Haberler

Tuz Radyatörler Hem Isı Hem Sağlık Yayacak

MUHAMMED KAYGIN - Çankırı'da 9 yıldır kaya tuzu işiyle uğraşan emekli ilkokul öğretmeni Mustafa Çağlar, ürettiği tuz tuğla ile radyatör yaparak bu sayede hem ısı hem de sağlık yaymayı amaçlıyor.

Emekli olduktan sonra tuz üretimi işine giren Çağlar, kaya tuzundan lamba ve hediyelik eşyalar üreterek satmaya başladı. Tuzu her alanda değerlendirmek isteyen Çağlar, tuz odalarından esinlenerek tuzdan tuğla üretti.

Astım, bronşit, alerji ve üst solunum yolu hastalıklarına iyi geldiği belirtilen kaya tuzundan yaptığı tuğlayı ahşap bir kalıp içinde bir araya getiren Çağlar, radyatör sistemini tuğlaların içine uygulayarak isteyenlerin evini özel tuz odalarına çevirmek istiyor.

Çağlar, AA muhabirine yaptığı açıklamada 7 yıldır hayalini kurduğu tuz tuğlayı üretmeyi başardığını söyledi. İlk olarak tuzdan pres tuğlalar ürettiklerini anlatan Çağlar, şöyle devam etti:

"Bundan önce tuz odaları yapılırken tonlarca kaya tuzu kullanılarak binaya ağır bir yük veriliyordu. Biz bunun üzerinde çalıştık ve bu yükü aşağıya indirebilmek ve daha fazla fayda sağlayabilmek amacıyla tuz pres tuğla yapma yoluna gittik. Bu yaptığımız pres tuğla tuzdan oluşuyor. Tuğlanın üretiminde sadece tuz ve nemlendirmek için su kullanılıyor. İçinde yapışmasını sağlayan hiçbir katkı maddesi ve boya yok. Tamamen presleme yoluyla elde ediliyor."

Tuz tuğlayı ürettikten sonra patent başvurusunda bulunduğunu ve ürünün koruma altına alındığını ifade eden Çağlar, "Makine mühendisi arkadaşlarımızdan aldığımız katkı ile bu tuğlaları radyatör haline getirdik. Kombiye bağlanıp ısıtabilir bir radyatör haline getirdik. Bir tuz odası yapılırken 4 ton tuz kullanıldığını düşünürsek, tuz tuğla ile yapılmış iki radyatör de aynı katkıyı sağlamış oluyor. Hem böylece maliyet düşüyor hem de ham madde kullanımı daha da aza indiriliyor." dedi.

Tuz radyatörler sayesinde isteyen herkesin evinde doğal tuz odası olabileceğini belirten Çağlar, şunları dile getirdi:

"Tuz radyatörün kombilerimize bağlı ısınma sistemi var. Bu şekilde hem normal bir radyatör gibi çalışır hem de sağlık açısından beklediğimiz faydaları görürüz. Isınmış tuz, akademik olarak herhangi bir rapor olmamasına rağmen dünyada yaygın olarak bilinen bir şey var. Tuz odaları astım hastaları için doğal bir yardımcı. Biz tuz odalarında kullanılan yapıştırıcıların insan sağlığına olan zararından yola çıktık ve tuz odalarının yapımında böyle bir tuğlanın kullanılmasının daha sağlıklı olacağını düşündük. Üniversitedeki hocalarımız da bizlere destek verdiler. Bundan dolayı biz bu tuğlayı yaptık. Yani astım hastaları, tuz odalarına gitmek yerine evlerinde yapılacak olan radyatörle bu ihtiyaçlarının giderilebileceği kanaati ile bu yola çıktık. Şu anda tanıtımını yaptığımız ürün hem sağlık açısında bize hizmet edecek hem ısınma yönüyle radyatör görevi yapacak hem de gözümüze hitap edecek."

Tuz radyatörün kalıbının kullanılacak evin mobilyasına göre değiştirilebileceğini vurgulayan Çağlar, tuzların üzerine işlenen desenlerle de evin içindeki radyatörün göze hitap edeceğini aktardı. Makine mühendisi Emin Aktaş da yapılan ürünün çalışma prensibinin bilinen radyatörle aynı olduğunu söyledi.

Tuz tuğlaların arasına giren borulama sistemiyle tuzların ısınmasının sağlandığını anlatan Aktaş, şunları kaydetti:

"Tuz bloğu ısınması ve soğuması metal radyatöre göre daha geç ısınır ve daha geç soğur. Tuz radyatörün diğer radyatörlerden bir farkı da ısı verirken aynı zamanda ışık olarak da görsel zevk de verebilir. Tuz tuğlaların arasında ışıklandırma da yapılabilir."

Kaynak: AA / Güncel

Mustafa Çağlar Emin Aktaş Çankırı Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI! Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılır mı? Seçmen kağıdı, oy kullanırken gerekli mi? Oy kullanırken gereken belgeler neler? Fenerbahçe ligden çekildi mi? Fenerbahçe ligden çekilecek mi, neden çekiliyor? 31 Mart 2024 Pazar günü havalar nasıl? Seçim günü hava nasıl olacak? İstanbul, Ankara ve İzmir'de hava nasıl? Emekli promosyonları bugün mü veriliyor? Emekli promosyon başvurusu nereden yapılır?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title