Haberler

RTÜK, Tele 1'in Yayınlarını Durdurma ve Para Cezası Talep Ediyor

Güncelleme:

RTÜK, Tele 1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ'ın tutuklanmasına gerekçe gösterilen sözleri nedeniyle kanalın yayınlarının durdurulması ve para cezası talep ediyor.

MAHİR BAĞIŞ

RTÜK, yarın 14.00'da toplanacak. Edinilen bilgiye göre Tele 1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ'ın tutuklanmasına gerekçe gösterilen sözleri yarınki toplantıda gündeme gelecek. Kanalın yayınlarının, "Irk, dil, din, cinsiyet, sınıf, bölge ve mezhep farkı gözeterek toplumu kin ve düşmanlığa tahrik edemez veya toplumda nefret duyguları oluşturamaz" yayın ilkesinin ihlali iddiasıyla 10 güne kadar durdurulması değerlendirilecek.

Seçim sonrasında televizyon kanallarına ilişkin henüz herhangi bir inceleme/yaptırım kararı vermeyen Üst Kurul, Tele 1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ'ın açıklamaları için yarın toplanacak.

Tele 1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ hakkında; "4 soru 4 yanıt" programında silahlı terör örgütü PKK elebaşı Abdullah Öcalan ile ilgili sözleri nedeniyle "suçu ve suçluyu övme" ve "terör örgütü propagandası yapmak" suçlamalarıyla soruşturma başlatılmıştı. Yanardağ, "terör örgütü propagandası yapmak" suçlamasıyla tutuklanmıştı.

10 GÜN YAYAN DURDURMA VE ÜST SINIRDAN PARA CEZASI TALEP EDİLİYOR

ANKA Haber Ajansı'nın edindiği bilgilere göre; Tele 1 TV Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ'ın tutuklanmasına gerekçe olarak gösterilen açıklamalar; "Irk, dil, din, cinsiyet, sınıf, bölge ve mezhep farkı gözeterek toplumu kin ve düşmanlığa tahrik edemez veya toplumda nefret duyguları oluşturamaz" yayın ilkesinin ihlali olduğu gerekçesiyle, Tele 1 yayınının 10 güne kadar durdurulabileceği ve üst sınırdan para cezası talep edildiği öğrenildi.

RTÜK Kanunu'nun yayın ilkelerini içeren 8. maddesinin 1. fıkrasının iki ayrı bendi ile ilgili ihlal raporu hazırlandı. Söz konusu 8. maddenin 1. fıkrasının "b" bendi; yayınların "Irk, dil, din, cinsiyet, sınıf, bölge ve mezhep farkı gözeterek toplumu kin ve düşmanlığa tahrik edemez veya toplumda nefret duyguları oluşturamaz" düzenlemesini içeriyor.

Aynı maddenin "d" bendine göre; "Yayınlar, terörü övemez ve teşvik edemez, terör örgütlerini güçlü veya haklı gösteremez, terör örgütlerinin korkutucu ve yıldırıcı özelliklerini yansıtıcı nitelikte olamaz."

Kanuna göre, söz konusu "b" ve "d" bentlerindeki yayın ilkelerine aykırı yayın yapanlara bir önceki aydaki brüt reklam gelirinin yüzde 2'sinden yüzde 5'ine kadar idari para cezası verilebiliyor. Bir yıl içinde aynı ihlalin tekrarı halinde kanalın yayınının 10 güne kadar durdurulmasına, bir yıl içinde ikinci tekrarı halinde ise yayın lisansının iptali yönünde karar alınabiliyor.

ÜÇÜNCÜ DEFA AYNI CEZA VERİLİRSE YAYIN LİSANSI İPTAL OLABİLİR

Son 1 yıl içinde, daha önce Tele 1 hakkında; "b" bendindeki ilkeye aykırı yayın gerekçesiyle yaptırım kararının alındığına dikkat çekiliyor. İzleme uzmanlarının raporunda, Merdan Yanardağ'ın söz konusu ifadelerinin "b" bendi kapsamında değerlendirildiği için Tele 1'in yayınlarının 10 güne kadar durdurulması talep ediliyor. Tele 1 hakkında aynı maddeden verilebilecek üçüncü bir ceza kanalın yayın linsansının iptaline neden olabilecek.

Kaynak: ANKA / Güncel

Merdan Yanardağ Yanardağ Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

PSG - B.Dortmund maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? PSG - B.Dortmund maçı şifresiz mi? KPSS BAŞVURULARI 2024! KPSS lisans, ön lisans, ortaöğretim, DHBT sınav ve başvuru tarihleri başladı mı? Başvuru ücreti kaç TL? 1 MAYIS SARAÇHANE SON DAKİKA! Saraçhane'de son durum ne? 1 Mayıs kutlamalarında İstanbul'da yaşananlar… 1 Mayıs'ta Borsa İşlem Görecek mi? Resmi Tatilde Borsa Durumu TV YAYIN AKIŞI 1 MAYIS: Bugün hangi diziler var? Bu akşam hangi diziler ve programlar var? Emlak Konut THY kura sonuçları açıklandı mı, ne zaman belli olacak? 2024 THY Emlak Konut kura çekilişi sorgulama! 1 Mayıs Çarşamba EFT-HAVALE işlemi yapılır mı? 1 Mayıs'ta FAST ile para gönderilir mi? 1 MAYIS İSTANBUL VAPUR SEFERLERİ | 1 Mayıs vapur seferleri iptal mi, vapurlar çalışıyor mu? Hangi vapur hatları iptal edildi? Bahar 11. bölüm izle! Bahar dizisi yeni bölüm tek parça izle! Bahar dizisi son bölüm neler oldu? 1 MAYIS TOPLU TAŞIMA ÜCRETSİZ Mİ? 1 Mayıs'ta otobüsler, Marmaray, vapurlar, tramvay bedava mı? 1 MAYIS BANKALAR TATİL Mİ? 1 Mayıs Çarşamba bankalar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda bankalar çalışıyor mu? 1 Mayıs AVM'ler ve marketler açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs'ta AVM'ler ve marketlerin çalışma saatleri 2024! Resmi Gazete bugün (1 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! 1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI MESAJLARI 2024! 1 Mayıs sözleri neler? 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü sözleri! Anlamlı, kısa ve yeni 1 Mayıs mesajları... Steam çöktü mü? 1 Mayıs Çarşamba Steam sorun mu var?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title