Haberler

ETA'dan Tarihi Özür

Güncelleme:

İspanya'da Bask Bölgesi'nin bağımsızlığı için mücadele eden ETA örgütü, düzenlediği saldırılarda neden olduğu acılar için toplumdan özür diledi.

İspanya'da Bask Bölgesi'nin bağımsızlığı için mücadele eden ETA örgütü, düzenlediği saldırılarda neden olduğu acılar için toplumdan özür diledi ve şiddeti resmen kınadı.

ETA TARHİNDE BİR İLK

ETA böylece tarihinde ilk kez yaptığı saldırıları kınayarak toplumdan özür dilemiş oldu. Hapisteki militanlar tarafından kaleme alınan ve yaklaşık 500 mahkumun imza attığı açıklama bir Bask gazetesi olan Gara'da yayımlandı.

ATTIĞI 2. BÜYÜK ADIM

İspanyol basını bu açıklamayı ETA'nın iki yıl önce silahlı mücadeleyi bırakmasının ardından attığı ikinci büyük adım olarak niteleyerek barışın sağlanmasında önemli aşamaya girildiğine vurgu yaptı.

ÖZRÜN TARİHİ DİKKAT ÇEKTİ

Gazeteler, ETA özürünün Strasbourg'taki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin geçen ay hapishanelerde 20 yılını dolduran ETA terör örgütü militanlarının serbest bırakılmasına yönelik aldığı karar sonrası gelmesine dikkat çekti.

Toplum tarafından 'Parot Doktrini' olarak bilinen kararda, silahlı ETA örgütü üyesi Del Rio, 1998'de Madrid'deki bir dizi terör eylemi sonrası 24 kişinin ölümünden 3 bin yıl hapis cezasına çarptırılmış ancak, İspanyol yasalarına göre cezası 20 yıla indirilmesine rağmen serbest bırakılmamıştı.

ETA MAHKUMLARININ YÜZDE 10'U SERBEST

Bunun üzerine AIHM'e başvuran Ines del Rio Prada, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 7'nci maddesindeki 'Hiç kimse, suç işlediğinde yürürlükte olan cezadan daha fazlasına mahkum edilemez' hükmünü gerekçe göstererek İspanya devletine karşı verdiği hukuk mücadelesini kazanmasına yol açmıştı. Prada'nın davasıyla çeşitli terör saldırıları sonrası yüzlerce kişinin hayatına mal olan ETA militanları yatmakta olduğu hapishanelerden özgürlüklerine kavuşmuştu. AIHM kararı ile ETA mahkumlarının %10'unun serbest kaldığı belirtiliyor.

SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ OLUMLU KARŞILADI AMA...

Cezaevlerindeki ETA militanlarının kaleme aldığı özür mektubuna ilk tepkiler de gelemeye başladı. Sivil toplum örgütleri ETA'nın şiddeti kınayarak özür dilemesini olumlu karşılarken son sözü terör mağduru ailelerin söylemesini istedi. Hükümet cephesinden ise henüz bir açıklama yapılmazken muhalefet tarafı bu adımın fırsata çevrilerek terörün tamamen bitmesine yardımcı olunmasını istedi.

ETA terörü mağdurları ise, Bask Bölgesi'ndeki olaylardan hayatını kaybedenler için bir anma töreni düzenleyerek bu özür mektubunun adaletin elinden kurtulmak isteyen teröristlerin bir stratejisi olabileceğine işaret etti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İspanya Prada Politika Güncel Haberler

500

Yorumlar (16)

sfdasdf@hotmail.com:

Örgüt bile yaptığı yanlış tan özür dilerken ermeni soykırımı sivas olayı alevi katliamları roboski vb. bir çok faili meçhul den dolayı özür dilemeyen devlet utansın ne diyim..

