Haberler

Hindistan Büyükelçisi Thomas Trabzon'da

Thomas."Türkiye ile Hindistan arasında güzel bir ticari ilişki var" "10 yıl içinde 15 milyar dolarlık bir ticaret hacmine ulaşmayı hedefliyoruz."

-Thomas: "Türkiye ile Hindistan arasında güzel bir ticari ilişki var"

-"10 yıl içinde 15 milyar dolarlık bir ticaret hacmine ulaşmayı hedefliyoruz. Bunu yapmak için de altyapımızı geliştiriyoruz"

Çeşitli ziyaretler için Trabzon'a gelen Thomas, Valiliği ziyaret ederek Vali Vekili Kamil Sarıaslan ile bir süre sohbet etti.

Thomas, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin değişik yerlerinden insanların Hindistan'ı ziyaret etmesini sağlamak amacıyla Trabzon'a geldiğini belirterek, "İki ülkeyi yakınlaştırmak için yüz yüze temasın çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bu amaçla bir burs programı belirledik. Genç insanlarımızın 3 aydan 6 aya kadar Hindistan'a gelerek burada eğitim görmelerini istiyoruz." dedi.

Bu eğitim programında İngilizce kursu dışında, arı yetiştiriciliği ve tarım gibi değişik konuların da yer aldığını ifade eden Thomas, "Hayat boyu öğrenme programında sağlanacak 300'den fazla kurs başlığımız var. Öğrencilerimiz bu kurslarda 3 aydan 6 aya kadar eğitim görebilecekler. Bütün masraflar ise Hindistan hükümeti tarafından karşılanacak. Her sene biz zaten yaklaşık 36 öğrenci kabul ediyoruz ama Ankara, İstanbul gibi merkezi yerlerden. Daha uzak bölgelerden de öğrenci kabul etmek istiyoruz. Bu yüzden bu yörede konuyla ilgilenen kişileri ülkemize davet ediyoruz" diye konuştu.

Türkiye ile Hindistan arasında güzel bir ticari ilişki olduğunu vurgulayan Thomas, şöyle devam etti:

"Geçen yıl ticaret hacmimiz 7 milyar dolar civarındaydı. Türkiye'den Hindistan'a ihracat yapılmasını istiyoruz. Daha çok ürün alan ülke konumunda olduğumuz için bu ticareti dengelemek istiyoruz. 10 yıl içinde 15 milyar dolarlık bir ticaret hacmine ulaşmayı hedefliyoruz. Bunu yapmak için de altyapımızı geliştiriyoruz. Bu yüzden bu amacımızı gerçekleştirmek için Türkiye'den yatırımcıları da Hindistan'a bekliyoruz. Türkiye'de çok iyi mobilya yapıldığını görüyoruz, bu muhteşem bir ihracat alanı olabilir."

-"Türk insanını Hindistan'ı ziyaret konusunda yönlendirmek istiyorum"

Thomas, Hindistan ile Türkiye arasında gidiş gelişleri de artırmak istediklerine dile getiren Thomas, "Araştırdığımız kadarıyla 70 ile 80 bin arasında Hintli Türkiye'yi ziyaret ediyor, fakat sadece 15 bin Türk Hindistan'ı ziyaret ediyor. Hindistanı daha iyi tanıtmak, oranın büyük ve güzel bir ülke olduğunu söylemek istiyorum. Türk insanını Hindistan'ı ziyaret konusunda yönlendirmek istiyorum ve ülkemi tanıtmak için sizlere Hindistan'ı tanıtan bir kitap getirdim" dedi.

Sarıaslan ise ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, dostlukların pekişmesi açısından karşılıklı görüşmelerin ve gidip gelmelerin önemli olduğunu belirtti, gençlerin ufuklarını geliştirmeleri arasından ülkeler arasında yapılacak bu tarz kursların önemine değindi.

Konuşmaların ardından ziyaretin anısına Sarıaslan, Thomas'a telkari işlemeli fincan takımı hediye ederken Thomas da Sarıaslan'a Hindistan ile Türkiye arasındaki tarihi ilişkilerin anısına 2'nci yüzyılda Hintlilerin Trabzon'a gelmek için kullandıkları geminin maketini hediye etti. - Trabzon

Kaynak: AA / Güncel

Kamil Sarıaslan Trabzon Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title