Haberler

Er Meydanı'nın Yeri Tartışma Konusu Oldu

Güncelleme:

Edirne'deki tarihi Kırkpınar Güreşleri'nin yapıldığı Sarayiçi'ndeki 'Er Meydan' tartışma konusu oldu.

Valiler Kararnamesiyle merkeze atanan Edirne Valisi Hasan Duruer yaptığı açıklamada, Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin, Cumhuriyetin ilanına kadar, bugün Yunanistan sınırları içerisinde bulunan Smavna bölgesinde, daha sonraki yıllarda ise Sarayiçi Er Meydanı'nda yapıldığını söyledi.

Güreşlerin yapıldığı stadyumu estetik açıdan olumsuz bulduğunu belirten Duruer, "Sarayın bahçesine yapılan ve yılda üç gün kullanılan stadyum kaldırılmalıdır. Tabii ki bu şahsi fikrimdir. Güreşler elbette yapılacaktır ama üç gün için portatif tribün kurulabilir. O çirkin yapıyı ortadan kaldırmak gerekli diye düşünüyorum" diye konuştu.

'ER MEYDANININ BULUNDUĞU YER ŞEHİTLİK' İDDİASI

Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu da er meydanının yerinin değişmesi gerektiğini düşündüğünü söyledi.Şehitlerin gömülü olduğu bir alanda güreş yapmanın doğru olmadığını belirten Hacıoğlu, şöyle konuştu:

"Kırkpınar artık dünyaya mal olmuş, somut olmayan kültür mirası listesine girmiş. 26 Mart 1913'te, Bulgarlar'ın Edirne'yi işgali sırasında, Edirne'de ne kadar eli silah tutan asker, erkek varsa bugün Kırkpınar'ın olduğu yerde adeta tutsak edilmiş, aç ve susuz bırakılmış. Bazı kaynaklara göre 30 bin insanımız ölmüş ve orada defnedilmiş. Bunların acı hatırası üzerinde güreş yapmanın doğru olmadığını söylüyorum."

Kaynak: AA / Güncel

Hasan Duruer Yunanistan Kırkpınar Politika Güncel Haberler

title