Haberler

Hepatit Hem Hastalık Hem De Sosyal Bir Sorun

Güncelleme:


Ülkemizde hepatit alanında hasta ve hasta yakınları tarafından kurulmuş ilk ve tek dernek olan

Hepatit ile ilgili sosyal sorunların ele alındığı sempozyuma doktorlar, hukukçular, hasta ve hasta yakınları katıldı. İstanbul Tabip Odası Başkanı, 1. Bölge İstanbul Eczacı Odası Başkanı, İstanbul Barosu ve İşyeri Hekimleri Derneği temsilcileri ile hasta ve hasta yakınları da programda görev aldı.

Dünya Hepatit Birliği'nin 2015 Dünya Hepatit Zirvesi için hazırladığı filmin gösterimi ile başlayan sempozyum kapsamında ayrıca; Doktor, hasta ve hasta yakınlarının, konuşma balonu içine hepatit ile ilgili yazdıkları bir cümle ile poz verdikleri fotoğraflardan oluşan "Hepatitle Yaşam'ın Konuşma Balonu Sergisi" de yer aldı.

"HEPATİT A BAZI TOPLUMLARDA YÜZDE 90"

Viral hepatitlerin tüm dünyada yaygın olarak görülen ve ülkemizi de yakından ilgilendiren önemli bir sağlık sorunu olduğunu vurgulayan Viral Hepatitle Savaşım Derneği Başkanı Prof. Dr. Fehmi Tabak, virüsün yaygınlığı konusunda şunları söyledi:

"Hepatit A virüsü gelişmişlik derecesi değişik toplumlarda insanların % 70-90'ını enfekte ediyor, hepatit B virüsü ile karşılaşma oranı dünyanın değişik yerlerinde % 10-90 arasındadır ve dünyada hepatit B virüsü taşıyıcılarının sayısı 400-500 milyondur. Hepatit C virüsü ise yaklaşık olarak tüm insanların % 3'ünü etkilemektedir. Yani insanların büyük bir çoğunluğu yaşamları boyunca değişik hepatit virüsleri ile karşılaşıyor. Bu karşılaşma A ve E tipi viral hepatitlerde genellikle iyileşip kronikleşmeye yol açmazken; B, C ve D tipi viral hepatitler değişik oranlarda kronikleşerek siroz vekaraciğer kanseri gibi hastalıklara neden olabiliyor."

"BİRÇOK İNSAN VİRÜS TAŞIDIĞINI TESADÜFEN ÖĞRENİYOR"

Herkesin hepatit virüsleri ile karşılaşma ihtimali olduğunu vurgulayan Dr. Tabak, çok sayıda kişinin de virüs taşıdığını tesadüfen öğrendiğini belirterek şöyle devam etti:

"Tamamen sağlıklı bir şahsın bir kan bağışından sonra B veya C tipi hepatit taşıyıcısı olduğunu öğrenmesi veya rutin kan kontrolleri sırasında kronik hepatit olduğunu duyması mümkündür. Kişinin, hepatitler ile ilgili abartılı ve kulaktan dolma bilgileri öğrenmesi ile psikolojisinin gereksiz yere ne kadar değişebileceğini tahmin etmek hiç de güç değil. Bu nedenle amacımız toplumu doğru bilgilendirmek, hastalıkla savaşımda başarılı olmaktır. Hepatitle savaşım ise sağlık çalışanları, kanun yapıcılar, sağlık politikası üretenler ve toplumla hep birlikte olur."

"STK'LARIN SAĞLIK POLİTİKALARINDA ROLÜ BÜYÜK"

Sağlıklı birey ve toplum için sürdürülebilir sağlık politikalarına ihtiyaç olduğuna vurgu yapan HEPYAŞAM Derneği Başkanı Dr. Hilal Ünalmış Duda ise bu durumun çok bileşenli olduğunu söyledi. Duda, "Ekonomik, sosyo-kültürel temeli ve çevresel faktörleri vardır. Sosyo-kültürel bağlamda sahneye çıkmış olan Sivil Toplum Kuruluşları da günümüzde sağlık politikalarının sürdürülebilirliğinde rol almaktadır" dedi.

