Haberler

Son Dakika: Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal: Zatürre aşısı koronavirüse karşı korumaz

Güncelleme:

Son dakika: Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal, son günlerde insanların kuyruklarda beklediği zatürre aşısının koronavirüse karşı koruma sağlamadığını söyledi.

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Hacettepe Üniversitesi Aşı Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Serhat Ünal, koronavirüse karşı etkili olduğu için sağlık ocaklarının önünde kuyrukta bekleyen ve birbirlerini bıçaklamaya kadar giden insanlara tepki gösterdi "Şunu büyük puntolarla yazın 'zatürre aşısı' denen pnömokok aşısı Kovid'e karşı korumaz" ifadelerini kullandı.

"ZATÜRRE BAKTERİSİ FARKLIDIR"

Koronavirüs salgınına karşı Türkiye'de başlayan aşı çalışmaları hakkında açıklama yapan Prof. Dr. Serhat Ünal, son günlerde koronaya karşı etkili olduğu söylenen zatürre aşısıyla ilgili sorulan soruya da cevap verdi. Ünal şunları söyledi "Bugünlerde zatürre aşısı kuyruklarını görüyorsunuz. İnsanlar birbirlerini bıçaklıyor aşı olabilmek için. Bu zatürre; 'pnömokok' dediğimiz bakterinin yaptığı zatürredir. Kovid gibi Kovid'e benzer zatürre yapar ama bu başka bir mikrop. Şunu büyük puntolarla yazın "zatürre aşısı" denen pnömokok aşısı Kovid'e karşı korumaz. Farklı bir mikrop o.

"60 YAŞ ÜSTÜ VEYA KRONİK RAHATSIZLIĞI OLANLAR YAPTIRSIN"

Ama ikisi aynı anda oluyorsa ağırlığı artıyorsa yaptıralım peki. Bu hastalığın ağır geçeceği kişilere yaptıralım. 10 senedir bu memlekette 60 yaş üstünde olan ya da altında olup kronik akciğer, böbrek hastalarına, kanser hastalarına, kanser tedavisi görmüş olanlara aşı olun deniliyor. Bunların dışında yaptırmaya şu anda gerek yok.

"YIĞILMA OLMAZSA STOK SORUNU YOK"

Bugüne kadar bu soruna hiç kafa yormayıp yaptırmamışsanız kapılara yığılıp bekleyecek bir şey de yok. Bunun mevsimsel dağılımı da çok belli değildir. Bütün mevsimler de olabilir. O yüzden belli bir sırayla yavaş yavaş acele etmeden aşılar olunsun. Yetmeyecek gibi bir sorun olacağını sanmıyorum. Bu aşıyı üreten dünya çapındaki firmanın 3 fabrikasından 1'i Türkiye'de devletin stoklarında milyonlarca doz aşı var. Böyle binlerce kişi birden gidince stok sorunu oluyor, dağılımında sorun oluyor. Burada büyütecek bir şey yok."

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Serhat Ünal Türkiye Güncel Haberler Son Dakika

500

Yorumlar (8)

enciniyır:

biz üç kişilik aileyiz. tüm aşı hakkımızı düşünmeyen, sorgulamayan tüm bireylere bağışlıyorum. rahatlıkla bizim hakkımızdan faydalanabilirsiniz.

2
2
yanıtYanıtla
dkwho:

risk altında olanlar zatürre aşısı yaptırmalı

1
3
yanıtYanıtla
kronik:

kronik hastalığı olanların covid 19 olması halinde yoğunbakım hastası olmamasına katkı sağlayabilir. . .

3
1
yanıtYanıtla
isveçten profesör engin:

boşuna beklemeyin faydası olmaz hastalık ilerledikten sonra akciğerlerdeki su birikimi nedeni ile oluyor zatürre ancak covide karşı bir fayda sağlamıyor

3
0
yanıtYanıtla
Adanalı:

Bu Bilim Kurulu Üyelerinin Bir Dediği Tutmadı Onlar Ne Diyorsa Aksini Yapın Sıcakta Virüs Kalmaz Dediler Fıs Çıktı Kendi Söylediklerine Kendinleri İnanmıyor Millete Akıl veriyorlar

2
1
yanıtYanıtla
Vatan:

Peki Albert Einstein.

yanıt1
yanıt0
psiko:

boşuna yaptırmayın. nasılsa virüs kapınca geberip gideceksiniz

0
2
yanıtYanıtla
Sağlıkçı:

En az onlarca kez zatüre aşısı ile ilgili haber yapıldı, hala son dakika diye haber yapıyorsunuz. Basın, halkın hafızasıdır aynı zamanda, siz balık hafızalı olursanız. . .

0
1
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title