36
36
yanıtYanıtla
lider65yakoop_65@hotmail.com:

ağzına sağlık kardeşim

yanıt0
yanıt0
ismailpol_0658@hotmail.com:

türkiyede tek sorun senin gibi soyu sopu belirsz insanların birilerinin haklarnı savunuyor gibi gözüküp aslında bu ülkeyi parçalamak istemesi türkler artık u oyunlara gelmyecek SENDE BEGENMEDİĞİN BİR ÜLKEDE YAŞAMA ZORLA TUTAN YOK DEFOL GİT ERMENİSTANA

yanıt0
yanıt0
SFDAcingoz@hotmail.com:

kurdun soyu sopu belli ....ISMAIL....6000 yildir ayni yerse yasiyor, sen cingeneler gibi gezgin kendi nerden nereye geldigi gittigi belli olmayan irknia bak, soysuz insan diyecem ama, insan bile bir irki yok sayana iltifat olur.

yanıt0
yanıt0
Yetti Gariralli_izmir@hotmail.com:

Ermenilerde katlettikleri Türkler için özür dilesin durduk yerde hadi şu Ermenileri sürelim demedi Osmanlı herhalde.

24
7
yanıtYanıtla
ismailpol_0658@hotail.com:

DEVLET ROBOSKİDE KESİNLİKLE HAKLIYDI. DÜŞÜNÜNKİ BİR ADAMIN CEBİNDE ESRAR EROYİN BULUNDU BEN KAZANDIĞIM PARAYLA EVİME EKMEK GÖTÜRÜYORUM DİYEBİLİRMİ. ORDADA AYNISI DEVLETİN SINIR KAPILARI VAR TİCARET ORALARDAN YAPILIR AMAÇ TİCARETİ KONTROL ALTINDA TUTMAK BEN NERDEN BİLEYİM SADECE MAZOT GETİRİP GÖTÜRDÜKLERİNİ BELKİ ARA ARA PKK YA MÜHİMMATTA TAŞIYORLARDI YOK ELLİ LİRA HARÇLIK İÇİNMİŞ ŞUYMUŞ BUYMUŞ BENDE GİDEYM HIRSIZLIK YAPIP HARÇLIĞIMI ÇIKARAYIM O ZAMAN BÖYE SAÇMLIK OLURMU BİR DEVLETTE YAŞIYORSAN KURALLARA UYACAKSIN HEDE S..E S...E

12
17
yanıtYanıtla
türkturk@hotmail.com:

evet pkk kürtler sizi katillerinde bir özür borcu v e itiraf baorcu var,, masum sivil insanları katlettiniz,, özür dileyip suçluları teslim etmek zorundasınız ki gerçek barış için ilk adimlar arışsın. bariş halkları kalplerinde olur hükümetlerin söylemesi ile değil

11
6
yanıtYanıtla
gerçekdersim12@hotmail.com:

pekiyi köy yakmalar, sürgünler dersim, maraş katliamı, koçgiri katliamı roboski için özür olacakmı kürtleri öldürdünüz bombaladınız bunun özürünü de bekleriz

yanıt0
yanıt0
H.EVRENDURMAZh.evrendurmaz@hotmail.com:

Kimse yapmadığı bir şey için özür dilemez. Zamanında PKKnin yaptığını söylediğiniz her şeyin aslında türk askeri tarafından yapıldığı haberleri bir bir ortaya çıkıyor. Ettiğiniz bütün küfür ve hakaretleri kendi askerinize etmiş olduğunuzu bilin. Bebek katili dedikleriniz tarafından öldürüldüğünü iddia ettiğiniz bebeklerin asıl katillerinin özel harekat polisleri olduğu ortaya çıktı, sen hala neyin kafasını yaşıyorsun, işte senin bu yaptığın faşistliktir ki bunun da insanlıkla bağdaşan bir yanı yok. İşte böyle dünya aleme rezil olursunuz. Ne demişler bin düşün bir söz söyle. Kendi askerine lanetler yağdıran bir milletsiniz.

yanıt0
yanıt0
anastasia kalogriaanastacia_kale@hotmail.com:

Terör estirmiş TIIIIIRK -Türkiye devleti EVET Kürtlerden ÖZÜR dilesin ...

1
12
yanıtYanıtla
Tüm 16 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title