Haberler

    Türkmen Siyasetçi: Türkiye'nin Irak'taki Etkisi Azalıyor

    Güncelleme:

    Türkmen siyasetçi Ali Mehdi, İran'ın Irak'ta Türkiye'den daha baskın bir siyasi aktör olmaya başladığını düşünüyor.

    Irak'taki son gelişmelerin Kerküklüleri güvenlik kaygısıyla siyasi tavizler vermeye zorladığını söyleyen Türkmen siyasetçi Ali Mehdi, İran'ın Irak'ta Türkiye'den daha baskın bir siyasi aktör olmaya başladığını düşünüyor.

    Kerkük il meclisi Türkmen üyesi Ali Mehdi'ye göre, barışçıl yöntemlerle hak arama mücadelesi yürüten Türkmenler, hasımlarının silahla siyaset yaptığı bir ortamda zor durumda kalıyor:

    "Irak bir devlet değil, bir sistem yok. Göçmenleri barındırmak veya onlara yardım için bir mekanizma yok. Türkiye'nin Suriyeli mültecilere yaptığını yapacak bir devlet yok Irak'ta. Bu yüzden halk evini terk etmekten korkuyor. Dolayısıyla halk "bizi kim korursa onunlayız" mantığında. Şu anda bizi peşmerge koruyor. Ama bunun siyasi boyutları da var. Halk siyasi boyutu umursamıyor. Koruma arıyor, öyle bir duruma düştük. Ama Irak Türkmen Cephesi olarak, Kerkük İl Meclisi Türkmen grubu olarak Kerkük için tek çözümün özel federe bir yönetim olduğunu söylüyorduk. Bu yapılsaydı, şimdi böyle sorunlarımız olmazdı. O zaman da bu fikre Maliki karşı çıkmıştı. Bugün en azından Kerkük bu sıkıntıları yaşamazdı. Çünkü Kerkük Özerk Federe Yönetimi demek kendine ait bir ordusunun olması demektir. Kerkük'ün güvenliğini sağlayacak özel polis teşkilatı demek. Türkmen, Kürt ve Arap için Kerkük'te her şey ortak olacaktı. Her şey ortak olsaydı bugün peşmerge mi korusun, hükümet mi korusun diye tartışmıyor olacaktık."

    "PEŞMERGE FIRSATÇILIK YAPIYOR"

    Irak ordusunun hiçbir çatışmaya girmeden Kerkük'te silah bırakıp kaçtığını söyleyen Mehdi, ordunun yerinde mevzilenen peşmergenin kendi başına buyruk hareket etmesini kentte gerginliği artıran bir diğer unsur olarak görüyor:

    "Biz Türkmenler olarak, IŞİD tehlikesinin Şii Türkmen köylerine ve Kerkük'e gelmemesi için Kürt partiler ile diyaloga geçtik. Burada ister peşmergenin dağılımı ister Kerkük'ün güvenliği ile ilgili olarak birlikte çalışmamız gerekir dedik. Evet dediler ama bu koordinasyonu yapamadılar, yapmadılar, yapmak istemediler. Peşmergenin Kerkük etrafına yayılmasından siyasi olarak faydalanmaya çalıştılar. Bazı siyasileri 'peşmerge girdiği yerden çıkmaz', 'peşmergelerin yayılması ile artık 140. Madde uygulandı', 'Kerkük Kürdistana bağlı olacak' şekilden beyanat verdi. Bu da siyasi bir gerginlik yarattı."

    TÜRKMENLERİN BÖLGELERİ TEMAS HATTI

    Telafer, Musul, Kerkük, Tuzhurmatı ve Hanekin çizgisinde ihtilaflı bölgeler olarak bilinen ve sürekli çatışmalara konu olan coğrafyada Iraklı [Fotoğraf: İlker Taş \ Al Jazeera Türk]Mehdi: Iraklı Türkmenlerin yaşadığı bölgeler ülkedeki güçlerin sıcak temas hattı. Türkmenlerin yaşadığını hatırlatan Mehdi, IŞİD'ın özellikle Telafer'de ve Kerkük'ün Güneyinde doğrudan Türkmenleri hedef aldığının altını çiziyor:

    "Saddam döneminde Türkmen Şiilerin arazilerini Sünni Araplar kontrol ediyordu. 10 Senedir biz bunun savaşını veriyorduk. Daha ilk IŞİD'nin geldiği Havice, Riyad, Abbasi bölgelerindeki Sünnilerin bir kısmı, Türkmenlerden aldıkları araziyi geri vermemek için IŞİD'e geçit verdiler. Beşir olaylarının bir nedeni de buydu. İkinci nedeni ise Irak'ta Sünnilerin İran'a karşı veya Şiilere karşı belli bir tutumları var. Beşir saldırısından önce İran'ın Süleymaniye başkonsolosunun köyü ziyaret etmesi yanlış bir zamanlamaydı."

