Haberler

Sokak köpeklerinin yerini gösteren Havrita uygulamasına erişim engellendi

Güncelleme:

Ankara 1'inci Sulh Ceza Hakimliği, sosyal medyada başlatılan kampanya sonrası sokak köpeklerinin harita üzerinde yerini gösteren internet sitesi ve uygulamaları olan 'Havrita'ya erişim engeli getirdi.

Sokak köpeklerinin harita üzerinde yerini gösteren internet uygulaması 'Havrita'nın kapatılması için sosyal medyada kampanya başlatılmıştı. Pati Koruyucuları Hayvanları Koruma Derneği (PAWGUARD) avukatı Muhammed Yusuf Damnalı, 'Havrita' sitesi ve sosyal medya hesaplarından kişilik haklarına saldırı mahiyetinde ifade ve görüntüler kullanıldığı gerekçesiyle siteye ve sosyal medya hesaplarına erişim engeli getirilmesini talep etti.

ERİŞİM ENGELİ GETİRİLDİ

Ankara 1'inci Sulh Ceza Mahkemesi, bunun üzerine 'Havrita' sitesi ve sosyal medya hesaplarına erişim engeli getirilmesine karar verdi.

NE OLMUŞTU?

"Başıboş Köpek Sorunu" başlığıyla, Türkiye'nin her ilinde sokak köpeklerinin konumunu ve sayısını gösteren Havrita isimli internet sitesi kullanıcıları, hazırlanan haritaya sokak köpeklerinin bulunduğu yerleri ekleyebiliyor, onlar hakkında "saldırgan oldukları" ve "çeteleştiği" yönünde yorum yapabiliyor, fotoğraf ve açıklama ekleyebiliyordu. Bu bildiriler Havrita'nın Twitter hesabından da paylaşılıyordu. Ancak Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde köpeklerin zehirlenerek öldürülmesiyle ilgili arka arkaya çıkan haberler üzerine, internet sitesinin köpeklerin hedef gösterilmesi ve öldürülmesine sebep olduğu iddia edildi. #Havritakapatılsın etiketiyle pek çok kişi haritanın hayvan haklarına karşı olduğunu savundu. Diğer taraftan Havrita'nın saldırgan sokak köpeklerine karşı koruma sağladığını, "hayat kurtardığını" savunanlar da oldu.

"UYGULAMANIN AMACI BAŞI BOŞ KÖPEK ÇETELERİNİN YERİNİ GÖSTERMEK"

Havrita Sözcüsü Avukat Devrim Koçak, sitenin "Burada köpekler gösterilmiş gidin zarar verin" gibi bir çağrısı-misyonu olmadığını belirterek, "Bir müptezel köpeğe kötülük yapmak istiyorsa 'Haritadan bakayım' demez. İki günlük linç kampanyasından sonra uygulama girişlerinde artışlar oldu. 1 saat öncesinde 3 bin 542 giriş yapıldı" dedi.

Koçak, internet sitesinin amacını şu şekilde açıklamıştı:

"Başıboş köpek haritası Havrita'yı 2022 yılının mayıs ayında uygulamaya koyduk. Uygulamanın amacı, başıboş köpek çetelerini, saldırılarını bizzat yaşayan kişiler tarafından uygulamaya girilerek bölgenin gösterilmesi. Hangi arterlerde köpek çeteleşmeleri olduğunu, trafik kazasına sebep olabileceğini göstermek. Biz buna köpek sorunu demiyoruz, sorun başıboşluk."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ankara Haberler

500

Yorumlar (9)

SMMM:

TAMAMEN GEREKSİZ BİR HAYVAN SEVGİSİ FURYASI VAR.İTLAF EDİN GİTSİN.BU NEDİR BE.GİDİN AĞAÇ DİKİN ÇEVREYE DUYARLI OLUN.

44
40
yanıtYanıtla
ahmet erkin:

SEN KİMSİNDE ALLAHIN VERDİĞİ CANI ALMA HAKKINI KENDİNDE BULUYORSUN SENİN GİBİLER GEREKSİZ SENİN GİBİLERİ İTLAF ETMEK LAZIM ASIL LAFA GELİNCEDE MÜSLÜMANIM DİYE ORTALARDA GEZERSİNİZ KİM BU CANLARA KÖTÜLÜK DÜŞÜNÜYORSA DERDİ BİTMESİN İNŞALLAH..

yanıt4
yanıt0
mehmet Yılmaz:

o kadar seviyorsanız evinize alın

31
38
yanıtYanıtla
Hamit Gündoğdu:

Zararsız olduğu için seni değil ama onları sevip bakarım. Buda net ifademdir.

yanıt16
yanıt22
Olkhazar Borz:

hamiiitt hadi topla evine al hepsini de görelim.klavyeden boş boş yazma. topla hepsini... sevap işle...

yanıt1
yanıt4
Gariban:

Boş işler

33
21
yanıtYanıtla
Nuray Özcan:

Sen kimbilir nekadar boşsun

yanıt10
yanıt15
ahmet erkin:

ALLAHIN masumlarını rahat bırakın artık ulan memleket yangın yeri kafayı şu mazlumlara takdılar derdi hayvanlar olanın derdi bitmesin İNŞALLAH...

7
1
yanıtYanıtla
Olkhazar Borz:

saldırganları uyutulsun... sempatik insancıl olanları kalabilir... :) Bu çocuklara saldırıp parçalayan köpeklere ses etmeyen yabani insanların başına da gelir bir gün...

2
2
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title