Haberler

Suriyelilerin Türkçe Öğrenmesi İçin Kitap Yazdı

ZEKERİYA GÜNEŞ/RECEP ÇELİK - Ülkesindeki savaştan kaçıp Türkiye'ye sığınan Başşar Ahmet, Türkçe bilmeyen Suriyelilerin Türkçeyi daha kolay öğrenmesi adına "Araplar için Türkçe öğrenme kitabı" yazdı.

ZEKERİYA GÜNEŞ/RECEP ÇELİK - Ülkesindeki savaştan kaçıp Türkiye'ye sığınan Başşar Ahmet, Türkçe bilmeyen Suriyelilerin Türkçeyi daha kolay öğrenmesi adına "Araplar için Türkçe öğrenme kitabı" yazdı.

Şam Üniversitesinde akademisyen olarak görev yaparken Esed rejimi saldırıları sonucu 3 yıl önce ülkesinden kaçan Başşar Ahmet, Türkiye'ye sığındıktan sonra Siirt Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümünde öğretim görevlisi olarak çalışmaya başladı.

Ahmet, Türkçe bilmeyen Suriyelilerin hızlı Türkçe öğrenmesi için Siirt Üniversitesinin de desteğiyle "Araplar için Tükçe öğrenme kitabı" hazırladı.

Ahmet, AA muhabirine yaptığı açıklamada, savaş nedeniyle Şam Üniversitesindeki akademik hayatını geride bırakarak Türkiye'ye geldiğini belirtti.

"Geldiğim zaman Türkçe bilmiyordum. Şam Üniversitesi'nde İngilizce ve Arapça ders veriyordum. Türkiye'ye geldiğimde Türkçeyi kendi çabamla öğrendim ve Siirt Üniversitesinde öğretim görevlisi olarak çalışmaya başladım." diyen Ahmet, Siirt Üniversitesinde Bilgisayar Mühendisliği Bölümünde Türkçe ders verdiğini söyledi.

"Arapçada kaynak az"

Türkiye'ye ilk geldiklerinde çok zorlandıklarını ama devletin ve halkın desteğiyle zorlukları kısa sürede atlattıklarını dile getiren Ahmet, şöyle devam etti:

"Bizim için Türkçe yeni bir dildi ve çok zorluk çektik. Zaten öğrenmemiz için en baştan başlamamız lazım. Arapça'da kaynaklar az. Kim Türkçeyi öğrenmek isterse Arapça'da anlatılan kitap çok az. İyi ki İngilizce biliyordum ve birkaç kaynak buldum. İngilizce üzerinden Türkçeyi yaklaşık bir yıl içerisinde öğrendim. Siirt insanlarının kalbi temiz. Bu nedenle daha iyi ve daha rahat bir şekilde Türkçeyi öğrendim."

"Kur'an dilini kullandım ki bütün Araplar bundan faydalansın"

Türkçeyi öğrendikten sonra hayatının daha rahat olduğunu, yaşadığı zorlukları nedeniyle kitabı çıkarmak istediğini aktaran Ahmet, Türkçe bilmeyen Suriyelilerin günlük hayatlarında çok zorlandığını kaydetti.

Ahmet, "Siirt Üniversitesinin desteğiyle benim gibi Türkiye'ye gelen Suriyeliler veya diğer Arap ülkelerinden gelenlerin daha hızlı Türkçe öğrenmesi için 'Araplar için Türkçe öğrenme kitabı' çıkardık." diyerek, dil bilgisi, kipler, zamanlar, bağlaçlar ve en çok kullanılan cümlelerin yer aldığı kitabın 5 bölümden oluştuğunu anlattı.

Kitaptaki bütün cümlelerin Türkçe ve Arapça karşılığının bulunduğunu ifade eden Ahmet, "Kim Türkçeyi öğrenmek isterse bu kitapla öğrenebilir. Kitapta, Fusha Arapçası yerine Kur'an dilini kullandım ki bütün Araplar bundan faydalansın." ifadelerini kullandı.

"Türkiye bize, İslam'daki gerçek kardeşliğin ne olduğunu öğretti"

Kitabın Suriyelilere Türkçe dil eğitimi veren kurslarda kullanılması için girişimlerde bulunduklarını bildiren Ahmet, kitap sayesinde Türkiye'ye gelen Araplara en hızlı şekilde Türkçe öğrenme imkanı sağlanacağını vurguladı. Kitabın arka yüzünde Türkçe ve Arapça " Türkiye'ye teşekkür" yazısının yer aldığına dikkati çeken Ahmet, sözlerini şöyle tamamladı:

"Kitabın arkasında şu ifadeler yer alıyor, 'Teşekkürler Türkiye, kardeşlerimiz olan önce bize kalplerini ve sonra da kapılarını açan Türkiye. Özelikle Siirt halkına en içten teşekkürlerimi sunarım. Yapmış oldukları iyiliklerin karşılığını bu dünyada onlara nasıl ödersek ödeyelim, ne bu dünyada ne de ahirette ödeyemeyeceğimizin kanaatini taşıyorum. Bu yüzden Rabbimize dua ediyorum. Türkiye bize, İslam'da kardeşliğin gerçekte ne anlama geldiğini öğretti, teşekkürler Türkiye."

Kaynak: AA / Güncel

Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Kuruluş Osman CANLI izle! ATV Kuruluş Osman 157. bölüm canlı izle! Kuruluş Osman yeni bölümde neler olacak? ATV canlı izleme linki! 24 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 24 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 24 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 24 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! 24 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Merve kimdir? Merve kaç yaşında, nereli? Zuhal Topalla Yemekteyiz yarışmacısı kim? CANLI ALTIN FİYATLARI | Güncel çeyrek altın fiyatları ne kadar? 24 Nisan altın fiyatları yükseldi mi? CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 24 Nisan günün maçları nereden izlenir? YEMEKTEYİZ CANLI İZLE | Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Mehmet Ali Yılmaz'ın hastalığı nedir, neden öldü? Mehmet Ali Yılmaz kimdir? 25 Nisan Perşembe 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 25 Nisan burç yorumları nedir? Yarın okullar tatil mi? 25 Nisan okullar tatil mi, kaç gün tatil edildi? Mehmet Ali Yılmaz olayı nedir, neden öldü? Mehmet Ali Yılmaz ölüm sebebi ne?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title