Haberler

Sukut ve Patriotlar Film Oldu

Güncelleme:

'Patriot ve sukut füzeleri' Mardin'de çekilen filme ilham kaynağı oldu.

Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin'in Kuveyt'i işgali ile başlayan ve Körfez Savaşı'yla gündeme gelen 'Patriot ve sukut füzeleri' Mardin'de çekilen filme ilham kaynağı oldu.

Mardin'in Kızıltepe ilçesine bağlı Karaman köyünde savaşlar ve kitle imha silahlarının bölge çocuklarının ruh hali ve üzerlerinde oluşturduğu etkilerini konu alan sinema filminin çekimleri devam ediyor. Kızıltepe'ye bağlı Gurs Vadisi'nin tarihi ve mimarisi ile en güzel köylerinden biri olan Karaman köyünde çekilen ve adını Körfez Savaşı'nda kullanılan sukut ve patriot füzelerinden alan, yapımcı ve yönetmenliğini Selim Akgül ile Seren Gel'in paylaştıkları sinema filminin çekimleri yöre halkının ilgisini çekiyor. Kültür Bakanlığı'nca desteklenerek yurt içi ve yurt dışında düzenlenecek film festivallerine katılarak eleştirmenlerin beğenisine sunulacak olan filmde dünya halklarına savaşsız ve barış içerisinde çocuklara bırakılacak güzel bir mesajı vermeye çalıştıklarını belirten Yönetmen Selim Akgül, Çöl Fırtınası adı verilen, 16-17 Ocak 1991 gece yarısı ABD öncülüğünde Irak'a karşı girişilen geniş çaplı hava akımıyla başlayan savaşın özellikle Ortadoğu'ya sınır komşusu olan yöre halkında büyük yaralar bıraktığını söyledi.

"SAVAŞIN ÇOCUKLAR ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNE DİKKAT ÇEKİYORUZ"

Körfez Savaşı'nın yöre halkı ve özellikle de çocukların üzerinde derin izler bıraktığını ifade eden Akgül, "Filmimiz o dönemde yaşananları, çocuklarımızın ruh haline yansıyışını konu alıyor. O günlerde adımız ve soyadımızdan çok andığımız tek şey neredeyse sukut ve patriot füzeleriydi. Ürpertilerin gölgesinde savaşın moda terimleri olan sukut ve patriotlarla tanıştırılarak, füzelerinin etkisini konuşur olduk. O dönemlerde sığınaklar oluşturuldu, camlar naylon branda ve 'Saddam bandı' ile bantlanıp, korunaklandırıldı. Gaz maskeleri karaborsaya düştü. Füzelerin erişemeyeceği yerlere, kentlere gidenlerimiz oldu. O patriot ve sukutlardır ki, binlerce aileyi yerinden, yurdundan edip, göç ettirdi. Nihayetinde o korkular, çocukların üzerinde inanılmaz bir etki bıraktı. Hatırlıyorum da o dönemde çocukların 'çelik, çomak' oyunlarının adı bile 'Sukut ve patriot' olarak değişivermişti. Bunu birebir yaşayanlar olarak savaşların insanlar ve özellikle de çocukların ruh halinin üzerindeki etkilerini anlatan bir sinema filmi yapmak istedik. Bu filmin çekileceği en güzel yer de hiç kuşku yok ki, tarihi ve mimarisiyle dikkat çeken Karaman köyünden başka yer olamazdı. Filmimizin katılacağı yurt içi ve yurt dışı sinema festivallerinde; filmin konusu kadar, Karaman köyünün tarihi ve mimari yapısıyla izleyiciye sunacağı görselliğe de fazlasıyla güveniyoruz. Bu konuda bizlere muazzam bir ev sahipliği yaparak iyi bir misafirperverlik gösteren Köy Muhtarı Murat Demir'e de teşekkür etmek istiyorum" dedi.

Sukut ve Patriot sinema filminin çekimlerinin köylerinde yapılıyor olmasının köy halkı olarak kendilerini sevindirdiğini belirten Karaman Köyü Muhtarı Murat Demir, "Sayın Başbakanımız tarafından daha önce ifade edilen Hollywood ve Bollywood gibi Mardin de 'Mardinwood' olma yolunda hızla ilerliyor. Gurs Vadisi daha önce de bir çok televizyon dizisi ve bir kaç yabancı filmin çekimlerine sahne olmuştu. Bunlardan biri de son çekilen 'Patriot ve Sukut' sinema filmi oldu. Devam eden çekimler süresince ağırladığımız set ekibine yaptığımız ev sahipliğinin temel amacı turizm kenti olan tarihi şehrimiz Mardin'in tanıtımına katkıda bulunmaktır" şeklinde konuştu. - MARDİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Selim Akgül Gurs Vadisi Karaman Mardin Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Fenerbahçe Beko Monaco maçı hangi kanalda, saat kaçta? EUROLİG Fenerbahçe Beko Monaco Basket maçı CANLI ŞİFRESİZ izleme linki var mı? Giresun Belediye Başkanı hangi partiden? Giresun Belediye Başkanı Fuat Köse kimdir? Al Nassr Al Khaleej maçı ne zaman,sat kaçta? Al Nassr Al Khaleej CANLI izleme linki var mı, Ronaldo oynuyor mu? PSG - B.Dortmund CANLI izleme linki var mı? PSG - B.Dortmund ŞİFRESİZ yayın var mı? PSG - B.Dortmund maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda yayınlanacak? PSG - B.Dortmund maçı şifresiz mi? EXXEN canlı maç izle! (ŞAMPİYONLAR LİGİ) EXXEN kesintisiz donmadan canlı yayın! 1 Mayıs EXXEN spor canlı izle! CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 1 Mayıs Pazar günün maçları nereden izlenir? TV8.5 canlı izle! ŞAMPİYONLAR LİGİ TV8.5 CANLI 4K İZLE! 2024 TV8.5 HD kesintisiz donmadan canlı izle linki! TV 8.5 (TV 8 Buçuk) Güncel HD frekans değerleri nedir? TV 8.5 Türksat uydu frekans, sembol oranı ve fec değerleri nedir? TV 8.5 canlı izleme linki! LA Clippers Dallas Mavericks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 1 Mayıs Basketbol NBA CANLI İZLE! Boston Celtics Miami Heat NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 1 Mayıs Basketbol NBA CANLI İZLE! Survivor eleme adayları kim? 1 Mayıs Çarşamba Survivor potada kimler var? Survivor Düello oyununu kim kazandı? 1 Mayıs Çarşamba 2024? Survivor kim kazandı? 1 Mayıs Çarşamba Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? TRT 1 ne zaman kuruldu? TRT kaç yıldır yayında bu yıl kaçıncı kuruluş yıl dönümü?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title