Haberler

Tgc'den Sedat Simavi İçin Anma Töreni...

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto Bugün basın ikiye bölünmüş durumda.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto

Bugün basın ikiye bölünmüş durumda. Meslek örgütleri de basında dayanışmayı sağlamakta çok güçlük çekiyor. Meslek örgütlerini de aslında böldüler

' Sedat Simavi bizim için çok özel, çünkü bugüne de atıf yapan bir ustamız

Zaman zaman Türkiye'de basın üzerinde gelişmeleri gördüğümüzde, onun 'Kalemine efendi kal, zorda kalırsan kır ama satma' sözünü sık sık hatırlamadan edemiyoruz

' Sedat Simavi'nin bize gösterdiği yolda, biz TGC olarak ayakta kalmaya sonuna kadar kararlıyız, sonuna kadar bu tür olaylara karşı çıkmaya kararlıyız

Haber Gülseli KENARLI - Kamera Güven USTA İstanbul DHA

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin (TGC) düzenlediği, 15. TGC Meslekte İz Bırakanlar Toplantısı'nda, Türk basınının gelmiş geçmiş en büyük ustalarından Sedat Simavi anıldı.

Basın Müzesi'nde yapılan anma etkinliğinde, TGC Başkanı Turgay Olcayto bir konuşma yaptı. Olcayto, konuşmasında, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve gazetenin Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün tutuklu olduğunu hatırlatarak şunları söyledi

'Sedat Simavi bizim için çok özel, çünkü bugüne de atıf yapan bir ustamız. Zaman zaman Türkiye'de basın üzerinde gelişmeleri gördüğümüzde, onun 'Kalemine efendi kal, zorda kalırsan kır ama satma' sözünü sık sık hatırlamadan edemiyoruz. Bugün basın ikiye bölünmüş durumda. Meslek örgütleri de basında dayanışmayı sağlamakta çok güçlük çekiyor. Meslek örgütlerini de aslında böldüler. Bugün çok zor koşullarda yaşarken, değerli iki gazeteci arkadaşımız Erdem Gül ve Can Dündar gerçekten çok önemli bir habere imza attıkları halde bugün bedel olarak ödül yerine cezaevinde hücrede bulunuyorlar. Bu çok acı bir şey. Çünkü nereden baksanız bu bir haberdir, devlet sırrı falan değildir. Fotoğrafları vardır ve halkın bunu bilmek hakkıdır. Madem ki biz basın özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme, haber alma, bilgilenme hakkı diye tanımlıyoruz, o zaman da tam bu tanıma uyan bir haber yapmışlardır. Ama maalesef bugün bunun acısını birtakım çevreler hapse atarak onlardan çıkarıyor. Yalnız Erdem ile Can Dündar değil, bunun dışında Güneydoğu'dan ve yine yaygın basından 30 dolayında arkadaşımız cezaevinde. Bir kısmının tutuklu oldukları halde hala dava dosyaları mahkemeye inmedi. Böyle de garip bir durum var. Sedat Simavi'nin bize gösterdiği yolda, biz TGC olarak ayakta kalmaya sonuna kadar kararlıyız, sonuna kadar bu tür olaylara karşı çıkmaya kararlıyız.

PANEL DÜZENLENDİ

Turgay Olcayto'nun konuşmasının ardından, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Sibel Güneş, etkinliğe katılamayan İstanbul Üniversitesi Öğretim Görevlisi Esra Oğuzhan Yeşilova'nın gönderdiği konuşma metnini okudu.

Konuşmaların ardından bir de panel düzenlendi. Moderatörlüğünü Sibel Güneş'ün yaptığı panelde, Cumhuriyet Gazetesi Vakfı Başkanı yazar Orhan Erinç ve TGC Bizim Gazete yazarı ve tarihçi Orhan Koloğlu birer konuşma yaptı.

