Haberler

Türofed: "Elektrik Zammı Otelcileri Olumsuz Etkileyecek"

Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Ahmet Barut, Tesislerinin Önüne Şezlong ve Güneşlik Koymaktan Dolayı TCK'nın 154. Maddesiyle Yargılandıklarını ve Hapis Cezası Aldıklarını Anlatarak, "Bizler Turizmciler Olarak, Talebimiz Sadece Tesislerimizin Önüne Şezlong ve Güneşlik Koymakla İlgili ve Sınırlıdır. Bunun Dışında, Talan, Kaçak Yapılaşmaya Yol Açacak Talepler Bize Ait Değildir" Dedi.

Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Ahmet Barut, tesislerinin önüne şezlong ve güneşlik koymaktan dolayı TCK'nın 154. maddesiyle yargılandıklarını ve hapis cezası aldıklarını anlatarak, "Bizler turizmciler olarak talebimiz, sadece tesislerimizin önüne şezlong ve güneşlik koymakla ilgili ve sınırlıdır. Bunun dışında, talan, kaçak yapılaşmaya yol açacak talepler bize ait değildir" dedi. 2008 yılında turist sayısının 27 milyona ulaşmasını bekleyen Barut, elektrik zammının otelcileri olumsuz etkileyceğini bildirdi.

Ahmet Barut, düzenlediği basın toplantısında yaptığı konuşmada turizm sektörünün sorunlarına işaret etti. Toplantı için üç gündem maddesi belirlediklerini kaydeden Ahmet Barut, bu maddelerden ilkinin, 2634 sayılı Turizm Teşvik Kanunu'nda yapılan değişiklikten kaynaklanan tartışmalar olduğunu bildirdi. Barut, bu kanunun 1982'de çıktığını ve 20 yıllık aşamada turizme katkısı olduğunu belirterek, 15 Mayıs'ta Cumhurbaşkanı tarafından onaylanan değişikliğin kamuoyunda tartışma konusu olduğuna değindi. Kanunda yer aldığı gibi çevre kriterine dikkat edildiğini söyleyen Barut, "Sanki Türkiye'deki tüm çevre sorunlarının müsebbibi turizmmiş gibi bir önyargı oluştu. Biz, doğaya barışık, çevreye saygılı, koruma kullanma dengesi gözetilerek turizm yapılmasını savunuyoruz" dedi.

-"KAÇAK YAPILAŞMAYA KARŞIYIZ"-

Barut, yeni düzenlemelerin belli kısıtlamaları da beraberinde getirdiğine işaret ederek, "Örneğin, Kültür ve Turizm Bakanlığı tahsis yaptığı bölgenin ancak toplam arazisinin binde beşi kadar alanı yatırımcıya verebilecektir. Yatırımcı aldığı tahsis alanının üç misli alanı ağaçlandıracaktır, bakım ücreti ödeyecektir" diye konuştu. Şartlara ve yatırımın yapılacağı bölgedeki imar, inşaat emsallerine uygunluğun önemli olduğunu vurgulayan Barut, bunun ise ancak denetimle sağlanabileceğini, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve belediyelerden denetimlerin özen ve hassasiyetle yapılamasını beklediklerini dile getirdi. Tahsisin sadece yatak olmadığını, diğer turizm türlerinin de ihtiyaç olduğunu ifade eden Barut, Cumhurbaşkanınca onaylanan değişikliğin Anayasa Mahkemesi'nden dönmeyeceğini umut ettiklerini söyledi.

Barut ikinci gündem maddesinin de Türk Ceza Kanunu (TCK)'nun 154. maddesinde yapılması planlanan madde değişikliğinin Adalet Komisyonu'ndan geçmesi olduğunu belirterek, yasanın "şezlong yasası" olarak bilindiğini ve yasanın değişikliğini desteklediklerini kaydetti. Tesislerinin önüne şezlong ve güneşlik koymaktan dolayı TCK'nın 154. maddesiyle yargılandıklarını ve hapis cezası aldıklarını anlatan Barut, "Bu sıkıntıdan kurtulmak için başlattığımız girişimler ve taleplerimiz tüm partiler tarafından haklı bulunduğu için değişiklik teklifi AKP, CHP, MHP Antalya milletvekilleri tarafından ortak imzayla verildi" diye konuştu. Barut, turizmciler olarak sadece tesislerinin önüne şezlong ve güneşlik koymaya ilişkin talepleri olduğunu bildirerek, bunun dışında, talan, kaçak yapılaşmaya yol açacak taleplerin kendilerine ait olmadığını belirtti.

-"TÜRKİYE, KRİZDEN HİÇ KURTULMUYOR"-

Son olarak sezonun ilk yarısı hakkında bilgi veren Barut, rakamsal ve talepler açısından iyi bir sezon olduğunu kaydederek, Mayıs sonu itibariyle yüzde 15 olan büyümenin devam ettiğini bildirdi. Barut, büyümenin turistik merkezlerde yüzde 18-19 olarak görüldüğünü belirterek, Türkiye genelinde yüzde 15 büyümenin yıl sonuna kadar devam edeceğini öngördü. Yılın 27 milyon turistle kapatılacağını savunan Barut, turist sayısının, gelecek yıl ise 30 milyona ulaşmasının tahmin edildiğini aktardı.

Barut, elektrik zammının otelcileri etkileyeceğine işaret ederek, elektrik zammının, 300 odalı bir otele 25 bin YTL ilave yapmış olduğunun altını çizdi. Türkiye'deki gelişmelere yönelik soru üzerine Barut, yaşananların, sektörü talep yönünde etkilemeyeceğini kaydederek, "Ama ülkenin imajını zedeleyecektir. Şu an verilen fotoğraf olumsuz bir imaj çıkarıyor. Hukuk bazen sevindirir, bazen üzer ama hukuka her zaman saygı duymak gerekir. Ülkemiz krizden hiç kurtulmuyor, hep antrenmanlı diyebilirim. Önemli olan ortak refleks göstermektir" dedi. (ANKA)

(DG/NB/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title