Haberler

Gizemli Mezarların Bulunduğu Kapadokya'da Aziz Mercurius Yeraltı Şehri'ne Araştırma

Aksaray Müze Müdürü ve Aziz Mercurius Yeraltı Şehri Kazı Başkanı Yusuf Altın, Gülağaç İlçesi'nde Kapadokya bölgesindeki Aziz Mercurius Yeraltı Şehri'nin en önemli özelliğinin Kapadokya Bölgesi'nde olmayan içinde kilise ve mezarların bulunduğunu,...

Aksaray Müze Müdürü ve Aziz Mercurius Yeraltı Şehri Kazı Başkanı Yusuf Altın, Gülağaç İlçesi'nde Kapadokya bölgesindeki Aziz Mercurius Yeraltı Şehri'nin en önemli özelliğinin Kapadokya Bölgesi'nde olmayan içinde kilise ve mezarların bulunduğunu, mezarların da gizem taşıdığını söyledi.

Aziz Mercurius Yeraltı Şehri'nin Gülağaç İlçesi'ne bağlı Saratlı Beldesi'nde olduğunu belirten Altın, yeraltı şehrinin M.S. 250'li yıllara ait olduğunu 2011 yılında başlayan temizlik çalışmalarının bu yıl kurtarma ve turizme kazandırma çalışması olarak devam ettiğini bildirdi.

Kurtarma ve kazı çalışmasını tamamladıklarını, mezar sayısının da 31'e yükseldiğini belirten Altın, şöyle konuştu:

"Yeraltı şehri içindeki kilisede geçen yıl yapılan çalışmalarda 20 mezar açmıştık. Mezarları açmaya devam ettik. Mezarları incelemek için Bakanlığımızdan bir antropolog geldi. Kilisedeki mezarları açtığımızda daha çok çocuk mezarlarıyla karşılaştık. Birkaç yetişkin mezarı da bulunuyor. Üst üstüne gömülmüş kadın erkek mezarı var. Yine bir sandık tipi mezarda 3 insan iskeleti bulundu. Bu mezarın içinde kireç artıklarının bulunması nedeniyle bulaşıcı hastalıktan ölmüş olabileceklerini düşünüyoruz. Mezarların çoğunluğunda çocuk olması ise çocuklara olan saygının bir göstergesidir."

KEMİKLER ARAŞTIRILACAK

Yeraltı şehrinin Hristiyanlığın ilk dönemleri olduğu için insanların fakir olduğunu vurgulayan Yusuf Altın, " Cumhuriyet Üniversitesi'nden gelen 2 antropolog da 5 yıl gibi bir süreçte çıkan bu iskeletleri incelemeye alacak. Mezarlardan çıkan, erken Hıristiyanlık dönemine ait bu iskeletlerin yaşam kültürleri, yaşları, ölüm sebepleri detaylı araştırılacak" diye konuştu.

Kilise ortasında bir ambar olduğunu, bunun da bağışların toplandığı depo olabileceğini düşündüklerini ifade eden Altın, "Yaklaşık 1,5 metre derinliğinde ve içine daha sonra açılan mezarların toprağı doldurulmuş" dedi.

Yeraltı şehrinin turizme kazandırılacağını belirten Altın, "Bakanlıktan gelen antropolog çalışmasını tamamladı ve yeraltı şehrinin turizme açılmasında bir sakınca bulunmuyor. Bundan sonra çevre düzenleme projesi yapılacak"diye konuştu. - Aksaray

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Yusuf Altın Kapadokya Gülağaç Aksaray Politika Güncel Haberler

Erdoğan'dan elektronik sigarayla ilgili net mesaj: Müsaade etmeyeceğiz

Erdoğan'dan elektronik sigarayla ilgili net mesaj: Müsaade etmeyeceğiz

Tarihi seçim sona erdi! Fenerbahçe'de 3. Ali Koç dönemi

Tarihi seçim sona erdi! Fenerbahçe'de 3. Ali Koç dönemi

İstanbul Havalimanı'nda alarm! 600 metrede uçan dronu son anda fark ettiler

İstanbul Havalimanı'nda alarm! 600 metrede uçan dronu son anda fark ettiler

Bakmadan Geçme

Fransa'da Macron neden erken seçim kararı aldı? Erken seçim ne zaman yapılacak? YKS soruları sızdı mı? ÖSYM Başkanı Ersoy iddiaları yalanladı Fenerbahçe seçim sonuçları 2024! Ali Koç ve Aziz Yıldırım hangi sandıktan kaç oy aldı? İşte oy sayıları Ali Koç ve Aziz Yıldırım'ın aldığı toplam oy sayıları kaç? (%) Aziz Yıldırım ve Ali Koç yüzde kaç oy aldı? Fenerbahçe başkanlık seçimi sonucu! BAŞKAN KİM OLDU? İşte sandık sonuçları Aziz Yıldırım kaç oy aldı? Fenerbahçe başkanlık seçiminde Aziz Yıldırım'ın oy sayısı kaç? Ali Koç kaç oy aldı? Fenerbahçe başkanlık seçiminde Ali Koç'un oy sayısı kaç? Fenerbahçe başkanlık seçiminde kaç oy kullanıldı? Kullanılan oy sayısı! 9-10 Haziran Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 9-10 Haziran hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 9-10 Haziran 2024 Konya su kesintisi listesi! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 9-10 Haziran 2024 Bursa su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 9-10 Haziran 2024 Antalya su kesintisi listesi! İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 9-10 Haziran Mayıs 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 9-10 Haziran 2024 İzmir su kesintisi listesi!
Seçimden zaferle ayrılan Ali Koç: Fenerbahçe çağı bugünden itibaren başlıyor

Seçimden zaferle ayrılan Ali Koç: Fenerbahçe çağı bugünden itibaren başlıyor

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title