Haberler

1800'lü yıllardaki Erzurum'un dev maketini yaptı

Güncelleme:

1800'lü yıllardaki Erzurum'un dev maketini yaptıERZURUM Tarihi ve Özgün Eserler Maket Sanatçısı Doğan Hattatoğlu, son çalışmasında Erzurum'un 1800'lü yıllardaki maketini yaparak önemli bir çalışmaya imza attı.

1800'lü yıllardaki Erzurum'un dev maketini yaptı

ERZURUM Tarihi ve Özgün Eserler Maket Sanatçısı Doğan Hattatoğlu, son çalışmasında Erzurum'un 1800'lü yıllardaki maketini yaparak önemli bir çalışmaya imza attı.

Mütevazi atölyesinde Erzurum'un tarihi yapılarını maketleştiren sanatçı Doğan Hattatoğlu, bugüne kadar bir çok tarihi eserin yanı sıra, üç kutsal mescidinde bire bir maketine yaptı. Doğan Hattatoğlu, son bir yıldır üzerinde çalıştığı eser 1800'lü yıllarda Osmanlı dönemindeki Erzurum. Yüzde 90 seviyesine getirdiği çalışmayı en kısa sürede tamamlamayı hedefleyen Hattatoğlu, tarihi harita üzerinden çıktığı yolda önemli bir çalışmaya imza attı.

Doğan Hattatoğlu, yaptığı çalışmayı İHA'ya aktardı. Erzurum'un o dönemlerde surlarla çevrili 2 içeride, 2 dışarıda olmak üzere 4 surla çevrili olduğunu belirterek, "Erzurum şehrine girişler o dönemlerde 8 kapıdan yapılırmış. Bu kapıların dördü dışarıda, dördü de içeridedir. İçeride ki 4 kapının adları, Tebriz Kapı, Erzincan Kapı, Gürcü Kapı ve Yeni Kapıdır. Dış surlarla çevrili kapılar ise Kars Kapı, Ardahan ( Kavak ) Kapı, İstanbul Kapı ve Harput Kapıdır. Dış surlarla çevrili kapılan adları şehirlerin yönünü doğru hangi il varsa o ilin adını almıştır" dedi.

Hattatoğlu, 1800'lü yıllardaki Erzurum'u ve yaptığı çalışmayı şöyle aktarıyor; "Erzurum Kalesi etrafında özgün doğasına uygun evlerin restorasyonu yapılarak vatandaşların hizmetine sunuldu. Erzurum Büyükşehir Belediyesi bir evi Erzurum Teknik Üniversitesi'ne, diğerini de Atatürk Üniversitesi'ne verdi. Erzurum Teknik Üniversitesine verilen eve Erzurum arşivi taşınacak. Yani Erzurum arşivi bu binanın içerisinde bulunacak. Bizde söyledik ki yapılan bunca tarihi maketler var, bunları da bu eve alın, hatta şu an üzerinde çalışmasını yaptığım maketi sizlere vakfedeyim. Vatandaşlar arşivi gezip görmeye geldiklerinde birebir eserleri doküman maketleri ile Erzurum'u yaşasın. Bizim de yani çorbada bir tuzumuz olsun dedik. İnşallah amacımıza ulaşırız. Büyük ihtimalle Nisan 2022 ayı içerisinde binanın açılışı olacak, açılış olursa vatandaşlar yapılan eseri bitmiş haliyle görmüş olurlar."

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

İhlas Haber Ajansı Osmanlı Erzurum Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title