    IRAK'TA YENİ OYUN

    Kerkük il meclisi Türkmen üyesi Ali Mehdi, son gelişmelerin yalnızca Kerkük için değil, bölge için de yeni durum yaratabileceği görüşünde:

    "IŞİD'in güvenlik tehdidi artı siyasi tedirginlik bizi zor durumda bıraktı. Türkiye bu olaylarda çok zayıf ve zor durumda kaldı. Musul konsolosloğunun rehineleri vardı. Türkiye gerçekten kendi iç sorunlarının üzerinde bir de Musul, Irak, Kerkük gelince benim tahminimce artık İran bölgede etkisini daha fazla göstermeye başladı. Bazı ziyaretler gerçekleşiyor. Türkmenlerin Şii milletvekilleri Erbil ile, Süleymaniye ile, Maliki veya Şii partiler yolu ile Kuzey Irak ile görüşmeye başladı. Bu da bizi tedirgin ediyor. Irak'ta bir oyun var. Bu oyunda büyük devletler var. Ben bir Müslüman Türk olarak normal olarak Türkiye'nin de bu oyunun içinde olmasını talep ediyorum. Ama gördüğüm ve anladığıma göre Türkiye'nin durumu zayıflıyor ve İran'ın etkisi Irak'ta daha fazla olmaya başlıyor. Biz Türkiye'den, Türkiye'nin de milli güvenliğini gözeterek, Türkmenleri korunması için gereken her adımı atmasını bekliyoruz."

    Kaynak: Aljazeera.com.tr / Güncel

    Ali Mehdi Türkiye İran Irak Politika Güncel Haberler

    AK Parti grubunda gergin anlar! Soylu soru soran muhabirin cep telefonuna müdahale etti

    AK Parti grubunda gergin anlar! Soylu soru soran muhabirin cep telefonuna müdahale etti

    2 milyon 950 bin TL'ye aldığı evin gerçek fiyatını öğrenince hayatını şokunu yaşadı

    2 milyon 950 bin TL'ye aldığı evin gerçek fiyatını öğrenince hayatını şokunu yaşadı

    Binaya asılan 'Allah belanı versin Nurettin' yazılı pankart vatandaşları şaşırttı

    Binaya asılan "Allah belanı versin Nurettin" yazılı pankart vatandaşları şaşırttı

    Bakmadan Geçme

    20 Mayıs okullar tatil mi? 20 Mayıs resmi tatil mi, tam gün tatil mi? 20 Mayıs yarım gün mü, tam gün mü? 16 Mayıs hangi burç? 16 Mayıs'ta doğanlar hangi burç oluyor? 16 Mayıs tarihi hangi burç olur? Türkiye- Japonya voleybol maçı ne oldu? Filenin Sultanları kazandı mı? #127952 KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 16 MAYIS PERŞEMBE 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? MÜGE ANLI CANLI İZLE! 16 Mayıs Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? #128250 MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI İŞÇİ ALIMI KURA ÇEKİMİ 2024! MSB 1829 personel alımı kura çekim sonuçları ne zaman, saat kaçta açıklanacak? 16 MAYIS BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Resmi Gazete bugün (16 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 16 Mayıs Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 16 Mayıs dün gece deprem mi oldu? 16 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 16 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 16 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 16 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 16 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi!
    Silahlı saldırıya uğrayan Fico'nun sağlık durumu nasıl? Yardımcısı Taraba'dan açıklama var

    Silahlı saldırıya uğrayan Fico'nun sağlık durumu nasıl? Yardımcısı Taraba'dan açıklama var

    500

    Yorumlar (16)

    uydurukm@m.m:

    Isid ten tirstiginiz icin pesmergeden destek istiyordunuz canimizi kurtarin diye guvenliginizi saglayincada firsatci oldular oylemi hadi ordan. Biraksalardida soyunuzu o tarafta kurutup oyle yerlesselerdi kerkuke keske

    16
    11
    yanıtYanıtla
    Kral:

    Adam doğruyu demiş artık Türkiye kendi iç sorunlarıyla dahi uğraşamıyor ama peşmerge tam fırsatçıymış geberesiçe peşmerge

    8
    12
    yanıtYanıtla
    ...:

    her zaman öyleydi, bugünün olayı değil bu, türkiye''ye bakmayın hava gazı başka bişey değil...

    15
    3
    yanıtYanıtla
    ahmetAdınız Yazın:

    mezopotamya da türkmen tarihi yok. akıllı olun bunlar ruslar türkmenlerle savaşırken kaçanlar diyorlar. ya adam olun yada turkmenistana gidin.Bu Haberle İlgili Yorumunuzu Yazın

    8
    9
    yanıtYanıtla
    yurtevim11111@hotmail.com:

    sen tarihi nerede öğrendin o bölgede türklerin kurduğu Selçuklu devleti ve başka pekçok türk beyliği vardı.örnek erbil atabeyliği,musul atabeyliği

    yanıt0
    yanıt0
    KAPKARA:

    Türkiye de çatlak sesin çokluğu hükümeti engelliyor..

    4
    12
    yanıtYanıtla
    Tozkoparanm@m.m:

    Ahmet bir zahmet tarih oku.sen bu cografyada bizansın esareti altındaylen biz bizansi defettik.sen izmirde istanbulda yasaya biliyorsan bu Turkun buyuklugundendir

    9
    6
    yanıtYanıtla
    Tozkoparanm@m.m:

    Ahmet bir zahmet tarih oku.sen bu cografyada bizansın esareti altındaylen biz bizansi defettik.sen izmirde istanbulda yasaya biliyorsan bu Turkun buyuklugundendir

    9
    5
    yanıtYanıtla
    veli:

    varmıydı.kendi ateşesini bile korumaktan acız bir hükümet.

    12
    0
    yanıtYanıtla
    maarif:

    Türkiye''nin etkisi ters orantılı olarak içerde artıyor ,, dışarda sıfıra yaklaştı..Diplomasi yapamıyor.. Ankara''dan , kendi halkına meseleleri şikayet ediyor sadece ...

    7
    1
    yanıtYanıtla
    Tüm 16 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title