Haberler

Hakkında Ölüm Kararı Verilen Demet, Mahkeme Kararına Rağmen Çocuklarını Alamadı

Zorla evlendirildiği amcasının oğlundan boşanmak için dava açınca ölümle tehdit edilen ve eşi öldükten sonra 2 çocuğu eşinin ailesi tarafından alınan Demet Toprak, mahkeme kararına rağmen çocuklarına kavuşamadı.

Bitlis'in Adilcevaz İlçesi'nde zorla evlendirildiği amcasının oğlu Metin Toprak'tan boşanmak için dava açınca ölümle tehdit edilen ve eşi öldükten sonra 2 çocuğu eşinin ailesi tarafından alınan 27 yaşındaki Demet Toprak, mahkeme kararına rağmen çocuklarına kavuşamadı. Ölüm tehdidi nedeniyle koruma altında bulunan Toprak, "Benim çocuklarımı bu kadar mahkeme ve savcılık kararına rağmen getiremiyorlarsa, ben canım pahasına da olsa onların elinden çocuklarımı alacağım." dedi.

Adilcevaz'da yaşayan Demet Toprak, 14 yaşındayken rızası olmadan evlendirildiği amcasının oğlu Metin Toprak'tan 2 çocuk sahibi oldu. Çift arasında şiddetli geçimsizlik olunca Demet Toprak, eşine boşanma davası açtı. Boşanma davası nedeniyle iddiaya göre Metin Toprak, eşini tehdit ederek çocukları 9 yaşındaki Şila ve 5 yaşındaki Yusuf'un valeyetini üzerine alıp, çocuklarını memleketindeki ailesinin yanına götürdü. Demet Toprak ise, boşanma davası açması nedeniyle eşinin ailesi tarafından ölümle tehdit edildiğini belirterek, evini terk edip İzmir'de tanıdığını bir ailenin yanına yerleşti. Eşinin peşinden İzmir'e giden Metin Toprak burada çalıştığı inşaattan düşerek öldü.

KAYINPEDER ÇOCUKLARI VERMEDİ

Demet Toprak, eşinin ölümü ardından çocuklarını almak için girişimlerde bulundu ancak, aynı zamanda amcası olan kayınpederi, çocukları vermedi. Ölümle tehdit edilen Toprak, devlet tarafından bilinmeyen bir yerde koruma altına aldı. Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı'na çocuklarının kendisine verilmesi için karar aldıran Demet Toprak, yine de çocuklarına kavuşamadı. Dede Süleyman Toprak, Adilcevaz Asliye Hukuk Mahkemesi'ne başvurarak Demet Toprak'ın 'Ahlaka aykırı yaşam sürdüğünü' ileri sürüp, çocuklara tedbir kararı aldırdı.

EŞİNİN YAKINLARI LİNÇ ETMEK İSTEDİ

Dede Toprak'ın torunlarının velayetinin anneden alınıp kendisine verilmesi için Adilcevaz Asliye Hukuk Mahkemesi'nde açtığı davanın ilk duruşmasına giden Demet Toprak, burada eşinin yakınları tarafından linç edilmek istenmişti.

MAHKEME İSTANBUL'A ALINDI

Adilcevaz Asliye Hukuk Mahkemesi'nde 10 Kasım günü yapılan ikinci duruşmaya Toprak, güvenlik gerekçesiyle götürülmedi. Mahkeme, dede Süleyman Toprak'ın çocukların üzerindeki tedbiri kaldırıp, velayeti alma talebini reddetti. Toprak'ın avukatı Kadir Köstekçi'nin davanın İstanbul'da görülmesi talebi üzerine mahkeme davanın Kartal Aile Mahkemesi'ne görülmesine karar verdi.

Avukat, Köstekçi, mahkemenin dedenin açtığı velayeti reddettiğini belirterek, "Çocukların velayeti zaten annenin üzerindeydi. Bu durumda alıkonulan çocukların anneye verilmesi gerekir. Mahkeme kararına rağmen anne çocukları alamıyor. Biz Diyarbakır ve Adilcevaz'da çocukların alınması için icra emri gönderttik. Ama köye gidildiğinde çocuklar bulunamadı. Mahkemenin verdiği bu kararla zaten annede olan velayet üzerine ailenin çocukları annesine teslim etmesi lazım" dedi.

BAKANLIĞA BAŞVURDU

Ölüm tehditleri aldığı gerekçesiyle Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'in talimatıyla koruma altına alınan Demet Toprak, mahkeme kararına rağmen çocuklarına kavuşamamın üzüntüsünü yaşıyor. Bakanlıklara dilekçi yazdığını ancak 7 aydır çocuklarını görmediğini anlatan Toprak, şunları söyledi:

"Ben onlarsız yapamıyorum ve onlara kavuşmak istiyorum. Beni mahkemede öldüreceklerdi, polisler kurtardı. Benim tek amacım ve kaygım çocuklarım şu anda ne halde olduklarını bilmiyorum. Onları çok merak ediyorum hiçbir haber yok. Mahkeme ve savcılıkların karar almasına rağmen çocuklarımı bana geri vermiyorlar. Jandarma görevlileri evde 3 ayrı adreste çocuklarımı aradı ancak bulamadılar. Benim çocuklarımı kaçırıyorlar ve bana vermiyorlar."

Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Bakan Fatma Şahin'den yardım isteyen Demet Toprak, dede Süleyman Toprak'ın çocukları almak için gelen görevlilerden önceden haberi olduğunu iddia etti. Toprak, "Ben özel bir ekibin çocuklarımı aramasını istiyorum. Adalete güveniyorum ama lütfen bana yardım etsinler. Özel bir ekip çocuklarımı onların elinden alıp bana getirsin. Okullar açıldı ama benim çocuklarım hala okula gitmiyor. Köyde çocuklarıma ne öğretebilirler onları da kendileri gibi yetiştirmek istiyorlar. Oğlumu bana karşı kışkırtıp, silah eğitimi veriyorlarmış, onun beni öldürmesini istiyorlarmış. Ben çocuklarımın çok iyi şartlarda yetiştirilmesini ve iyi bir eğitim almasını istiyorum. Onların odaları her şeyleri hazır ama onlar yok. Benim çocuklarımı bu kadar mahkeme ve savcılık kararına rağmen getiremiyorlarsa ben canım pahasına da olsa onların elinden çocuklarımı alacağım. Gerekirse beni öldürseler dahi o köye gidip çocuklarımı göreceğim." dedi.

'EVİN TAPUSUNU VER ÇOCUKLARI AL İDDİASI'

Kendi üzerine bir ev olduğunu söyleyen Demet Toprak, ölen eşinin yakınlarının kendisinden evin tapusunu istediğini ve karşılığında çocukları vereceklerini söylediklerini iddia etti. Koruma altında bulunan Toprak, kayınpederi Süleyman Toprak ile telefonda görüştü. Görüşme sırasında dede Toprak, mahkeme kararının kendilerine ulaşmadığını ve çocukları da vermeyeceklerini söyledi.

Anne Toprak, sonra eşinin amcası Medine Toprak'ın eşi Filiz Toprak ile görüştü. Filiz Toprak, çocukların Ankara'da olduğunu iddia ederek, "Çocuklar Ankara'da amcalarının yanında. Demet evin, tapusunu verirse biz de çocukları veririz. O çocuklar artık benim çocuklarım, ben onlara bakıyorum. Demet artık o çocukları göremez." dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title