Haberler

Kendisi gibi Parkinson hastalarına komediyle moral veriyor

Güncelleme:

İzmir'de yaşayan 68 yaşındaki Parkinson hastası Suzan Onur, Parkinson hastalığını, bu rahatsızlıkla mücadelesini ve çevreden hastalıkla ilgili yapılan yorumları mizahi bir dille anlatarak hastalara moral oluyor.

İzmir'de yaşayan 68 yaşındaki Parkinson hastası Suzan Onur, Parkinson hastalığını, bu rahatsızlıkla mücadelesini ve çevreden hastalıkla ilgili yapılan yorumları mizahi bir dille anlatarak hastalara moral oluyor.

Emekli hemşire Onur, 13 sene önce titreme ve hareket yavaşlığı şikayetleriyle gittiği doktorda Parkinson hastası olduğunu öğrendi.

Hemşirelik döneminde Parkinson hastalarına da bakan Onur, teşhis konduğunda çok üzülerek umutsuzluğa düştü.

Günlük hayatında kendisini çok yoran hastalığa üzülmek yerine kabullenerek onunla mücadele etmeye karar veren Onur, hareket yavaşlığı, güçsüzlük, denge bozuklukları, el ve kollarda titreme, kaslarda katılık gibi belirtileri olan Parkinson konusunda farkındalık yaratmak için titreyen eliyle yağlı boya resimleri yapmaya başladı. Onur, resimlerini 37 eserden oluşan bir sergiyle görücüye çıkardı ve sergi gelirini Parkinson Hastaları Derneği'ne bağışladı.

Mizahın insanlar üzerindeki gücünü kullanmak isteyen Onur, Parkinson hastalarına özel stand-up gösterisi yapmaya karar verdi.

Suzan Onur, hastalığıyla ilgili yaşadığı sıkıntıları, çevreden gelen tepkileri ve rahatsızlığıyla olan mücadelesini dönem dönem dernekte düzenlenen etkinliklerde esprili bir dille anlatarak, aynı sorunu yaşayanlara hastalıklarını kabullenmeleri, yaşama bağlanmaları ve kendileriyle barışık bir hayat sürdürmeleri için yardımcı oluyor.

"Hastalığı kabul etmeyip kenara çekilsem kime faydası var"

Suzan Onur, AA muhabirine, hastalığı nedeniyle yattığında bile vücudunun hareket halinde olduğunu ancak alıştığını söyledi.

Sağ elinin sürekli titrediğini anlatan Onur, başta bu durumu kabullenmesinin zor olduğunu ifade etti.

Onur, tamamen düzelme görülmese de ilaç ve egzersizlerle belirtileri azaltılabilen, ömür boyu beraber olacağı hastalığıyla mücadele etmek için esprili bir yol tercih ettiğini belirterek, rahatsızlığını anlattığı stand-up gösterilerine 4 sene önce başladığını dile getirdi.

Çok neşeli bir insan olduğunu ifade eden Onur, şunları kaydetti:

"Kızımın arkadaşı radyo programcısı Polat Labar bana birkaç metin yazdı. Biraz ben yazdım, biraz o gönderdi derken çalışmaya başladım. İzmir Devlet Tiyatrosundan bir tiyatrocu ile çalıştık. Yazdığımız metinleri, nerede es vereceğimizi, müzik çalacağını, nerede duracağımı, dururken bazı yerlerde nasıl yavaşlayıp, hızlanacağımı çalıştık. İlk başta çok heyecanlandım, sesim titredi. Hastalar çok mutlu olduklarını söyledi. Kişilere verdiğim enerji mutlu etti. Büyüklerimiz bizi duysun, destek versin. Her yıl Parkinson Günü'nde düzenlenen etkinliklerde gösteriler yapıyorum, onun dışında dernekte yapıyorum. Ben de Parkinson hastasıyım, Parkinson hastalarıyla resmen esprili olarak dalga geçiyorum. Bu da güzel bir şey. Kişi kendini sevmezse, kabullenmezse, kendiyle barışık olmazsa hastalıkla uğraşamaz. Siz de benim gibi kendi kendinizle dalga geçin, hastalıkla barışık olun. Hastalığı kabul etmeyip kenara çekilsem kime faydası var. "

"Hastalara umut oluyor"

Parkinson Hastaları Derneği Başkanı Gülnur Uğurlu Kelçe de Suzan Onur'un derneğin neşesi olduğunu belirterek, "Dernek olarak gurur duyuyoruz, takdir ediyoruz. Bütün hastalarımıza örnek olmaya ve güzel mesajlar vermeye çalışıyor. Parkinson bir son değil, bir şeylere tutunarak devam etmek durumundayız. Bu seneki mottomuz da 'hayat durmaz siz de durmayın' diyoruz." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Bein Sports CANLI izle! (HD) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki! Diyarbakır Belediyesi bayrak olayı ne? Belediye meclisinden kaldırıldı mı? Beşiktaş Ankaragücü maçı CANLI izle! 19 Nisan BJK Ankaragücü Konferans Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? 21 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları: AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 21 Nisan Pazar burç yorumları nedir? Gaddar 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kızılcık Şerbeti 68. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Sarı kod uyarısı nedir? İşte MGM Sarı kod uyarısının anlamı Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 671. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Ateş Kuşları 52. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 9. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? 19-20 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? NO Pelicans Sacramento Kings NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 19 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Miami Heat Chicago Bulls NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 19 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! 19-20 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title