Haberler

Türk Konseyi üyeleri

Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Konseyi) Genel Sekreteri Halil Akıncı ve konsey organlarından Aksakallar Konseyi Başkanı Azerbaycan Milletvekili Fattah Heydarov, Eskişehir Valisi Gü...

Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Konseyi) Genel Sekreteri Halil Akıncı ve konsey organlarından Aksakallar Konseyi Başkanı Azerbaycan Milletvekili Fattah Heydarov, Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna'yı ziyaret etti.

Ziyarette konuşan Genel Sekreter Akıncı, Eskişehir'de düzenlenen "8. uluslararası Türk Kültürü Kongresi'" kapsamında kente geldiklerini belirterek, Türk cumhuriyetlerinin bağımsızlıklarını kazanmasıyla 1992 yılından itibaren Türk zirvelerinin yapılmaya başlandığını söyledi.

Akıncı, 2006 yılında Antalya'da yapılan zirvede 6 Türk cumhuriyetinden Türkiye, Azerbaycan, Kırgızistan ve Kazakistan'ın Türk Konseyi'ni kurmaya karar verdiğini anlatarak, Özbekistan ve Türkmenistan'ın örgütün dışında kaldığını kaydetti.

Türk Konseyi'nin Devlet Başkanları Konseyi, Dışişleri Bakanları Konseyi, Aksakallar Konseyi, Kıdemli Memurlar Komitesi ve Sekretarya olmak üzere 5 organdan oluştuğunu dile getiren Akıncı, şöyle konuştu:

"Türk Konseyi'nin işleyişinde Aksakallar Keneşi (Konseyi) önemli yere sahiptir. Aksakallar Keneşi'nin görevi Türk dünyasının daha ileri gitmesi için fikir üretip cumhurbaşkanlarına tavsiyelerde bulunmaktır. 6 Türk cumhuriyeti var ancak Özbekistan ve Türkmenistan maalesef Aksakallar Keneşi'mizin dışında. Aksakallar Keneşi dışında bulunan Özbekistan ve Türkmenistan'ı da aramızda görmek istiyoruz. Umarız bu iki ülkenin devlet başkanları bu önerimizi iyi değerlendirir ve bir dahaki toplantıya aksakalları gönderir."

Akıncı, Türkiye, Kırgızistan, Azerbaycan ve Kazakistan'ın sembollerini bir araya getiren ortak Türk Bayrağı'nı Vali Tuna'ya takdim etti. Tuna, bayrağın Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Meydanı'nda göndere çekileceğini ifade etti.

Vali Tuna daha sonra Aksakallar Konseyi Başkanı Azerbaycan Milletvekili Fattah Heydarov'a, Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti anı tabağını hediye etti.

Ziyarette, Kazakistan Aksakalı Adil Ahmetov ve Kırgızistan Aksakalı İshenbay Abdurrazakov da yer aldı.

Kaynak: AA / Güncel

Güngör Azim Tuna Halil Akıncı Azerbaycan Eskişehir Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title