Haberler

Türkiye'de 3 Milyon Kronik Hepatit B Hastası Var!

Güncelleme:

'Dünya Hepatit Günü' olarak belirlenen 28 Temmuz gününün, bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de düzenlenen çeşitli etkinliklerle, kamuoyunun dikkatinin hepatit hastalıklarına çekilmesi amaçlanmaktadır." ifadeleri yer aldı.


Türk Karaciğer Araştırmaları Derneği (TKAD), Viral Hepatitle Savaşım Derneği(VHSD) ve Hepato Bilio Pankreatoloji Derneği (HEBİPA) Dernek başkanlarının "Dünya Hepatit Günü" nedeniyle yaptıkları açıklamada, " Türkiye'de yaklaşık olarak 3 milyon vatandaşın Kronik hepatit B hastası olduğu, hepatit C ile enfekte nüfusun ise yaklaşık 650-700 bin kişi bulunduğunun tahmin edildiği bildirildi.


Türk Karaciğer Araştırmaları Derneği (TKAD) Başkanı Prof. Dr. Mehmet Koruk, Hepatit B ve C karaciğerin sık görülen ölümcül hastalığının en önemli türleri olduğuna dikkati çekerek, Hepatit B'nin dünyanın en çok rastlanan ve bulaşıcı hastalıklarından birisi olduğunu belirtti. Tüm ciddi karaciğer enfeksiyonları arasında en yaygın olan hepatit B'nin yılda yaklaşık 600 bin insanın ölümüne yol açtığını bildiren Prof. Dr. Koruk, Dünya Sağlık Örgütü'nün küresel olarak enfekte 2 milyardan fazla insanın yaklaşık 350 milyonunda siroz ve karaciğer kanserine yol açabilen kronik hepatit B virüsü bulunduğunu söyledi.

"HEPATİT B VE C SİROZ VE KANSERE YOL AÇABİLİR"

Prof. Dr. Koruk, ''DSÖ 170 milyon kişinin hepatit C ile kronik enfekte olduğu ve her yıl yaklaşık 3-4 milyon yeni insanın enfekte olduğunu tahmin etmektedir. Kronik hepatit B gibi, kronik hepatit C viral enfeksiyonu da siroz ve karaciğer kanseri gibi ciddi komplikasyonlara yol açabilir ve karaciğer naklini gerekli kılabilir" dedi.

Hepatit B'nin kişiden kişiye kan veya diğer vücut sıvıları yoluyla bulaştığına işaret eden Prof. Dr. Koruk, Hepatit B'nin diğer bulaşma yollarının da ''Korunmasız cinsel ilişki, enfekte olan kişilerle iğne veya enjektör paylaşımı, dövme veya piercing yaptırırken kullanılan steril olmayan iğneler, berberlerin steril olmayan ustura kullanması, virüs taşıyan kişilerle diş fırçası gibi özel eşyalarının paylaşılması, kan nakli, ekipman sterilizasyonuna yeterli özenin gösterilmediği yerlerde ameliyat yapılması, hepatit B olan bir anneden çocuğuna bulaşma'' olduğunu ifade etti.

"KORUNMAK İÇİN BASİT ÖNLEMLER VAR"

Prof. Dr. Koruk, Hepatit B ve Hepatit C tipi sarılık mikroplarından korunmak için dikkat edilmesi gereken unsurları şöyle sıraladı: ''Tıraş bıçağı, diş fırçası, küpe, tırnak makası gibi kişisel malzemeleri diğer insanlarla paylaşmaktan kaçınılması, dövme veya piercing yaptırırken temiz iğneler kullanıldığından emin olunması gerekiyor. Berbere gidildiğinde kullanılmamış tıraş bıçağı ve steril edilmiş ustura kullanıldığından emin olunmalıdır. Cinsel ilişki sırasında, özellikle çok eşli durumlarda, mutlaka prezervatif kullanılmalıdır. Sağlık görevlileri enjeksiyon uygulamasını güvenli yöntemlerle gerçekleştirmeli, tek kullanımlık enjektör kullanılmalıdır. Gebeler mutlaka B tipi sarılık mikrobu olup olmadığına ilişkin test yaptırmalıdır, ailede, özellikle anne baba kardeş eş gibi yakın akrabalarda sarılık hastası, siroz veya karaciğer kanseri hastası varsa mutlaka test yaptırılmalıdır. Uyuşturucu kesinlikle kullanılmamalıdır''

"HEPATİT A OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA SIK GÖRÜLÜYOR"

Hepato Bilio Pankreatoloji Derneği (HEBİPA) Başkanı Prof. Dr. Abdülkadir Dökmeci, Hepatit A hastalığının genellikle okul çağı çocuklarında sık görüldüğünü belirterek, "Tuvalet hijyeni kötü olan kişilerin ellerini yıkamaması ve sonrasında yiyecek-içeceklere dokunması sonucu kişiden kişiye bulaşır. Bu nedenle, kişisel hijyenin ve sağlık koşullarının yetersiz ve kötü olduğu toplu yaşanan yerlerde kolayca yayılır.'' dedi.

Hepatit B ve C hastalığına sebep olan virüslerin sessiz olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Dökmeci, pek çok insanın farkında olmadan bu virüsü almış olabileceğini ve hiçbir belirti olmaksızın bu virüsü taşıyabileceğini söyledi. Tedavi edilmez ise her iki virüsün de karaciğer sirozuna neden olabileceğine işaret eden Prof. Dr. Dökmeci, ''Siroz ise kanama, asit, koma, karaciğer yetmezliği gibi yaşamı tehdit eden hastalıklar ya da ölüm ile sonuçlanabilir. Uzun süreli Hepatit B hastalığında siroz ortaya çıkmadan önce de karaciğer kanseri görülebilir'' diye belirtti.

"HEPATİT B DOĞUM SIRASINDA BEBEĞE GEÇİYOR"

Viral Hepatitle Savaşım Derneği(VHSD) Başkanı Prof. Dr. Fehmi Tabak ise Viral hepatitin dünya çapında başlıca ölüm nedenlerinden biri olduğunu, buna rağmen yapılan araştırmaların Hepatit B ve C testlerinin ülkelerin sadece %30'unda tüm vatandaşlar için erişilebilir durumda olduğunu gösterdiğine dikkat çekti.

Hepatitin çoğunlukla virüslerden bulaştığına işaret eden Prof. Dr. Tabak, hepatit hastalığının 7 türü olduğunu, A, E, F tipi hepatitlerin virüs bulaşan su ve besin maddelerinin ağızdan alınması ile oluştuğunu, B, C, D, G türü hepatitlerin de kanla temas, tükürük ve cinsel ilişki yoluyla bulaştığını kaydetti. Hepatit B'nin ayrıca doğum sırasında, enfekte anneden bebeğine geçebileceğine dikkati çeken Prof. Dr. Tabak ''Bu yenidoğanların, yüzde 80-90'ı hepatit B ile doğar ve bunu kronik hepatit B'ye çevirir'' dedi. Enfekte bir kişi ile birlikte yaşayanların da risk altında olduğunu belirten Prof. Dr. Tabak, tıraş bıçağı, diş fırçası, tırnak makası gibi kişisel malzemeleri paylaşmaması gerektiğini ifade etti. Sağlık görevlileri de enfekte olabilecek yüksek risk grubu altında olduğunu bildiren Prof. Dr. Tabak, iğne ve kan alma-verme malzemelerini kullanırken uygun prosedürlerin takip edilmesi gerektiğini vurguladı.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Dünya Sağlık Örgütü Fehmi Tabak Türkiye Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title