Haberler

Fethiye Babadağ'da 'Yönerge İhlali' Gerginliği

Babadağ'da 'yönerge ihlali' gerginliği Fethiye'deki ünlü yamaç paraşütü merkezi Babadağ'da bazı yamaç paraşütü pilotlarını günlük 5 uçuşla sınırlayan Fethiye Babadağ Yamaç Paraşütü Uçuş Yönergesi'ni ihlal etmesi, pilotlar arasında gerginliğe neden oldu.

Babadağ'da 'yönerge ihlali' gerginliği

Fethiye'deki ünlü yamaç paraşütü merkezi Babadağ'da bazı yamaç paraşütü pilotlarını günlük 5 uçuşla sınırlayan Fethiye Babadağ Yamaç Paraşütü Uçuş Yönergesi'ni ihlal etmesi, pilotlar arasında gerginliğe neden oldu. Ticari uçuş yapan bazı pilotların yönergeyi ihlal ettiğini tespit ettiklerini anlatan Ölüdeniz Yamaç Paraşütü Pilot Kooperatifi Başkanı Celal Yıldız, ihlaller sürerse kazaların kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Fethiye'nin Ölüdeniz Mahallesi'ndeki ünlü yamaç paraşütü merkezi Babadağ'da, artan yamaç paraşütü kazalarının önüne geçilmesi için 2011 yılında Fethiye Babadağ Yamaç Paraşütü Uçuş Yönergesi hazırlandı. Türk Hava Kurumu görevlileri, yamaç paraşütü şirketi temsilcileri ve yamaç paraşütü pilotlarının onayıyla hazırlanan yönerge, uçuş faaliyetlerini yeniden düzenleyerek 1965 rakımlı Babadağ'da kuralsızlığın önüne geçti. Özellikle ticari tandem (ikili) atlayış yapan pilotların uçuş kurallarını düzenleyen yönerge, kötü hava koşullarında paraşütlerin Babadağ'dan havalanmasını engelledi. Kasksız, sertifikasız ve sigortasız uçuşları durduran yönerge, pilotların günlük uçuş sayısını da 5 ile sınırladı.

ÖLÜMLÜ KAZALAR SIFIRA İNDİ

Yönergenin uygulanmaya başlaması ardından Babadağ'da görülen yamaç paraşütü kazalarında büyük düşüş kaydedildi. İkili atlayışlarda ölümlü kaza sayısı yok denecek kadar azalırken, uçuşların 5 ile sınırlandırması Babadağ zirvesindeki 1700, 1800 ve 1900 metre pistlerinde de kargaşayı önledi.

BABADAĞ'DA GERGİNLİK

Babadağ'da bazı paraşüt firmalarına bağlı pilotların Fethiye Babadağ Yamaç Paraşütü Uçuş Yönergesi'ni ihlal ettiği iddiası pilotlar arasında gerginliğe neden oldu. Babadağ'ın zirvesindeki 1700 metre pistinde dün akşam saatlerinde turistlerin gözü önünde yaşanan gerginlik güçlükle sakinleştirildi. Bir grup paraşüt pilotunun yönergeyi ihlal eden firmaların pilotlarına tepki göstermesiyle başlayan gerginliğin ardından açıklama yapan Ölüdeniz Yamaç Paraşütü Pilot Kooperatifi Başkanı Celal Yıldız, yönergeyi ihlal eden firmalara tepki gösterdi. Yıldız, uçuş sayısının 5 ile sınırlandırılmasına karşın, bazı firmalara bağlı pilotların, günde 6- 7 kez uçtuğunu tespit ettiklerini söyledi. Günde 5'den fazla uçuşun paraşüt kazalarını beraberinde getirdiğini belirten Yıldız, şöyle dedi:

"Geçen yıllarda uçuş sınırlaması yoktu. 6-7 uçuş yapan pilot arkadaşımız kaza yaşamıştı. Sıcak ve aşırı yorgunluktan dolayı pilotun konsantrasyonu dağılınca kaza kaçınılmaz oluyor. Biz de bu uçuşları 2011 yılında 5 ile sınırladık. Babadağ'da kaza sayısı yok denecek kadar azaldı. Ancak bugün bazı firmalara bağlı pilotların 6- 7 kez uçtuğunu tespit ettik. Yönergede bu ihlalin cezai yaptırımı var. İlk seferinde 3 gün, ikinci seferinde 7 gün, üçüncü seferinde ise 6 ay uçuş yasağı konulması gerekiyor."

"FAZLA UÇUŞ YAPANLAR TESPİT EDİLSİN"

Babadağ'da denetim mekanizmasının yeniden hayata geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Yıldız, fazla uçuş yapan pilotların tespit edilmesini istedi. Babadağ'ın işletmesini yürüten Fethiye Güç Birliği şirketinin konudan haberdar olması gerektiğini kaydeden Yıldız, "Uçuş sayısı artıyor diye mi ses çıkarmıyorlar bilmiyoruz. Babadağ'da bir kaza yaşanırsa uçuş sayısı yüzde 50 düşer. Kurallar kazaların önüne geçilmesi için konuldu ve başarılı da oldu. Şimdi neden eskiye dönülmeye çalışılıyor? Yönergenin iptal edileceğine ilişkin de duyumlar aldık. Muğla Valiliği'nden randevu istedik. 150 pilot gidip görüşeceğiz" diye konuştu.

İLK SEFERDE 3 GÜN UÇUŞTAN MEN

Fethiye Babadağ Yamaç Paraşütü Uçuş Yönergesi'nin 8'inci bölümünde yer alan yaptırımlara göre, günlük 5 uçuş limitini aşan pilot ilk seferinde 3 gün süreyle uçuştan men ediliyor. 15 gün süre içinde uçuş limitini tekrar aşan pilot bu kez 7 gün uçuştan men ediliyor ve çalıştığı firma yazılı olarak uyarılıyor. Yazılı uyarıyı dikkate almayan pilot, tekrar 1 gün içinde 5 seferden fazla uçarsa İlçe Sportif Turizm Kurulu'na rapor ediliyor ve kurul kararına kadar pilotun uçuşları durduruluyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Celal Yıldız Ölüdeniz Fethiye Babadağ Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Benzine ve motorine indirim gelecek! SON DAKİKA! Akaryakıta indirim var mı, ne zaman? Hull City play-off'a kaldı mı, kaçıncı oldu? Hull City Premier Lig'e çıkar mı? Zaniola Galatasaray'a dönecek mi? Aston Villa Zaniola'nın bonservisini aldı mı, alacak mı? Samsunspor Trabzonspor maçı CANLI izle! 4 Mayıs Samsunspor TS maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Kayserispor Fatih Karagümrük maçı CANLI izle! 4 Mayıs Kayserispor F.Karagümrük maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Real Madrid Cadiz maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Real Madrid Cadiz maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Real Madrid Cadiz maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! R.Madrid Cadiz maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Real Madrid Cadiz maçı CANLI izle! 4 Mayıs R.Madrid Cadiz maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? 4-5 Mayıs Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 4-5 Mayıs hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 Bursa su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 Antalya su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 İzmir su kesintisi listesi! İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 İstanbul su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title