Haberler

Kan Bağışı Yapan Adam, Kök Hücre Nakliyle Kadın Hastaya Umut Oldu

Güncelleme:

Aksaray'da düzenli olarak Türk Kızılay'a kan bağışlayan Murat Cengiz, kök hücre nakli bağışında bulunarak tanımadığı bir kadın hastaya umut oldu. Cengiz, 2 yıl önce kök hücre bağışçısı başvurusu yapmış ve uyum sağlandıktan sonra nakil gerçekleşmiştir.

AKSARAY'da, düzenli olarak Türk Kızılay'a kan bağışlayan Murat Cengiz (52), gen uyumu sağlanınca kök hücre nakli bağışında da bulunup, tanımadığı kadın hastaya umut oldu. Cengiz, 2 yıl önce kök hücre bağışçısı başvurusu yaptığını söyleyerek, "Bu zamana kadar 31 kere kan bağışında bulundum. Bronz ve gümüş madalya takdim ettiler. Herkesi kan bağışına ve hastalara umut olmaya davet ediyorum" dedi.

Adliyede şoför olarak çalışan Murat Cengiz, her 3 ayda 1 kan bağışlıyor. Cengiz, 2 yıl önce kök hücre nakli bağışında bulunmak için başvuruda bulunup, kan örneklerini verdi. Cengiz'in genleri kök hücre nakli bekleyen bir kadın hastaya uyum sağladı. Sağlık Bakanlığı tarafından Kayseri'ye çağrılan Cengiz, hastanede yapılan testlerde sorun görülmeyince 30 Kasım'da nakil gerçekleşti. Yaşadıklarını anlatan Murat Cengiz, şunları söyledi:

"2021 yılında Kızılay'a kan vermeye gittiğimde, kök hücre bağışçısı olmak için de başvuru yaptım. Aradan 2 yıl geçtikten sonra beni Kızılay'dan aradılar. Kök hücremin bir kanser hastası kadına uyduğunu ve doku nakli yapılması gerektiğini söylediler. Ben de 'Tamam' dedim. Tekrar heyet geldi. Kayseri'den tekrar numune aldılar, kontrol ettiler. Uyumlu olduğu anlaşıldıktan sonra beni 'check-up'a çağırdılar. Kayseri'de test sonuçlarım da olumlu çıktı. Tekrar Kayseri'ye çağrıldım. Kök hücrenin kemikten ayrılıp kana geçmesi için 4 gün üst üste aşılama yapıldı. 5'inci gün, kolumun birinden kan transferi yapılması için makineye bağladılar. Makine kök hücreyi ayrıştırdı, öbür kolumdan kendi kanım tekrar geri verildi. 300 gram kadar kök hücreyi ayırdılar. Kanser hastasına götürülmesi için başka bir şehirden kurye geldi ve hastaya nakil yapılması için özel bir araçla götürüldü. Bunu Allah rızası için yaptım, her insanın başına gelebilir. Bir menfaat gözetmedim. Her aşama devletimiz tarafından, Kızılay aracılığıyla ağırlandım. Her türlü ulaşım imkanı sağlandı. Bir hastaya umut olabildiğim için Allah devletimizden razı olsun."

'İNSANLARA UMUT OLMAK GÜZEL'

Sağlıklı olan her insanın, bir cana umut olması için kök hücre bağışında bulunması gerektiğini ifade eden Cengiz, "Bağışçı olduktan sonra bende herhangi bir halsizlik belirtisi olmadı. Doktorlara 'Benden kök hücre eksilecek mi?' diye sorduğumda 'Okyanustan bir damla kadar eksilecek. Onu da vücut tekrar üretiyor' dediler. Veren kişiye herhangi bir zararı olmadığını, hatta kök hücre verdikten sonra, kanın metabolizmayı hızlandırarak vücuda yararlı olduğu söylendi. Bu zamana kadar 31 kere kan bağışında bulundum. Her 3 ayda 1 düzenli olarak Kızılay'ın kan bağışçısıyım. Bronz ve gümüş madalya takdim ettiler. İnsanlara umut olabilmek tarif edilemeyecek kadar güzel bir his ve tüm vatandaşlarımızı kan bağışı yapmaya, diğer hastalara umut olmaya davet ediyorum" diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Kök Hücre Nakli Murat Cengiz Aksaray Kızılay Sağlık Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Metro ne zaman açılıyor? 1 Mayıs otobüs, Marmaray, vapur ve tramvay ücretsiz mi? Gelinim Mutfakta kim birinci oldu, çeyrek altının kim aldı? 1 Mayıs Gelinim Mutfakta kim kazandı? Puan durumu nedir? Mayıs askerlik yerleri ne zaman açıklanacak? 2024 MSB Mayıs askerlik celp ve sevk tarihleri! CANLI ALTIN FİYATLARI | Güncel çeyrek altın fiyatları ne kadar? 1 Mayıs altın fiyatları yükseldi mi? Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 1 Mayıs Euro kaç lira? GÜNCEL DOLAR KURU! Dolar ne kadar, 1 Dolar kaç lira? Bugün (1 Mayıs) Dolar ne kadar oldu? PSG - B.Dortmund maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? PSG - B.Dortmund maçı şifresiz mi? KPSS BAŞVURULARI 2024! KPSS lisans, ön lisans, ortaöğretim, DHBT sınav ve başvuru tarihleri başladı mı? Başvuru ücreti kaç TL? 1 MAYIS SARAÇHANE SON DAKİKA! Saraçhane'de son durum ne? 1 Mayıs kutlamalarında İstanbul'da yaşananlar… 1 Mayıs'ta Borsa İşlem Görecek mi? Resmi Tatilde Borsa Durumu TV YAYIN AKIŞI 1 MAYIS: Bugün hangi diziler var? Bu akşam hangi diziler ve programlar var? Emlak Konut THY kura sonuçları açıklandı mı, ne zaman belli olacak? 2024 THY Emlak Konut kura çekilişi sorgulama! 1 Mayıs Çarşamba EFT-HAVALE işlemi yapılır mı? 1 Mayıs'ta FAST ile para gönderilir mi? 1 MAYIS İSTANBUL VAPUR SEFERLERİ | 1 Mayıs vapur seferleri iptal mi, vapurlar çalışıyor mu? Hangi vapur hatları iptal edildi? Bahar 11. bölüm izle! Bahar dizisi yeni bölüm tek parça izle! Bahar dizisi son bölüm neler oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title