Haberler

Ölümü Bekliyorlardı Organ Bağışı Kurtardı

Zeynep Baş da Ayşe Er de 11 Yaşında. İkisi İçin de Karaciğer Yetmezliği Nedeniyle Nakil Kararı Verildi.

Zeynep Baş da Ayşe Er de 11 yaşında. İkisi için de karaciğer yetmezliği nedeniyle nakil kararı verildi. İkisi de uygun bir donör beklemeye başladı. Dört gün önce ikisinin de durumları ağırlaştı ve aynı hastaneye kaldırıldı. Yoğun bakıma kaldırılan iki çocuk, aynı gün Mersin’den gelen bir karaciğeri paylaşarak yeni bir yaşama başladılar.

BURSALI ev kadını Lütfiye Baş ile seyyar satıcı Kemal Baş’ın dört çocuğunun en küçüğü olan Zeynep Baş’ın dokuz yıl önce iki yaşındayken Hepatit B yüzünden karaciğer yetmezliğine yakalandığı ortaya çıktı. Dokuz yıl boyunca ilaç tedavisi gördü, hastanelerde yaşamak zorunda kaldı, okula da gidemedi. Üç ay önce son çare olarak nakil kararı verildi. Ancak uygun donör bulunamadı. Bağış organ umutlarını gittikçe yitiren Zeynep’in sağlık durumu dört gün önce kötüleşti, yoğun bakıma alındı.

Zeynep gibi 11 yaşında olan Ayşe Er, İzmir’de yaşayan Sultan Er ile tarım işçisi Yusuf Er çiftinin yedi çocuğunun altıncısı ve tek kızlarıydı. Bu yıl altıncı sınıfa geçen Ayşe de Hepatit B’ye bağlı karaciğer yetmezliği çekiyordu. Küçük kızın hastalığı da birkaç ay önce ağırlaştı. Dört gün önce Zeynep’ten daha ağır vaka olarak yoğun bakıma kaldırılan Ayşe’ye de donör bulunamadı.

HABER MERSİN’DEN

İkisi de acil çağrı listesinde karaciğer bekleyen Ayşe ve Zeynep’in şansı önceki gün değişti. Geçirdiği trafik kazasının ardından Mersin Devlet Hastanesi’ne kaldırılan ancak tüm çabalara karşın kurtarılamayan 28 yaşındaki Ömer Yılmaz’ın organları bağışlandı. Karaciğer İzmir’e getirildi ve Doç. Dr. Murat Kılıç başkanlığındaki ekip, durumları iyice kötüleşen Ayşe ile Zeynep’e tek karaciğeri ikiye bölüp nakletti. Aylarca hastanede kalan Zeynep’in annesi Lütfiye Baş ile Ayşe’nin babası Yusuf Er birbirlerinin heyecanlarına ortak oldu. İki aile, "Kızlarımız artık can ciğer kardeş oldu" diyerek duygularını dile getirdi.

UMUT KESİLMİŞTİ

Mersin İstiklal Caddesi’nde yolun karşısına geçmeye çalışan beş çocuk annesi Rukiye Paker (50), bir otomobilin çarpması sonucu ağır yaralı olarak kaldırıldığı Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi’nde öldü. Ailesi Paker’in organlarını bağışlamaya karar verdi. Böbreklerden biri İstanbul, diğeri de Antalya’daki hastalara nakledilmek için bu illere gönderilirken, karaciğeri ise Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi (ÇÜTF) Balcalı Hastanesi’nde iki yıldır tedavi gören ve ’Bir haftalık ömrü kaldı. Son günlerini ailesiyle geçirsin’ denilerek dört gün önce evine gönderilen siroz hastası beş çocuk babası 51 yaşındaki Yakup Soğancı’ya nakledildi.

Ameliyat 12 saat sürdü

Ankara’da 18 yaşındaki Erdi Eren, kalp büyümesi nedeniyle bir yıldır tedavi görüyordu. Erdi’nin kardeşi Zeynep de sekiz yaşında aynı hastalıktan ölmüştü. Eren Ailesi, kalp nakli gereken oğullarını kaybedecekleri korkusuyla yaşarken, uygun kalp Kayseri Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde yaşamını yitiren 45 yaşındaki bir hastadan geldi. Erdi Eren, 15 Ağustos’ta Ankara Dr. Sami Ulus Çocuk Hastanesi’nde gerçekleştirilen ve 12 saat süren nakil ameliyatının ardından, yeniden hayata sarıldı. Anne Mahide Eren, "Evladımın birini bu hastalığa kurban verdim. Oğlumun da aynı kaderi paylaşmasını istemiyordum. Sonunda aradığımız kalp Kayseri’den geldi. Oğlumun iyileşmesiyle rahat bir nefes aldık" diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title