Haberler

One Young World Zirvesi Pıttsburgh'da Yapıldı

Güncelleme:

Türkiye Delegasyonundan Doğukan Küçükşahin dünya gençliğine seslendi.

"GENÇ DAVOS"UN AÇILIŞINI BILL CLINTON, KAPANIŞINI KOFİ ANNAN YAPTI

Sabancı Holding'in katkılarıyla düzenlenen dünyanın en büyük gençlik buluşması "One Young World" ABD'nin Pittsburgh kentinde gerçekleştirildi. Zirve 2009 yılındaki G-20 toplantısına da ev sahipliği yapan David L. Lawrence Convention Center'da yapıldı. Bu yıl One Young World'e eski ABD Başkanı Bill Clinton, Birleşmiş Milletler Eski Genel Sekreteri ve Nobel Ödülü sahibi Kofi Annan, Müzisyen ve aktivist Bob Geldof, Nobel ödüllü ekonomist Muhammed Yunus, Hollanda eski Başbakanı Jan Peter Balkenende, Kolombiya eski Devlet Başkanı Alvaro Uribe, ünlü şef Jamie Oliver, Twitter'ın kurucularından Jack Dorsey, müzisyen Joss Stone gibi isimler ile 185 ülkeden 1.300 genç katıldı.

-GÖRKEMLİ AÇILIŞ-

Zirvenin açılışı Heinz Hall'da gerçekleştirilen törenle yapıldı. Pittsburgh Filarmoni Orkestrası'nın konseriyle başlayan törende, konserin ardından eski ABD Başkanı Bill Clinton altı delegenin sorularını yanıtladı. Clinton yaptığı konuşmada gelecek jenerasyonun karşılacağı en büyük üç problemin; eşitsizlik, istikrarsızlık ve sürdürülebilirliğe yeteri kadar önem verilmemesi olduğunu söyledi.

Ayrıca Muhammed Yunus ve Bob Geldof'un da birer konuşma yaptığı tören, dünyaca ünlü Grammy ödüllü şarkıcı Joss Stone'un konseriyle tamamlandı.

Zirvenin son gününde ise, "Sürdürülebilir Büyüme" başlıklı panelde Türk delegasyonundan Doğukan Küçükşahin de bir konuşma yaptı. Küçükşahin konuşmasına "Yalnızca üç yıl önce, bu konferans salonunda, G20 ülkelerinin liderleri fosil yakıtların sübvansiyonlarının aşamalı olarak azaltılmasına yönelik anlaşmaya varmışlardı. Ancak bu süreç için belirlenmiş bir zaman çizelgesi olmadığından, tarihi öneme sahip bu mutabakatın gerçekleştirilme süreci son derece yavaş ilerledi" sözleriyle başladı. Küçükşahin konuşmasında rüzgar enerjisinin öneminin altını çizerek konuyla ilgili yürüttüğü projelerden bahsetti. Ayrıca gençleri, rüzgar enerjisine ilgi duyan tüm öğrencileri bir araya getirmek ve üniversiteler dahilinde öğrenci projeleri yürütmek hedefiyle kurduğu Uluslar arası Rüzgar Enerjisi Öğrenci Birliği'ne (International Student Association of Wind Energy) katılmaya davet etti.

Türk delegasyonundan Ezgi Karaağaç ise, kapanış bölümüne katılan Birleşmiş Milletler Eski Genel Sekreteri Kofi Annan'a Suriye'de yaşanan gelişmeler ve bölgeye etkileri ile ilgili soru yöneltti.

One Young World Zirvesi 2013 yılında Güney Afrika'nın Johannesburg kentinde düzenlenecek.

-TÜRK DELEGASYONU-

Zirvenin üç yıldır sponsoru olan Sabancı Holding, Türk gençlerinin katılımlarını sağlıyor. Sabancı Holding tarafından yürütülen, video ve grup mülakatlarından oluşan iki aşamalı bir süreci başarıyla tamamlayan gençler Türk delegasyonunda yer alma hakkı kazanıyor.

One Young World 2012 Türkiye Delegasyonu şu isimlerden oluştu: Büşra Ayça Karaman (Boğaziçi Üniversitesi), Ezgi Karaağaç (Boğaziçi Üniversitesi), Gökberk Tolga Vatansever( İstanbul Teknik Üniversitesi), Dilara Çelik (Koç Üniversitesi), Mehmet Apaydın (Ortadoğu Teknik Üniversitesi), Bayram Berkay Akçora (Ortadoğu Teknik Üniversitesi), Hazal Alyagut( Özyeğin Üniversitesi), Kaan Özgüney (Sabancı Üniversitesi), Doğukan Küçükşahin (Yıldız Teknik Üniversitesi) ve Nagehan Beypazar (Yıldız Teknik Üniversitesi).

One Young World zirvesine katılacak gençlerin 1994 ve öncesinde doğmuş olmalarının yanı sıra, takım çalışmasına yatkın, liderlik potansiyeline sahip, küresel sorunlara ilgi duyan, gönüllü faaliyetlere katılmış olmaları bekleniyor.

"Genç Davos" olarak da adlandırılan zirvenin ilki 2009 yılında 8-10 Şubat tarihleri arasında Londra'da, ikincisi 1-4 Eylül 2011 tarihleri arasında Zürih'te gerçekleştirildi. Dünyanın 192 farklı ülkesinden One Young World Zirvesi'ne katılan 1.000'i aşkın delegenin arasında Türk gençleri de Sabancı Holding'in katkılarıyla yer aldı. Geçtiğimiz yıllarda zirveye katılarak gençlere danışmalık yapan isimler arasında Kofi Annan, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı

Güler Sabancı, Norveç Prensi Haakon ve Prenses Mette- Marit, Unilever CEO'su Paul Polman, Müzisyen Joss Stone, Futbolcu Clarence Seedorf ve aktivist Wael Ghonim gibi isimler bulunuyordu.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Sabancı Holding Joss Stone Kofi Annan Türkiye Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title