Haberler

İskender Pala, Beylikdüzü'ne Şair Padişahları Anlattı

Beylikdüzü Kültür ve Sanat Merkezi'nde söyleşiye katılan Yazar İskender Pala, Osmanlı Padişahlarının bilinmeyen şair yüzlerini anlattı.

Beylikdüzü Kültür ve Sanat Merkezi'nde söyleşiye katılan Yazar İskender Pala, Osmanlı Padişahlarının bilinmeyen şair yüzlerini anlattı.

Beylikdüzü Kültür ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen söyleşide, ünlü Yazar İskender Pala ve Ebru Sanatı Ustası Yılmaz Eneş ilçe halkıyla buluştu. Beylikdüzü Kültür ve Sanat Merkezi'nde, kültür sanat günleri kapsamında düzenlenen programa ünlü yazar İskender Pala katıldı. Yazar İskender Pala, sunduğu 'Şiirin Sultanları' adlı söyleşide, Osmanlı padişahlarının günümüzde hiç gündeme getirilmeyen yönlerinden bahsetti.

Padişahların dünyaya hakim olmanın yanı sıra çok büyük birer şair olduğunu dile getiren Pala, "Padişahların konuşma dili de çok özeldi. Konuşmaları şiir gibi olurdu. Mektup ve yazışmalarında bu hususa çok büyük önem verir, düşmanını önce sözleriyle yenerlerdi" dedi.

İSKENDER PALA: "OSMANLI PADİŞAHLARI 7 DİL 20 BİN KELİME BİLİRLERDİ"

Fatih Sultan Mehmet Han, Yıldırım Bayezid, Cem Sultan, Yavuz Sultan Selim, Kanuni Sultan Süleyman ve II. Selim'in mektuplarından ve yazışmalarından örnekler veren Yazar İskender Pala, Osmanlı padişahlarının günümüze kadar gelen bu özelliklerinin ne yazık ki hiçbir ortamda anlatılmadığını dile getirdi. Osmanlı padişahlarının en az 7 dil ve 20 bin kelime bildiğini dile getiren Pala "Hangimiz ana dilimiz hariç 7 dil biliyoruz. Bugün Türkçe bilen birinin bildiği kelime bin ya da bin 500'ü geçmez. Osmanlı

Padişahları ise 20 bin kelime bilirlerdi. O zamanın şartlarından çok daha iyi şartlara sahip olmamıza rağmen biz neden bunu yapamıyoruz? Cevabı çok basit. Kolaycılığa kaçıyor, kendimizi zorlamıyoruz" dedi.

Yazar İskender Pala Kanuni Sultan Süleyman'ın sözü olan "Halk içinde müteber bir nesne yok devlet gibi olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi" sözünün bugün bir çok hastane de kullanıldığını dile getirdi.

Beylikdüzü Belediyesi Kültür ve Sanat Merkezi'nde Ebru Sanatı sergisinin açılışı yapıldı. Yılmaz Eneş'in sergisinin açılışını Beylikdüzü Belediye Başkan Yardımcısı Efrahim Yeşil, Yazar İskender Pala, Sanatçı Yılmaz Eneş, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Hacıoğlu ve vatandaşlar birlikte yaptılar. Vatandaşlar Eneş ve öğrencilerinin oluşturdukları Ebru Sergisi'ne büyük ilgi gösterdiler. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

İskender Pala Yılmaz Eneş Cem Sultan Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title