Haberler

Toplu Görüşmelerin 4. Turu Başladı

Güncelleme:

Memurların 2011 Mali ve Sosyal Haklarını Belirlemek İçin Başbakanlık Merkez Binasında 4. Tur Görüşmelerine Başladı.

Memurların 2011 mali ve sosyal haklarını belirlemek için Başbakanlık merkez binada bir araya gelen Kamu İşveren Kurulu 4. tur görüşmelerine başladı. Görüşmeler bir önceki turda sunum yapmayan 7 yetkili sendika sunum yapacak.

Türkiye Kamu -Sen Başkanı Bircan Akyıldız, 2 buçuk milyon memurun 2011 sosyal ve mali haklarının düzenleyen 4. tur görüşmeler öncesi yaptığı konuşmada, bu turda taleplerinin kabul edilmemesi durumunda, 5. tur konusunda ısrarcı olacaklarını belirterek, bugüne kadar toplu görüşmelerin yapıldığı hiçbir hükümet döneminde memurların taleplerinin karşılanmadığını savundu.

Türkiye Kamu-Sen olarak kamu çalışanlarının beklentilerine ve ihtiyaçlarına cevap verecek talep metinlerini kamu işveren kuruluna sunduklarını hatırlatan Akyıldız, şunları söyledi:

"Bununla ilgili kurulan 2 komisyonda, bir komisyonun yaptığı değerlendirmeleri çalışma şartlarının iyileştirilmesini, sendikal haklarla ilgili taleplerin değerlendirilmesi ve hizmet kolaları ile ilgili sorunların giderilmesi konusundaki taleplerin değerlendirilmesini içeren gündem maddesi bir önceki toplantıda görüşülmeye başlandı. Çalışma şartlarının iyileştirilmesi ile ilgili taleplerin değerlendirilmesinde maalesef beklediğimiz sonucu alamamıştık. Hizmet kolları ile ilgili taleplerinde değerlendirilmesine ise başlanmış ancak, neticelendirilememişti. Bugünkü toplantıda hizmet kollarının talepleri ile ilgili bilgilendirilmeye devam edilecek ama en önemlisi kamu çalışanlarının ve kamuoyunun büyük ölçüde beklentisi olan mali ve sosyal haklarla ilgili taleplerimizin karşılanması ile ilgili Kamu İşveren Kurulu'nda nasıl bir tepkiyle karşılaşacağımızı bugün öğreneceğiz. Bu teklifi umutla bekliyoruz. Kamu çalışanları olumlu ve umutlu bir haber beklemektedir."

Siyasi iradenin masaya getireceği teklifin bu açıdan önemli olduğunu vurgulayan Akyıldız, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Toplumumuzun bütününün ilgilendiren ve etkileyen bu uygulamada kamu çalışanları bugüne kadar 58. 59. ve 60 hükümet tarafından büyüme oranlarının ve ülkemiz ekonomisindeki büyümenin oldukça olumlu bir noktada olduğunun ifade edilmiş olmasına rağmen bu büyümeden hiç pay alamayan kamu çalışanlarına olumlu ve iyi bir zam iyi bir maaş artışı sağlanacağı umudunu taşıyoruz. Türkiye Kamu-sen olarak taleplerimizde ısrarcıyız. Ancak bugüne kadar, basınımız vasıtası ile kamuoyuna yaklaşan bilgilerde isteklerimiz yanına yanaşılmadığı konusunda bazı bilgiler gelmiştir. Bunları da içeride tartışma değerlendirme imkanı bulabileceğimizi düşünüyoruz."

"Talepleriniz karşılanmadığı takdirde, 5. turda ısrarcı olacak mısınız?" sorusunu Akyıldız, "Şimdi bugün hizmet kolları ile ilgili taleplerin ve sorunların paylaşılması konusunda bir strateji var zaten. Her hizmet kolu için yetkili sendika 15'er dakikalık sunum yapacaklar bunun sonunda da konfederasyon başkanları genel bir değerlendirme yapacak. Bugün kamu çalışanları ile ilgili taleplerimiz karşılandığı takdirde yarına ihtiyaç duymayız .Ama karşılanmaması takdirde içeride bir pazarlık yapılacaktır. Netice alınamayacağını düşünürsek 5. toplantının yapılması konusunda ısrarcı olacağız" diye yanıtladı.

-BAŞBAKAN İLE YAPTIĞIMIZ GÖRÜŞME TALEPLERİMİZİ DEĞİŞTİRMEDİ-

Görüşmeler öncesi Başbakanlık merkez bina girişinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ise toplu görüşme sürecinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile 2 gün önce yaptıkları görüşmenin sorulması üzerine, "taleplerimizde herhangi bir değişiklik yok. Kalem kırılmadan önce harekete geçtik" dedi. Gündoğdu açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Belirlenen süreye göre son gün, yasal süreye göre de son gün. Hala bir öneri gelmiş değil. Öneri gelmediğine göre rakamlar üzerinde cümle kurmamızın bir önemi yok. Türkiye güzel şeyler yaşıyor. Son günlerde, sıkıntıdaki esnafın kredi faizleri ile ilgili 13 puan olan faizin 3 puanının silinmesi 5 puanının da devlet tarafından da karşılanacak olması, Türkiye'nin yaşadığı dönemi görme açısından önemli sinyaller veriyor, inşallah bu gerçek görülerek bugün bize bu teklif getirilir. Son toplu görüşme olma dolayısıyla son toplu görüşmeyi 2008 yılında olduğu gibi tat veren bir toplu görüşme olması için uğraşıyoruz. 2009'da 2,5 artı 2,5 gibi buruk veren bir yanı olan toplu görüşme olsun istemiyoruz. Bugün hizmet kollarının 7'sinin sunumu kaldı onunla başlayacağız. Arkasından mali konular gündeme gelecek. Bugün çalışanları memnun edecek bir müjdeyle buradan ayrılalım.

Dün bazı arkadaşlarımız aldığı duyumlar üzerine, Başbakan ile yaptığımız görüşme daha sonra duyulursa biz emekçi arkadaşlarımıza yanlış yapmış oluruz diyince, görüşme yaptığımızı kamuoyuna ifade ettik. 29'u son gün, 29'undan sonra Başbakan'a çıkmamızın anlamı yok. Kalem kırılmış olacak. En yetkili kişiye bunu anlatalım dedik. İsteklerimizde herhangi bir değişiklik yok. Sayın Ali Babacan ve Hayati Yazıcı'da oradaydı." (ANKA)

(BRŞ/ES/HF)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title