Haberler

Poyrazköy Davasında Flaş Gelişme

Güncelleme:

Poyrazköy davasının tutuklu sanıkları, 3.yargı paketi kapsamındaki yasaların iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

Poyrazköy davasında tutuklu sanıklar emekli Binbaşı Levent Bektaş ile Koramiral Kadir Sağdıç, 3. yargı paketi kapsamındaki 6352 sayılı yasa ile "özel yetkili mahkemelerin ellerinde kalan davalara bakmasını" ele alan maddenin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne götürülmesini talep etti.

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ne avukatlar tarafından sunulan 5 sayfalık dilekçede, Anayasa'nın 10 ve 37. maddelerine aykırı olan 6352 sayılı yasanın "özel yetkili mahkemelerin ellerindeki davalara bakmasını" öngören geçici 2. maddesinin 4. fıkrasının, iptal edilmesi için Anayasa Mahkemesi'ne gönderilmesi istendi.

Yasadaki geçici bir düzenlemeyle özel yetkili mahkemelere hayat verilmeye çalışıldığı belirtilen dilekçede, "3. yargı paketi kapsamında yasalaşan 6352 sayılı kanunla CMK'nın 250 ve 251. maddelerinin kaldırıldığı ve bu yasa itibariyle kurulan özel yetkili mahkemelerin ortadan kalktığı, ayrıca mahkemelerin başta görev alanının sınırları ve tutukluluk tedbirinin şartları hususlarında olmak üzere keyfi ve hukuk dışı uygulamalara imza attıkları" ifade edildi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın CMK'nın 250 ve 251 maddelerine ilişkin "Bu madde haddinden fazla bir yetki alanı doğuruyor" açıklamalarına yer verilen 5 sayfalık dilekçede şöyle denildi:

"Devletin en yetkili ağzından söz konusu mahkemelerin hukuk dışına çıktığı tespiti yapılmıştır. Söz konusu mahkemelerde görev yapan hakimler ve savcılar hakkında yüzlerce suç duyurusunda bulunulmuş ve hukuk mahkemelerine tazminat davaları açılmıştır. Yine özel yetkilerle donatılmış olan bu mahkemelerin özgürlük hakkını ihlal etmeleri sebebiyle Türkiye yüzbinlerce Euro tazminat ödemek zorunda kalmıştır. Bunun en önemli göstergesinin bu mahkemelerde görev yapan hakimlerin hiçbirisine TMK 10. madde kapsamında kurulan mahkemelerde görev verilmemiştir"

MİT müsteşarının özel yetkili savcılık tarafından ifadeye çağırılmasının Odatv, Balyoz, Ergenekon, Poyrazköy, KCK ve diğer davalarda yaşanan hukuka aykırı uygulamaların bir birikiminin neticesi olduğu belirtilen dilekçede, "Ancak, siyasi iktidar tarafından söz konusu yasa değişikliği yapılırken görülmekte olan davalarda yaşanan hukuka aykırılıklarla ilgili yapısal hiçbir düzenleme yapılmamış, özel yetkili mahkemelerin yetkilerinin korunması yolu seçilmiştir. Ancak, bu düzenleme iki başlı bir yargı sistemini beraberinde getirmesi sebebiyle doğal hakim ilkesine aykırılık taşımaktadır" denildi.

Poyrazköy davasına bakmakla görevli mahkemenin, özel yetkili mahkemelerin değil TMK 10. Madde kapsamında yetkilendirilmiş terörle mücadele mahkemelerinin bakması gerektiği ifade edilen dilekçede, "Bu maddelerin kaldırılması ile mahkemenizin yargılama yapma yetkisi de ortadan kaldırılmış durumdadır. Kadir Sağdıç ve Levent Bektaş hakkındaki isnatlar çerçevesinde yargılama yapma yetkisi, İstanbul 22. ve 23. ağır ceza mahkemelerindedir" denildi. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Anayasa Mahkemesi Levent Bektaş Poyrazköy İstanbul Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title