Haberler

Sümela'da Ayin Heyecanı

Tarihi Sümela Manastırı'nda Yapılacak Ayin Kente Hareket Getirdi.

Trabzon'un dünyaca ünlü Sümela Manastırı'nda Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca ayin yapılmasına izin verilmesinin ardından Rus, Gürcü ve Yunanlı turistlerin kente gelişi devam ediyor. Ayin saatine kadar yaklaşık 3 bin kişinin gelmesi beklenilen Trabzon'da turizm açısından pek de alışılmadık bir canlılık yaşanıyor. Vatandaşların da olaya son derece olumlu ve hoşgörülü yaklaşması dikkat çekiyor.

Rus ve Yunanlı turistler Trabzon'da

Sümela Manastırı'nda pazar günü yapılacak ayin için Yunanistan, Rusya ve Gürcistan'dan gelen turist kafileleri, kentteki otelleri neredeyse doldurdu. Trabzon, PKK terörü öncesinde turizm açısından yaşadığı canlı günlere döndü, otellerde boş oda kalmadı. Kent sokakları, Trabzonluların daha önce görmeye pek alışık olmadığı siyah giysili ve sakallı Ortodoks din adamları ve birlikte geldikleri turist kafileleri ile doldu. Özellikle Rus ve Yunanlı turist gruplar, kent merkezindeki Ayasofya Müzesi, Atatürk Köşkü ve Fatih ve Ortahisar Cami gibi tarihi eserleri inceledi, bilgi alıp bol bol fotoğraf çektirdi. Bazıları da yarın ayinin yapılacağı Sümela Manastırı'nı gezdi.

Polisten özel önlem

Bu arada, pazar günü yapılacak ayin nedeniyle Trabzon'a gelecek olan turistlerin herhangi bir tatsızlıkla karşılaşmaması için Trabzon Emniyet Müdürlüğü de özel önlem aldı. Polis ekipleri araçlarla turist kafilelerine eşlik etti, turistlerin ziyaret ettiği tarihi eserlerde de polisler görevlendirildi. Emniyetin tedbirlerinin turistlerin kentten ayrılmasına kadar devam edeceği öğrenildi.

Ayini Bartholomeos yönetecek

alındı

Sümela Manastırı'nda yarın sabah 10.00'da başlayacak olan ayini Rum Fener Patriği Bartholomeos yönetecek. Saat 12.00'ye kadar devam edecek olan ayine, Rusya, Gürcistan ve Yunanistan'dan gelen 550 turist verilen kartlarla katılabilecek. Diğer turistler ise ayini, manastırın üzerinde yer aldığı dağın eteğindeki tesislerin çevresine yerleştirilecek büyük ekran televizyonlardan izleyecek. Ayin öncesi ve sonrasında bölge güvenliğini de özel bir güvenlik şirketinin elemanları sağlayacak. Manastır, ayin sonrası temizlik için kapatılacak, saat 14.00'den sonra tekrar ziyarete açılacak.

Patrik ve Müftü iftarda buluşuyor

Bu akşam saat 19.00'da uçakla Trabzon'a gelmesi beklenilen Rum Fener Patriği Bartoholomeos ile Trabzon Müftüsü Veysel Çakı, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'nın Nihat Usta Lokantası'nda düzenlediği iftar yemeğinde bir araya gelecek. İftar yemeğine, Ortodoks din adamlarının da katılacağı öğrenildi.

