Haberler

Kara Buğday'ın Tohumu Konya'da Üretilecek

Çölyak hastalarının tükettiği, kanser tedavisinde de kullanılan, "Kara Buğday" tohumu Türkiye'de ilk kez Konya'da yetiştirilecek.

Çölyak hastalarının tükettiği, kanser tedavisinde de kullanılan, "Kara Buğday" tohumu Türkiye'de ilk kez Konya'da yetiştirilecek.

Konya'da bulunan Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü üretim iznini aldığı, "Gluten" adlı proteine karşı alerji nedeniyle gelişen çölyak hastalığı olan kişiler ve kanser tedavisinde de kullanılan "Kara Buğday" tohumu yetiştirecek.

Mevlana Kalkınma Ajansı'nın desteklediği, 'Kara Buğdayla Sağlıklı Yaşama Merhaba' adı verilen proje kapsamında yetiştirilecek 'Kara Buğday' tohumunun tanıtımı Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nde yapıldı. Toplantıda konuşan MEVKA Genel Sekreteri Ahmet Akman, kara buğday'ın kendisinden un ve unlu mamüller üretilen glutensiz çok sağlıklı bir ürün olduğunu söyledi. Akman, "Toplumumuzda bu ürüne ihtiyacı olan bir zümre var. Çölyak hastalarının mutlaka kara buğdayla ve bunun ürünleriyle tanışması gerekiyor. Yoksa bu hastaların alternatif ürünlerle hayatları zorlaşıyor. Bu bakımdan son derece de ekonomik olan bu ürünle Konya-Karaman bölgemizi tanıştırmamız gerekiyor" diye konuştu.

Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Yüksel Kaya ise, üretimin istihdam yaratacağını belirterek, çiftçilerin ürün portföyünde kara buğday'ın yer alacak olmasının onların kazancına olacağını kaydetti.

Proje Koordinatörü Dr. Ahmet Güneş de, kara buğday tohumu üretimiyle hem ülkeye hem de bölgeye yeni bir ürün kazandırılacağını anlattı. Yetiştirilecek buğdaydan üretilecek un ve unlu mamüllerin daha sağlıklı olacağını dile getiren Güneş, "Türkiye'de yakın zamanda seksende bir oranına gelmesi beklenen Çölyak hastalığı 'Gluten' olmadan diyet yapması gereken insanlarımıza alternatif bir ürün kazandırdık. Bitkinin yeşil kısmında rutin denilen tıbbi aromatik bir madde bulunmakta. Bu madde şu anda kanser tedavisinde kullanılan en önemli madde durumunda. Ayrıca kalp ve damar hastalıklarında da damar genişletici olarak kullanılmakta. Dünya'da rutin'i en çok bulunduran bitkidir. 90 günlük ömrü boyunca kara buğday çiçekli olarak geçiyor. Bu özelliği ile de arıcılık için de çok önemli bir bitkidir. Bu faktörleri bir araya getirerek ülkemize ve bölgemize yeni bir ürün kazandırdık" şeklinde konuştu. - KONYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Ahmet Akman Türkiye Konya Politika Güncel Haberler

Son anket yayınlandı! CHP ile AK Parti arasındaki makas iyice açılıyor

Son anket yayınlandı! CHP ile AK Parti arasındaki makas iyice açılıyor

Sınırda makam aracıyla insan kaçakçılığı! Tuğgeneral emekliliğe sevk edildi

Sınırda makam aracıyla insan kaçakçılığı! Tuğgeneral emekliliğe sevk edildi

Filistin'i resmen tanıyan Norveç'ten bir adım daha: Topraklarımıza adım atarsa Netanyahu'yu tutuklayacağız

Filistin'i resmen tanıyan Norveç'ten bir adım daha: Topraklarımıza adım atarsa Netanyahu'yu tutuklayacağız

Bakmadan Geçme

Ethereum EFT onayı ne zaman, onay gerçekleşti mi? Polis tayinleri ne zaman 2024? #129300 Galatasaray seçimi ne zaman, yarın mı? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 24 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 24 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 24 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 24 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 24 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 24 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 24 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 24 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 24 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 24 Mayıs 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 24 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! 24 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 24 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Aziz Yıldırım'ın yönetim listesinde kimler var? İşte Aziz Yıldırım'ın yönetim kurulu!
İstanbul'da pastanede silahlı çatışma: 3 ölü, 5 yaralı

İstanbul'da pastanede silahlı çatışma: 3 ölü, 5 yaralı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title