Günümüzde sosyo-ekonomik kavramlar arasına giren "Çözüm ortağı olma" durumunun, sürdürülebilir sağlık politikaları çerçevesinde de hasta ve hasta yakınları derneklerinin sorumluluklarından biri olduğunu dile getiren Duda, "Hasta ve hasta yakınlarının kurduğu sivil toplum kuruluşları da 'çözüm ortağı olma' iyi niyeti ile bu çemberin içindedir" dedi.

HEPYAŞAM Derneği'nin de bu çerçevede 2012 yılında kurulduğunu söyleyen Duda, "Amacımız hepatit konusunda farkındalık yaratmak, toplumu bilgilendirmek, koruyucu hekimliğe özendirmek, hastaların özgüvenlerini ve yaşamdan beklentilerini yüksek tutmalarına yardımcı olmak, bilinçli tedavinin önemini kabul ettirmek için çalışmalar yapmaktır. Bu çalışmalardan birisi olarak Ulusal Sosyal Yönleriyle Hepatit Sempozyumu'nu ikinci kez düzenliyoruz, bu sempozyumun düzenlenmesinde bizlere destek olan BMS ve AbbVie'ye de teşekkür ediyoruz" diyerek sözlerini tamamladı.

"EŞİMİN KARACİĞERİ İLE HAYATA DÖNDÜM"

Sempozyumda söz alan hastalardan olan Hepatitle Yaşam Derneği Denetim Kurulu Başkanı Nevzat Gökmen de hastalıkla ilgili verdiği mücadeleyi ve yaşadığı hukuki süreci şu sözlerle anlattı; "Bizim hastalıkla mücadelemiz 1999 yılında mide kanaması zannettiğimiz bir kanamayla başladı, oysa yapılan tetkiklerde bunun bir siroz olduğu ortaya çıktı. Bunun nedeninin ise 1982 yılında askerlik görevini yaparken acemi birliğinde doktorların tek şırıngayla birden fazla kişiye aşı yapması olduğu çıktı. Önce, Ankara Hava Hastanesinde sonrasında ise GATA'da 28 gün yattıktan sonra hepatit tanısı konuldu. Ama o zaman sadece kendine dikkat et dediler, bir diyet programı verdiler buna dikkat edin dediler. Ondan sonra ne bir tahlil ne de bir kontrol yapıldı. Bunun sonucu 16 yıl sonra karşıma siroz olarak çıktı. Cerrahpaşa'da 5 yıllık bir tedavinin ardından karaciğer nakli olunması yönündeki telkinlerle birlikte, eşimin karaciğerinin yarısını bağışlamasıyla tekrar hayata döndüm" dedi.

Buradan sonra bir hukuki mücadele başlattıklarını belirten Gökmen, "Bu hastalığı bize askerde bulaştırdılar, TSK'nın arşivlerinden bunu çıkarttık. Sosyal Güvenlik Kurumu'na bunu kabul ettirdik ama 'askerliğin sebep ve tesiriyle meydana gelmedi' dediler. Bu nedenle 'siz hiçbir hak talebinde bulunamazsınız' dediler. Bu hukuksal mücadelemiz de 11 yıl sürdü. 2014 yılında çıkan örnek bir kararla beni malulen gazi saydılar, gazi maaşı bağladılar ama tazminat verilmedi. Bu nedenle hukuksal mücadelemiz hala devam ediyor" diye konuştu.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Fehmi Tabak Cerrahpaşa Duda Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Bitlis İl Emniyet Müdürü kimdir? Ortaç Şekerlioğlu kimdir? Bombacı Mülayim olayı ne, Bombacı Mülayim kim, adı ne? Bitlis, Bombacı Mülayim neden gözaltına alındı? Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 17 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 17 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 17 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 17 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 17 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 17 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 17 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 17 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 17 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 17 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 17 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 17 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Akrep yenir mi? Akrep yemek helal mi, haram mı? DİYANET AÇIKLADI Servet Yardımcı hangi takımlı, Servet Yardımcıkimdir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title