Haberler

Türk Heyetinin Orta Afrika Cumhuriyeti Ziyareti

Dışişleri Bakanlığı: "Afrika Genel Müdürü Büyükelçi Hulusi Kılıç, sayın Cumhurbaşkanımızın Özel Temsilcisi sıfatıyla TİKA ve AFAD’dan yetkililerin de bulunduğu bir heyetle, 24 25 Şubat 2014 tarihlerinde OAC’nin başkenti Bangui’yi ziyaret etmiştir" "Ziyaret sırasında ülkemizin OAC’nin egemenliğinin, toprak.

Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki (OAC) krizi yerinde görmek için ülkeye heyet gönderen Türkiye, ülkenin egemenliğine, toprak bütünlüğüne ve ulusal birliğinin korunmasına vurgu yaparken, krize barışçıl çözüm bulunması çabalarının destekleneceğini ve kamplarda bulunan yerlerinden edilmiş kişilere yönelik yardım başlatılacağı bildirildi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, OAC'de son dönemde yaşanan insani krizi ve din temelli bölünme ve kutuplaşmanın yakından izlendiği, Türk kamuoyunun bu ülkede yaşanan olaylar karşısında duyduğu kaygı ve endişe bağlamında, hükümetin OAC'deki durumu yerinde görmek ve başta Cumhurbaşkanı Catherine Samba-Panza olmak üzere, ilgili tüm taraflarla görüşmek üzere bir heyet gönderilmesinin uygun görüldüğü belirtildi.

"Afrika Genel Müdürü Büyükelçi Hulusi Kılıç, Sayın Cumhurbaşkanımızın Özel Temsilcisi sıfatıyla TİKA ve AFAD'dan yetkililerimizin de bulunduğu bir heyetle, 24-25 Şubat 2014 tarihlerinde OAC'nin başkenti Bangui'yi ziyaret etmiştir" bilgisi verilen açıklamada, OAC'nin geçmekte olduğu hassas ve zor süreçte ülkeyi ziyaret eden heyetin yetkililerce memnuniyetle karşılandığı ifade edildi.

Söz konusu heyetin, başta Cumhurbaşkanı, Ulusal Geçiş Konseyi Başkanı ve Başbakan olmak üzere, OAC hükümet yetkilileri, dini cemaatlerin liderleri, Birleşmiş Milletler kuruluşları ve insani yardım alanında çalışan diğer uluslararası kuruluşlar ile bu ülkedeki Avrupa Birliği Temsilciliğiyle görüşmelerde bulunduğu açıklandı.

Ülkede özellikle Müslüman halka yönelik şiddet, ibadet yerlerinin yıkılmasından duyulan üzüntü ve endişenin başta Geçiş Dönemi Cumhurbaşkanı Catherine Samba-Panza olmak üzere, görüşülen bütün üst düzey yetkililere ifade edildiği, söz konusu saldırı ve şiddet olaylarının bir an önce önlenmesi yönündeki beklentilerin dile getirildiği vurgulandı.

Ziyaretin ülkedeki insani ihtiyaçların yerinde tespiti bakımından da yararlı olduğu ifade edilen açıklamada, Türk yardım kuruluşlarınca ilk aşamada kamplarda bulunan yerlerinden edilmiş kişilere yönelik yardımlarımız başlatılacağı bildirildi.

"Ziyaret sırasında ülkemizin OAC'nin egemenliği, toprak bütünlüğü ve ulusal birliğinin korunmasına verdiği önem tarafımızdan bir kez daha teyit etmiştir" ifadesine yer verilen açıklamada, Türkiye'nin, OAC'de güvenlik, kamu düzeni ve istikrarın bir an önce sağlanarak, ülkedeki tüm kesimlerin katılımıyla yaşanan krize barışçıl çözüm bulunması çabalarını desteklemeye devam edeceği belirtildi. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Dışişleri Bakanlığı Hulusi Kılıç Orta Afrika Bangui Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title