Haberler

Türkiye İran Sınır İlleri 4. Dönem Toplantısı Ağrı'da Yapıldı

Türkiye-İran Sınır İlleri Ekonomik İşbirliği 4.Dönem Toplantısı Ağrı'da düzenlendi.

Türkiye- İran Sınır İlleri Ekonomik İşbirliği 4. Dönem Toplantısı Ağrı'da düzenlendi.

Sabah saatlerinde özel bir uçakla Ağrı Havalimanı'na gelen İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ali Saedlu, havalimanında Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Ağrı, Van, Iğdır ve Kars illerinin valilileri, Ağrı milletvekilleri ve belediye başkanları tarafından karşılandı. Tören mangasını selamlayan İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ali Saedlu, Ağrı Polisevi'ne geçerek bir süre Kalkınma Bakanı Cevdet Yılma ile görüştü. Daha sonra toplantının yapılacağı İbrahim Çeçen Üniversitesi'ne geçen heyet burada konuşmacıları dinledi. İki ülkenin önemine vurgu yapan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, ilişkilere rağmen ticaretin istenilen seviyelerde olmadığını söyledi. Bu toplantıların önemine dikkat çeken Bakan Yılmaz, "Türkiye ve İran'ın ekonomik büyüklüklerini topladığınızda 2 trilyon doların üstünde bir ekonomik büyüklük söz konusu. İşte biz bu büyük potansiyeli ticaretle ve yatırımla daha fazla harekete geçirmeliyiz. Bunun için öncelikle ticaretin önündeki engelleri kaldırmalıyız. Bu çerçevede tercihli ticaret anlaşmasının bir an önce imzalanmasını temenni ediyorum. Yüzdük yüzdük sonuna geldik diye bir söz var Türkçede İnşallah son adımlarımızı da atarız bu işi bitiririz. Burada ben özellikle iş dünyasına seslenmek istiyorum. Yine İranlı ve Türkiye'deki milletvekillerine sesleniyorum. Bürokratlara hep birlikte biraz baskı yapalım ve bu anlaşmayı sonlandıralım. İş adamları bu işi zorlamazsa bu iş olmaz. Bunda emin olun iki ülkenin üreticileri de tüketicileri de çok kazanacak. Daha kaliteli ürünü daha ucuza tüketmiş olacaktır. Avrupalılar, Amerikalılar beceriyor da biz niye yapmayalım" dedi.

Bakan Yılmaz'ın konuşmasının ardından davetlilere hitap eden İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ali Saedlu, tüm Müslümanlara birlik çağrısında bulundu. İran'ın bilim ve teknik yönünden büyük mesafe aldığını ifade eden Saedlu, "Aslında bu toplantının gayelerinden birisi beraber olmak birlik olmak dirlik olmaktır. Eğer Müslümanlar birlik olsaydı bugün Filistin'de ki gibi müslümanlar vahşi saldırılara maruz kalmazdı tabi ki diğer Müslümanlarda. Biz şuna inanıyoruz ki bizim düşmanlarımız ve ona katılan şeytanlar ya da şeytan yüzlü insanlar İran'la Türkiye'nin dostluğuna tahammül edemiyorlar. ve yine de açık ve sahihtir ki İran ve Türkiye'nin olduğu gibi Müslümanların da birliğine tahammül edemiyorlar. İki ülkenin liderlerinin de istekleri doğrultusunda birlikte dayanışma yaparak nifak verici düşmanlara pabuç bırakmamamız gerekiyor" dedi.

Konuşmasında İran'ın yaptığı nükleer faaliyetlere vurgu yapan İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ali Saedlu, "İran bugün barışçıl amaçlarla üretilen nükleer enerjide Allaha şükürler olsun ki çok büyük seviyelere ulaşmıştır. Bunda elde edilen teknoloji tüm Müslümanlar ve komşu ülkeler için kullanılacaktır" dedi.

Yapılan konuşmaların ardından iki ülke temsilcileri arasında bazı anlaşmalara imza atıldı. Toplantı verilen hediyeler ile son buldu. Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve beraberindeki heyet daha sonra Türkiye'den ayrıldı. - AĞRI

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Ağrı Havalimanı Cevdet Yılmaz Türkiye İran Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title