Haberler

Istanbul'daki Keipa Toplantısında Ukrayna - Rusya Gerginliği

Istanbul'da yapılan Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi (KEİPA) Genel Kurulu 49. Oturumunda, Rusya Federasyonu Delegasyonu ile Ukrayna Delegasyonu arasında Kırım tartışması yaşandı.

Istanbul'da yapılan Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi (KEİPA) Genel Kurulu 49. Oturumunda, Rusya Federasyonu Delegasyonu ile Ukrayna Delegasyonu arasında Kırım tartışması yaşandı. Heyetlerin yeni seçilen isimlerinin yeterliliklerinin oylanması sırasında Ukrayna Delegasyonu Başkanı Lyudmila Denisova, Rusya Federasyonu delegasyonunda yer alan Rusya Devlet Duma'sı üyesi Pavel Shpaerov ismine itiraz etti. Shpaerov'un Rusya tarafından işgal edilen Kırım'ın temsilcisi olamayacağını, yapılan seçimin de yasadışı olduğunu söyleyen Ukrayna Delegasyonu Başkanı Denisova, bu ismin genel kuruldan çıkarılmasını istedi. Ukrayna delegasyonunda yer alan Kırımlı Refat Chubarov, Pavel Shpaerov'un yasal yoldan seçilmiş bir vekil olmadığını söyleyerek, " Biz KEİPA'nın provokasyona gelmemesinden yanayız. Ukrayna'nın egemenliğini tartışılır hale getirmemeliyiz. Pavel Shpaerov kesinlikle oylanamaz. Rusya Federasyonu tarafından işgal edilmiş topraklarda böyle birşeyi kabul edemeyiz" dedi.

SHEPEROV: 5 MİLYON KİŞİNİN OYUYLA SEÇİLDİM

Tartışmaların odağındaki isim Rusya Devlet Duması Pavel Shperov ise 5 milyon kişinin oyuyla seçildiğini söyleyerek itirazlara yanıt verdi. Rusya Federasyonu Delegasyonu Başkanı Michael Emelyanov da, " Biz de onların seçimlerini kabul etmiyoruz. Çünkü darbe sonucu Cumhurbaşkanı görevinden alındı. Dolayısıyla bu ortamda seçim olamaz. Kenar mahalle politikasından uzak duruyoruz"diye konuştu. Tartışmaya rağmen Rusya Delegasyonu, Ukrayna Delegasyona yeterlilik oylamasında 'evet' oyu kullandı.

KOMİTE BELİRLEYECEK

Tartışmalar sırasında devreye giren KEİPA Genel Sekreteri Asaf Hajiyev, Genel Kurul Yönetmeliğine göre hareket edeceklerini, Rusya ve Ukrayna heyetlerinin yer almayacağı bir siyasi komite oluşturulacağını, bu komitenin vereceği karar sonunda tartışılan ismin toplantılara katılıp katılamayacağını belirleneceğini söyledi.

TOPLANTIYA ARA VERİLDİ

Ukrayna heyeti Pavel Shpaerov hakkında karar verilene kadar Genel Kurul toplantılarından çıkarılmasını istedi. Bu sırada salonda hareketli anlar yaşandı. Ukrayna Delegasyonunun isteği üzerine toplantıya ara verildi.

SHPAEROV SONRAKİ OTURUMA GİRMEDİ

Pavel Shpaerov aradan sonra başlayan toplantıya katılmadı. Dışarıda bekleyen Pavel Shpaerov gazetecilere açıklama yaptı. Ukrayna'nın Rusya Federasyonunun bir parçası olduğunu öne süren Shpaerov, seçim bölgesindeki insanların Rusya Federasyonuna katılmak istediklerini de sözlerine ekledi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Karadeniz İstanbul Ukrayna Politika Güncel Haberler

İstanbul'da pastanede silahlı çatışma: 3 ölü, 5 yaralı

İstanbul'da pastanede silahlı çatışma: 3 ölü, 5 yaralı

O anlar kamerada! Okuldaki mezuniyet kutlamasında helyum gazlı balon patladı

O anlar kamerada! Okuldaki mezuniyet kutlamasında helyum gazlı balon patladı

Bakan Şimşek: Vergi kaçakçılarını ihbar edenlere ikramiye

Bakan Şimşek: Vergi kaçakçılarını ihbar edenlere ikramiye

Sınırda makam aracıyla insan kaçakçılığı! Tuğgeneral emekliliğe sevk edildi

Sınırda makam aracıyla insan kaçakçılığı! Tuğgeneral emekliliğe sevk edildi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title