Trabzon halkı hoşgörülü

Bu arada, Sümela Manastırı'nda ayine izin verilmesi kent genelinde olumlu karşılandı. Mehmet Akyol adındaki vatandaş "Ayine nifak sokmak isteyenler olacaktır ama emellerine ulaşamayacaktır. Ezanın Avrupa ülkelerinde okunmasına saygı gösteriliyorsa bizlerde onların dinlerine ve ibadetlerine saygı göstermeliyiz" derken, Ahmet Yılmaz da, "Kendimize ilişkin şeylere saygı duyulmasını istediğimiz gibi farklı insanlarında bu tür ibadetlerine saygı göstermeliyiz. Ayinin yapılmasından yanayım. Ayinin kötü amaçlara yol açacağına asla inanmıyorum" diye konuştu. Cengiz Tok ise, "İnsanların ibadet etmeleri kimseye bir zarar vermez. İnancı olan insanlardan kimseye zarar gelmez. Bu ayin şehir turizmine canlılık getirmesinin yanı sıra şehir ekonomisine de katkı sağlayacaktır"açıklamasında bulundu. Sinem Kahraman da, "Ayin Trabzon'u tanıtım açısından büyük önem arz etmektedir. Şehrimizde yapılacak olan bu tür aktivitelerin Trabzon'a ve Trabzon halkına daha çok artılar getireceği kanaatindeyim. Ayin yapılmalıdır, herkes de saygı duymalıdır" görüşünü savundu.

Trabzonlulardan Salih Kayhan, "Normal karşılamamız lazım. Onlar bizim dinime dokunmasınlar, kendi ibadetlerini yapsınlar. Biz de yurt dışındaki camilerimizin ibadete açılmasını istiyoruz" dedi. Ahmet Bektaş ise "İnsanlar gittikleri ülkenin kuralarına uyarsa sorun yaşanmaz. Ayin turizm için önemlidir. Onların inançlarına saygı duymamız lazım" diyerek ayin yapılmasının kent turizmine katkısı olacağına işaret etti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Tabutlardan sadece ikisinin üzerinde vardı! Reisi'nin cenazesinde dikkat çeken detay

Tabutlardan sadece ikisinin üzerinde vardı! Reisi'nin cenazesinde dikkat çeken detay

Ayhan Bora Kaplan davasında Süleyman Soylu'nun ismi tutanaklara girdi

Ayhan Bora Kaplan davasında Süleyman Soylu'nun ismi tutanaklara girdi

Evine çağırdığı 12 yaşındaki kız çocuğunu istismar etti! Karısını 'annesi' olarak tanıtmış

Evine çağırdığı 12 yaşındaki kız çocuğunu istismar etti! Karısını "annesi" olarak tanıtmış

Bakmadan Geçme

Yaprak Dökümü'nde Cem neden öldü? Yaprak Dökümü'nde Cem karakterinin ölüm sebebi ne? 23 Mayıs Perşembe 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 23 Mayıs burç yorumları nedir? CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 22 Mayıs günün maçları nereden izlenir? Karısını annesi olarak tanıtıp 12 yaşındaki kızı taciz etti! Olay ne, nerede oldu? Philips boykot mu? Philips İsrail malı mı, boykot listesinde var mı? Philips Türk malı mı, sahibi kim? ZİRAAT TÜRKİYE KUPASI FİNALİ! #129349 Beşiktaş - Trabzonspor maçı ne zaman, hangi kanalda? #9917 Yarın okullar tatil mi? 23 Mayıs okullar tatil mi, kaç gün tatil edildi? Senua's Saga: Hellblade II İncelemesi: Büyüleyici Grafikler ve Derin Hikaye Ayhan Bora Kaplan davasındaki Süleyman Soylu detayı ne? Olay ne, ne oldu? Survivor final tarihi ne zaman? Survivor All Star ne zaman bitecek, şampiyonluk ödülü nedir? Sakarya Belediyesi hangi parti? Sakarya Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2024 İstanbul Sakarya yerel seçim sonuçları! Ubisoft'un Ücretsiz FPS Oyunu XDefiant Piyasaya Sürüldü: İşte Sistem Gereksinimleri 22 MAYIS YEMEKTEYİZ CANLI İZLE Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Yıldız Çağrı Atiksoy ve Berk Oktay kızlarına ne isim verdi? ASGARİ ÜCRETE ZAM GELECEK Mİ 2024: Asgari ücrete zam yapılacak mı, ne kadar kaç TL yapılacak?
Müşterisi olmadığı bankadan adına 350 bin TL kredi çekildi! Mağdur sayısı 150'yi geçti

Müşterisi olmadığı bankadan adına 350 bin TL kredi çekildi! Mağdur sayısı 150'yi geçti

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title