'SEDAT BEY BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ, BUGÜNÜN DEYİMİYLE ROL MODEL

Orhan Erinç, Sedat Simavi'nin bugün meslekteki 99. yıl olduğunu ifade ederek, 'Sedat Bey bizim için çok önemli, bugünün deyimiyle rol model. Çünkü gazeteciliğin nasıl yapılması gerektiği konusunda 'Genç meslektaşlarım...' diye başlayan öğüdü bugün de geçerli olan ama tutulduğuna pek de tanık olmadığımız içerik taşıyor. Çünkü gazeteci için en önemli yaklaşım bağımsızlığını koruyabilmektir, kalemine tek başına efendi kalmayı başarabilmektir ve mesleğini çeşitli çıkarlara alet etmeden yani satmadan sürdürebilmeyi sağlamaktır. Zaman zaman medyadan yakınıyoruz ama bugün Sedat Bey'in önerdiği gazeteciliği yapmaya çalışan meslektaşlarımızla bir arada olmaktan da mutluluk duyuyoruz ve onları da mesleğimizin yüz akları olarak alkışlıyoruz diye konuştu.

SEDAT SİMAVİ'NİN 1919 YILINDA ÇİZDİĞİ KARİKATÜR

Orhan Koloğlu da, konuşmasında, Sedat Simavi'nin 1919 yılında çizdiği, İstanbul Boğazı'nın gelecekteki yapılaşmasını konu alan bir karikatürünü göstererek, '1919 yılında Diken Gazetesi'nde yaptığı bir karikatürü göstereceğim. 50 sene sonraki İstanbul... 1919'da çizmiş. 1970'in İstanbul'unu anlatıyor. Bu ufka dikkat edin, hafızaya dikkat edin. 25 yaşında ama dikkat ediniz, 1919'a baktığınız zaman Osmanlı işgal edilmiş, imparatorluk yok ediliyor, o yapılırken düşüncesi bu. Demek ki çok şaşırtıcı bir düşünce tarzı var dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Turgay Olcayto Sedat Simavi Can Dündar Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Üsküdar- Samandıra metro hattı neden çalışmıyor? Üsküdar- Samandıra metro hattında kaza mı oldu? Şevket Çoruh'a Arka Sokaklar'a geri mi dönüyor? Arka Sokaklar'a ne zaman geri dönecek? 1 Mayıs'ta Taksim meydanında kutlama yapılacak mı? Vali açıklama yaptı mı? 24 Nisan'da okullar tatil mi? 24 Nisan tatil mi? 24 Nisan'da okullar tatil olacak mı? ANKARAGÜCÜ- BEŞİKTAŞ MAÇI: ZTK maçı ne zaman, nerede oynanacak? Ankaragücü- Beşiktaş maçı izle! 1 Mayıs'ta Taksim Meydanı açık mı? 1 Mayıs kutlamalarına izin verilecek mi? İsmailağa Cemaati'nin lideri Hasan Kılıç öldü mü? Hasan Kılıç neden öldü, kaç yaşındaydı? Hasan Kılıç kimdir? İsmailağa Cemaati'nin lideri Hasan Kılıç nereli, kaç yaşında? MOTORİNE İNDİRİM Mİ GELİYOR? Motorine ne kadar indirim geliyor? GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI! Müge Anlı'da büyük yüzleşme! Kocasını terk edip büyüttüğü üvey oğluyla kaçan kadın ne dedi, olay ne? Hande Sarıoğlu ve Yağmur Çevik neden kavga etti, olay ne? ARTO BİLE AYIRAMADI! Devlet Bahçeli ve Mehmet Şimşek arasında gerginlik! Mehmet Şimşek ilk açıklamasında ne dedi? "Yerel halk" tartışması ne? Cem Yılmaz kaç yaşında? Cem Yılmaz'ın uzun yaşama sırrı ne? Mustafa Kemal Atatürk'ün ÇOCUKLAR için söylediği sözler! Atatürk, çok sevdiği çocuklara ne dedi? Üsküdar- Samandıra metro hattında arıza! M5 METRO ARIZALI MI? Üsküdar metrosunda ne arıza var, ne zaman giderilecek?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title