Haberler

Kemal Burkay Çiçeklerle Karşılandı

Başbakan Erdoğan'ın yurda dönüş çağrısı yaptığı Kürt aydını Kemal Burkay, bugün THY'ye ait bir uçakla Türkiye'ye döndü.

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın yurda dönüş çağrısı yaptığı sürgündeki sosyalist Kürt aydını ve ozan Kemal Burkay, bugün THY'ye ait bir uçakla Türkiye'ye döndü. Burkay'ı havalimanında İstanbul Vali Yardımcısı Ahmet Aydın ve yüzlerce kişi karşılandı.

Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali geliş salonunda yüzlerce Halk ve Özgürlük Partisi (Hakpar) taraftarı, eski dost ve arkadaşları tarafından zılgıtlar eşliğinde, çiçeklerle karşılanan Kemal Burkay aşırı izdiham nedeniyle uzun süre dışarıya çıkamadı. Çok sayıda medya mensubunun da karşıladığı Kemal Burkay Atatürk Havalimanı Polisi ve çevik kuvvet polisinin çabaları sonucu aracına binebildi. Kemal Burkay havalimanından yapılan uzun araç konvoyu ile birlikte Taksim'deki Hill otele gitti.

Hakpar Genel Başkanı Bayram Bozyel, Kemal Burkay'ı karşılama sırasında Atatürk Havalimanı'nda yaptığı açıklamada şunları söyledi:

" Büyük bir coşkuyla özlemle arkadaşlarımızla Kemal Burkay'ı bekliyoruz. Biraz sonra 31 yıllık özlem sona erecek. Onun Türkiye sevdası hiç bitmedi. Kürt sorunun çözümü bitmedi. Kemal Bey'in diline uygun bir iklim oluşuyor. Kürt sorunun çözümü için bir şeyler yapabilecek bir şahsiyet. Geldiğimiz noktada silahlarla, şiddetle bir yere varılamayacağını gördük. Şimdi barışçı siyaset için siyasal projesi olan insanların olması gerekir bu açıdan Kemal Burkay'a önemli görevler düşüyor. "

Atatürk Havalimanı'nda kızı Berivan Burkay Kaya, Türk Halk Müziği Sanatçısı olan yeğeni Seher Dilovan ve kalabalık bir grup tarafından karşılanan Kemal Burkay Sezen Aksunun bir zamanlar dillerden düşmeyen 'Gülümse' adlı şarkısının şiirinin de sahibi.

İFADE VERMEDEN GİRİŞ YAPTI

Burkay, Atatürk Havalimanı'nda pasaport kontrolu sonrası her hangi bir ifade vermeden Türkiye'ye giriş yaptı. Burkay, 12 Eylül darbesinde vatandaşlıktan çıkarılmış, Turgut Özal döneminde de 1992'de çıkarılan bir yasa ile yurttaşlığı iade edilmişti. 12 Eylül darbesinden birkaç ay önce yurtdışına çıkan Kemal Burkay, 31 yıl boyunca İsveç'te sürgün hayatı yaşadı. Burkay hakkında Kürdistan Sosyalist Partisi adlı örgütün kurucusu ve yöneticisi olduğu gerekçesiyle, 1974 yılında soruşturma başlatılmıştı. 1980'de rafa kalkan dosya bir süre önce yeniden açıldı ve savcılık Burkay hakkında kovuşturmaya yer olmadığı gerekçesiyle, takipsizlik kararı verdi.

KUTU//

Sezen Aksu'nun da okuduğu, Kemal Burkay'a ait meşhur 'Gülümse' şiirinin dizeleri şöyle:

"Hadi gülümse bulutlar gitsin

İşçiler iyi çalışsın, gülümse

Yoksa ben nasıl yenilenirim

Belki şehre bir film gelir

Bir güzel orman olur yazılarda

İklim değişir, Akdeniz olur, gülümse.

Sazlarım vardı, ırmaklarım vardı çok

Çakıltaşlarım vardı benim

Ama sen başkasın anlıyor musun

Tut ki karnım acıktı, anneme küstüm

Tüm şehir bana küskün

Bir kedim bile yok anlıyor musun

İklim değişir, Akdeniz olur, gülümse. " - İstanbul / Bakirköy

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title