştiren Bozdağ, şunları söyledi:

"Bu noktada insan haklarını her zaman dilinden düşürmeyen Avrupa Birliği üyesi ülkelerin Yunanistan'ın hak tanımayan, hukuk tanımayan insan haklarını, Avrupa Birliği'nin değerlerini ve uluslararası anlaşmaları ayaklar altına alan bu keyfi hukuk tanımaz yaklaşımı karşısında sessiz kalmalarını kınıyorum. Onların bu noktada tavırlarını koymaları lazım. Türkiye'de bir olumsuzluk olmasa bile onların olumsuz algılayacağı bir şey olduğunda kıyamet koparıyorlar. Ama Yunanistan'da insan hakları ayaklar altına alınırken, Lozan çiğnenirken, Avrupa Birliği değerleri ayaklar altına alınırken, hukuk yok edilirken AB'nin sessiz kalmasını, insan hakları savunucularının sesiz kalmasını, azınlık haklarına ilişkin her gün konuşanların ağzını açıp bir tek laf etmemesi ve din ve vicdan özgürlüğünü dilinden bırakmayanların Yunanistan'ın din ve vicdan özgürlüğünü azınlık haklarını yok eden bu yaklaşımları karşısında sessiz kalması anlaşılır gibi değil."

-Yunanistan'a özel AB kriteri-

AB ülkelerinin sergilediği tutumun "çifte standart" olduğunu kaydeden Bozdağ, "Birileri hukuku çiğnerse, birileri hak ve hürriyetleri yok ederse birileri uluslararası hukukun teminat altına aldığı hakkı yok ederse onu görmeyeceksin onu duymayacaksın diye bir AB kriteri var mı bilmiyorum. Yunanistan için böyle özel statülü kriterler koydular mı bilmiyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Başbakan Yardımcısı Bozdağ, Haksızlık ve hukuksuzlukla bir yere varılamayacağını ifade ederek, "İnsan hakları ayaklar altına alınarak din ve vicdan özgürlüğü tesis edilemez. Bu fevkalade yanlış vahim karardan Yunanistan hükümetini, Yunanistan devletini kısa süre içerisinde dönmeye davet ediyorum" diye konuştu.

Yunanistan'ın Türk vakıf mallarıyla ilgili ortaya koyduğu anlayışın da yanlış olduğunu savunan Bozdağ, bu anlayışın da Lozan Antlaşması'na, hukuka, insan haklarına ve Avrupa Birliği'nin değerlerine aykırı bir adım olduğunu söyledi.

"240 İmam Yasası"na göre, Yunanistan'da 240 Kur'an kursu öğreticisini 5 kişilik kurul belirleyecek. Kurulun üçü Müslüman olacak. Kurul atanmış müftü, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen bir Müslüman ilahiyatçı, atanmış müftü tarafından belirlenen bir ilahiyatçı, Milli Eğitim Bakanlığı görevlisi ve akademik camiadan uzmanlık alanı İslam olan bir kişiden oluşacak.

Yayıncı: Tolga Özgenç - ANKARA

Kaynak: AA / Güncel

Bekir Bozdağ Enes Kaplan Yunanistan Lozan Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title