Haberler

"Ergenekon" Davası

Emekli Orgeneral Hurşit Tolon."TSK kesinlikle bir terör örgütü değildir."

-Emekli Orgeneral Hurşit Tolon:

"TSK kesinlikle bir terör örgütü değildir. TSK'ya sızılmaz. TSK düşman ordusu ya da mevzisi değildir. Türk Ceza Kanunu'nda darbe oluşturmak gibi bir suç yoktur"

"TSK'nın mensupları kendi kutsal ocaklarına sızmazlar. Sızmak demek onun namusuna el uzatmak,

demektir. Nadir de olsa böylelerine rastlanabilir. Ama onlar da olsa olsa ancak gizli mübtezel müfteri tanık olur"

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmanın öğleden sonraki oturumunda esas hakkındaki mütalaaya karşı savunmasını yapması için Tolon kürsüye alındı.

Mahkeme Heyeti Başkanı Hasan Hüseyin Özese'nin  "esas hakkındaki mütalaaya karşı son savunmanızı yapmaya hazır mısınız" sorusu üzerine Tolon, 2 bin 271 sayfalık mütalaa, 123 milyon sayfadan oluşan dosya, birleştirilen 22 iddianameye karşı 2 saatlik kısıtlı sürede savunma yapmasının mümkün olmadığını söyledi.

Bazı beyanlarda bulunacağını ifade eden Tolon, 2 saatlik süre kısıtlamasının, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin adil yargılanma hakkı ilkesini ihlal ettiğini savundu.

Tolon, "Devletin en önemli makamlarında uzun yıllar görev yapmış, devlet adabını içine sindirmiş biri olarak makama olan saygım nedeniyle mahkemenizce adeta peşinen verilmiş hükmü açıklama gayretiyle yapıldığı izlenimi veren merasimin bir parçası olarak şeklen tarafıma tanınmış gibi gösterilen savunma hakkımı kısıtlı sürede kullanmaya çalışacağım" dedi.

Mütalaada "bulunan 3 yanlışı" dünya kamuoyu önünde düzeltmek istediğini belirten Tolon, "TSK kesinlikle bir terör örgütü değildir. TSK'ya sızılmaz. TSK düşman ordusu ya da mevzisi değildir. Türk Ceza Kanunu'nda darbe ortamı oluşturmak gibi bir suç yoktur" diye konuştu.

-Çarpık bakış açısı

Mütaalada kendisinin muvazzaf olduğu dönemde, "Ergenekon Terör Örgütü"" içerisinde faaliyet gösterdiği şeklinde bir suçlama yer aldığını vurgulayan Tolon, şöyle devam etti:

"Mütalaadaki bu çarpık bakış açısına göre muvazzaf bir asker 47 yıl terör örgütü içerisindedir. Yani TSK bir terör örgütüdür. Bu daha başka nasıl söylenebilir. Nitekim Türkiye Cumhuriyeti'nin 26. Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ da silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmekle suçlanmadı mı? Genelkurmay Başkanı nasıl bir terör örgütünün yöneticisi olabilir? Bunu tevil etmek için hiçbir sözcük ya da cümle yeterli olmaz."

"TSK'nın mensupları kendi kutsal ocaklarına sızmazlar. Sızmak demek onun namusuna el uzatmak, demektir. Nadir de olsa böylelerine rastlanabilir. Ama, onlar da olsa olsa ancak gizli müptezel müfteri tanık olur" diyen Tolon, ancak mütalaada 71 kez "sızmaktan", 30 kez de TSK'ya "sızılmaktan" söz edildiğini anlattı.

-Özkök'ün tanık ifadesi

Tolon, "Mütalaada Başbuğ için TSK'ların içerisine sızan ve kimisi üst düzey konumlara kadar ilerleyen Ergenekon Terör Örgütü'nün bu kurum içerisindeki yapılanmasının üst düzey yöneticilerinden olduğu, belirtiliyor. El insaf. Alem kör ve sağır, millet de zeka özürlü mü? Daha 15 – 16 yaşlarında 7 sülalesi araştırılarak bu kutsal ocağa kabul edilenleri TSK'ya  sızmış olarak tanımlamak haksız, mesnetsiz bir itham, ağır bir hakarettir. İddianamedeki bu bakış açısını şiddetle reddediyorum" dedi.

Suçlamaların kişisel olmayıp kurumu hedef aldığını savunan Tolon, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök'ün de yer aldığı kamu tanıkları ve savunma tanıklarının beyanlarıyla üzerine atılan iftiraların tamamen çürütüldüğünü ortaya koyan somut delillerin mütalaada yer almadığını öne sürdü.  Tolon, "Özkök tanık ifadesinde, benim hükümete muhtıra verilmesine yönelik herhangi bir öneri teklif ya da değerlendirmede bulunmadığımı açıkça beyan etmiştir" ifadelerini kullandı.

Tolon, "Bilim kurgu filmini aratmayacak şekilde akıl, mantık ve insanlık dışı senaryonda bana verilen rolü oynamayı kabul etmiyorum. Hiçbir zaman da kabul etmeyeceğim" diye konuştu.

Duruşma, Tolon'un savunmasıyla devam ediyor. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Hasan Hüseyin Özese Hurşit Tolon İstanbul Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title